jowi77 09.02.04, 20:29 Kto zna przepis na ciasteczka ryżowe robione na kleiku? Nie moge znależć numeru z przepisem a chciałabym upiec jeszcze dziś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aog Re: Ciasteczka ryżowe 11.02.04, 10:39 część piekę je przynajmniej raz w tygodniu wmawiając sobie, że od nich się nie tyje Oto przepis: 3 jaja szklanka cukru 1/2 masła roślinnego (w pojemniku robilam z różnymi tłuszczami i to masło jest najlepsze) 3/4 kleiku ryżowego (bobowity) orzechy włoskie Z białek ubij pianę, żółtka z cukrem utrzyj dodaj masło, wsyp kleik wymieszaj mikserem (ma być gęste) dodaj pianę delikatnie wymieszaj łyżką. I po robocie. Na blachę nakładaj małą łyżeczką. Ja na każde ciastko kładę po kawałku orzecha czasmi zamiast orzechów daję wiórki i też jest OK. Blachę wykładam papierem do pieczenia - mniej roboty i ciasteczka się nie przyklejają. Piekarnik musi być mocno ciepły tak na 180 stopni (chyba kurcze ja robię na "oko") a piekę około 20 - 25 minut Smacznego. ps z tej serii robię jeszcze ciasteczka z platków kukurydzianych z rodzynkami jak chcesz przepis to daj znać pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
celka5 Re: Ciasteczka ryżowe i kukurydziane 11.02.04, 14:14 ja poprosze o przepis na kukurydziane z rodzynkami dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
aog Re: Ciasteczka ryżowe i kukurydziane 12.02.04, 12:16 proszę: 2 jaja 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 2 szkl. płatków kukurydzianych pokruszonych jak najdrobniej 1/2 masła roślinnego 1 łyżka śmietany 1 szkl.rodzynków (zalanych wrzątkiem) jaja, cukier ucierasz dodajesz resztę ucierasz łyżeczką na blachę w 180 stopni na 20 min. (muszą być ladne złote) smacznego pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś