goska781 16.10.09, 18:22 coreczka 10 miesiecy bardzo malo je mleko z butelki do tej pory jadla na spiaco a teraz w ogole nie chce jesc mleka zyje tylko dzieki sloiczkom i to tylko obiadki nie mam juz sily Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goska781 Re: pomocy 16.10.09, 18:23 poradzcie co mam robic z moim niejadkiem ma 10 miesiecy i wazy 8 kg Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: pomocy 16.10.09, 20:03 pomalutku i ostrożnie wprowadź produkty mleczne, bo czasem niechęć dziecka ma podstawy tzn. bywa, że odmawia jedzenia mleka. gdy ono mu szkodzi..jogurt naturalny, kefir, a gdy sie przyjmą równiez twarożek zastepuja spokojnie mleko i to przy podawaniu mniejszych ilości dostarczając te składniki, które dziecko dostaje w mleku. Warto wprowadzić do diety warzywa strączkowe: soczewicę, fasolkę szparagową, groszek, ciecierzyce, z czasem suche strączkowe.. bo dostarczaja białka, równiez wapń mozna uzupełniac podając warzywa. Mleko mozna "przemycić" chowając je w deserkach z owocami i nie tylko..np. w koktajlach z owocami, dodając je do puree ziemniaczanego, zabielając zupki-papki, podając budynie na bazie soku owocowego, na końcu dodając proszek mleczny (przepisy na forum), dodając do kisielu w charakterze "smietanki" zrobionej z jednej miarki wody na dwie miarki mleka, gotując ryz i inne kasze, kluski na gęsto na mleku Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: pomocy 16.10.09, 20:08 troche jeszcze na sery żółte za wczesnie, choc np we Włoszech zaleca się dodawanie startego parmezanu do zupek juz od 6-tego miesiąca..dwa cienkie plasterki żółtego sera zastepuja szklanke (250 ml) mleka..ser zółty zaleca się wprowadzać później ze wzgkędu na spora zawartośc soli..ale do Ciebie nalezy decyzja co dla dziecka będzie bardziej korzystne..mozna tez podawać kaszki mleczne z owocami, mleko w nich jest mało wyczuwalne Odpowiedz Link Zgłoś
erin7 Re: pomocy 18.10.09, 22:20 A napisz dokladnie jak wyglada dzienne menu coreczki, co konkretnie i w jakis ilosciach. Moja corka ma 15 mcy i wazy ok 9kg wiec waga sie nie przejmuj o ile lekarz nie zwroci na to uwagi i sa dobre wyniki badan. Odpowiedz Link Zgłoś