agulle 13.07.10, 17:04 w jakiej postaci podawać dzieciom, żeby smakowały im i miały jak najwięcej wartości odżywcze. Od razu mówię, że surowe nie przechodzą im przez gardło. Bardzo proszę o jakieś pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
okina Re: porzeczki 26.07.10, 20:29 Moja ma 11 miesiecy i wcina na surowo. Moze sprobuj kisiel lub galaretka ale pewnie bez cukru sie nie obejdzie. Albo z jogurtem naturalnym lub kefirem i tez pocukrzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: porzeczki 27.07.10, 00:30 okina napisała: > Moja ma 11 miesiecy i wcina na surowo. Moze sprobuj kisiel lub > galaretka ale pewnie bez cukru sie nie obejdzie. Albo z jogurtem > naturalnym lub kefirem i tez pocukrzyc. można posłodzić fruktozą albo sokiem jabłkowym (bez cukru) Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: porzeczki 27.07.10, 14:12 Moze upiec domowe drozdzowki z porzeczkami, muffinki z porzeczkami? Ja miksowalam truskawki, porzeczki, czasem mrozone jagody i jezyny, potem przecieralam to przez sito, dodawalam nieco miodu do smaku i powstawal pyszny gesty mus-sos do lodow, jogurtow itp. Pyzy tez smakuja z tym super! Moje dzieckai porzeczek w czystej formie tez nie jedza. No, moze mlodszy urwie sobie jedna czy dwie i wsadzi prosto do dzioba. Ale na tym jedzenie zakonczy. Slodzenia fruktoza nie polecam, latwo spowodowac rozwolnienie. Fruktoza jest jeszcze gorszym swinstwem niz zwykly cukier, stanowczo odradzana dla niemowlat i malych dzieci. Nadmiar powoduje bolesne wzdecia, gazy, biegunke. Fruktoza wcale nie jest zdrowsza od zwyklego cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: porzeczki 27.07.10, 18:23 używam fruktozy od lat i skutków ubocznych nie zauwazyłam W rozsądnych ilościach nie zaszkodzi bardziej niż cukier Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: porzeczki 27.07.10, 18:54 Tez tak najpierw myslalam, ze to bardziej naturalne i "zdrowsze" niz cukier, niz bardziej mylnego. Zwlaszcza, jak dziecko za dnia je duzo owocow, w ktorych juz fruktoza tez jest. U nas (Niemcy) trabia glosno juz od wielu lat, zeby zakazac ustawowo slodzenia produktow dla niemowlat i dzieci wlasnie fruktoza. Coraz wiecej ludzi ma z nia problemy, choc wydawaloby sie, ze to "zdrowe". No a potem jak dziecko dostanie biegunki lub rozstroju jelit, to nikt tego oczywiscie z "owockiem" nie skojarzy, raczej cos innego dzieciakowi "zaszkodzilo". U nas wlasnie fruktoze lub naturalna laktoze kaza podawac, jak dziecko ma sklonnosci do zaparc. W innym przypadku nalezy jej jak najbardziej unikac, zwlaszcza w zywieniu niemowlat i malych dzieci. Ciagle spozywanie czystej fruktozy zwieksza tendencje do powstawania otylosci jeszcze bardziej, niz spozywanie cukru buraczanego. Jak ktos zna niemiecki, ciekawy artykul: www.miomedi.de/ernaehrung/naehrstoffe/kohlenhydrate/fructose.html Do tego lawinowo rosnie liczba dzieci i osob z nietolerancja fruktozy ... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: porzeczki 27.07.10, 22:02 dziękuję za wyjasnienie.. aczkolwiek cukier / fruktoza i inne słodkości nie powinny wcale występować w produktach dla dzieci. Niestety moja znajomopśc niemieckiego nie pozwala mi na rozszyfrowanie artykułu Odpowiedz Link Zgłoś