Dodaj do ulubionych

NADMIAR KAROTENU!!!!!!!!

15.02.04, 09:15

ostatnio byłam na kontroli i pani doktor stwierdziła iż mój synek je za dużo
marchewki -pomaranczowe dłonie-czy to jest szkodliwe ?czy może powodowac
biegunkę? proszę odpiszcie na co szkodzi
Obserwuj wątek
    • aniajelen Re: NADMIAR KAROTENU!!!!!!!! 15.02.04, 14:08
      Nadmiar karotenu szkodzi na wątrobę.O tym ze dziecko spozywa go za duzo swiadczy właśnie pomarańczowy kolor dłoni,stóp i mocno pomaranczowa "opalenizna"(mimo ze dziecko nie opala sie na słonku) Wystarczy ze nie bedziesz dawala maleństwu marchwi,głównie soczków tak czesto.Sa przeciez soki bez marchewki :o) -tak wyjasnila mi to bardzo sympatyczna pani doktor(w szpitalu)
      • k_wozinska Re: NADMIAR KAROTENU!!!!!!!! 23.02.04, 19:03
        Gdy byłam na kontroli z moją 6 miesieczną córeczką to pani doktor tez
        stwierdziła ze córeczka zaczyna robic się pomarańczowa.Zakazała przez miesiąc
        nie podawać marchewki bo właśnie szkodzi na wątrobę.
    • enut Re: NADMIAR KAROTENU!!!!!!!! 26.02.04, 09:52
      U nas tez byl maly "chinczyk". Przeszlo, gdy zaprzestalam podawania czerwonych
      soczkow i jedzenia. Bo tu nie chodzi tylko o marchewke (chociaz przewaznie tak),
      ale o wszystkie warzywa i owoce czerwone: buraczki, mocno czerwone jablka, itp.
      • magiszon Re: NADMIAR KAROTENU!!!!!!!! 26.02.04, 14:06
        Kochane, nie chcę Was straszyć, ale z karotenem naprawdę nie można przesadzić.
        Córeczka mojej znajomej jest właśnie teraz w szpitalu z powodu zatrucia
        karotenem. To jest bardzo niebezpieczne.
        Pozdrawiam Was mocno
        Magda
        • sgosia5 Re: NADMIAR KAROTENU!!!!!!!! 11.03.04, 17:49
          U nas nie było tak źle, ale też każdy lekarz i nie tylko zwracał uwagę,że
          dzidzia była żółta. Przeszło po odstawieniu moreli, na które jak się okazało
          była uczulona.
          A tak właściwie to w zupkach słoczkowych jest chyba głównie marchew...
          • aniepomnik Re: NADMIAR KAROTENU!!!!!!!! 11.03.04, 22:38
            Moj synek tez zwraca uwage ze jest pomaranczowy, a ja mu wcale soczkow
            marchewkowych nie daje, chyba rzeczywiscie po tych zupkach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka