04.03.04, 18:52
No właśnie, jak je podawać dziecku (7 m-cy).
Wiem, że co drugi dzień połowę, ale w jakiej postaci?
Na twardo, na miękko, surowe???

Pozdrawiam wszyskie Mamy
Ania
Obserwuj wątek
    • gagunia Re: żółtko 04.03.04, 19:01
      w zadnym wypadku surowe ani na miekko! mozesz ugotowac jajko i wrzucic do
      zupki. ewentualnie wlej surowe zoltko do zupki i zagotuj przez chwile
    • pelczarka Re: żółtko 11.03.04, 17:52
      Ja daję od 2 tygodni gabrysi zółtko, i robię to tak , ze jajko gotuje, wybieram
      z niego pół żółtka i rozcieram. Do tego pół słoiczka zupki, lekko podgrzewam w
      mikrofalówce i danie gotowe. Na miękko lepiej dawać od roczku.
    • aniepomnik Re: żółtko 11.03.04, 22:18
      Bylo juz otym zajrzy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=9723894
      Ja mam inny problem do kiedy mam tak dawac to ugotowamne pogniecione zoltko do
      zupki. Moje ma 10 miesiecy i na razie daje mu co 2, 3 dni do Zupki marchewkowej
      Gerbera lub do Warzyw na parze z ryzem z seri Kuchnia Alergika BoboVita (innych
      bezmiesnych zupek niestety nieodkrylam)I co dalej? nie wiem.
      • lch74 Re: żółtko 18.09.04, 23:48
        Dotąd aż wprowadzisz całe jajko. Wtedy możesz robić jajecznicę, omlet itp. i nie musisz dodawać samego żółtka do zupek.
        Pozdrówkismile
    • lch74 Re: żółtko 18.09.04, 23:50
      Dopóki nie wprowadzi się całego jajka, należy podawać zółtko z jajka ugotowanego na twardo. Chodzi o to by móc dokładnie oddzielić żółtko od białka, które o wiele częściej uczula i wprowadza się je później.
      Pozdrówkismile
      • znak_yrden Re: żółtko 19.09.04, 08:38
        jajko dla dziecka tzreba gotowac 6 minut, kiedy to zóltko jest prawie ściete,
        dodatkowo ścina sie ono potem w zagotowanej zupce.

ja czesto podaje synkowi taki obiadek - ugotowany na lekkim rosole zimniak z
        pporami, szpinakiem, masłem i własnie żóltko. Ma to pyszny smak "dorosłego "
        jedzenia i bardzo smakuje.

Zóltko najbardziej pasuje do zupek z zielonych warzyw - szpinak, por, brokuły,
        zagęszczonych dodatkowo ziemniakiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka