ww1978 15.02.04, 09:15 ostatnio byłam na kontroli i pani doktor stwierdziła iż mój synek je za dużo marchewki -pomaranczowe dłonie-czy to jest szkodliwe ?czy może powodowac biegunkę? proszę odpiszcie na co szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniajelen Re: NADMIAR KAROTENU!!!!!!!! 15.02.04, 14:08 Nadmiar karotenu szkodzi na wątrobę.O tym ze dziecko spozywa go za duzo swiadczy właśnie pomarańczowy kolor dłoni,stóp i mocno pomaranczowa "opalenizna"(mimo ze dziecko nie opala sie na słonku) Wystarczy ze nie bedziesz dawala maleństwu marchwi,głównie soczków tak czesto.Sa przeciez soki bez marchewki :o) -tak wyjasnila mi to bardzo sympatyczna pani doktor(w szpitalu) Odpowiedz Link Zgłoś
k_wozinska Re: NADMIAR KAROTENU!!!!!!!! 23.02.04, 19:03 Gdy byłam na kontroli z moją 6 miesieczną córeczką to pani doktor tez stwierdziła ze córeczka zaczyna robic się pomarańczowa.Zakazała przez miesiąc nie podawać marchewki bo właśnie szkodzi na wątrobę. Odpowiedz Link Zgłoś
enut Re: NADMIAR KAROTENU!!!!!!!! 26.02.04, 09:52 U nas tez byl maly "chinczyk". Przeszlo, gdy zaprzestalam podawania czerwonych soczkow i jedzenia. Bo tu nie chodzi tylko o marchewke (chociaz przewaznie tak), ale o wszystkie warzywa i owoce czerwone: buraczki, mocno czerwone jablka, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
magiszon Re: NADMIAR KAROTENU!!!!!!!! 26.02.04, 14:06 Kochane, nie chcę Was straszyć, ale z karotenem naprawdę nie można przesadzić. Córeczka mojej znajomej jest właśnie teraz w szpitalu z powodu zatrucia karotenem. To jest bardzo niebezpieczne. Pozdrawiam Was mocno Magda Odpowiedz Link Zgłoś
sgosia5 Re: NADMIAR KAROTENU!!!!!!!! 11.03.04, 17:49 U nas nie było tak źle, ale też każdy lekarz i nie tylko zwracał uwagę,że dzidzia była żółta. Przeszło po odstawieniu moreli, na które jak się okazało była uczulona. A tak właściwie to w zupkach słoczkowych jest chyba głównie marchew... Odpowiedz Link Zgłoś
aniepomnik Re: NADMIAR KAROTENU!!!!!!!! 11.03.04, 22:38 Moj synek tez zwraca uwage ze jest pomaranczowy, a ja mu wcale soczkow marchewkowych nie daje, chyba rzeczywiscie po tych zupkach Odpowiedz Link Zgłoś