Dodaj do ulubionych

Nie chce jadać kaszek

16.09.10, 21:47
... żadnych. Próbowałam najpierw na mleku: ryżowej w różnych smakach, jaglanej, sinlac, kukurydziana, obcje łączone. Potem na samej wodzie i z dodatkiem owoców. Nic z tego. Moja córka ma 9 miesięcy i budzi mnie 3 razy w nocy na jedzenie (preparat mlekozastępczy). Chciałam przekonać Ją do kaszki, mając nadzieję, że z pełniejszym brzuchem będzie spokojnie spała. Tymczasem nie chce kaszy za żadne skarby, pije samo mleko i tym sposobem wstaję w nocy po 3 razy. Jestem wykończona.
Co można podać takiemu niemowlakowi na kolację, żeby był to posiłek syty?
Obserwuj wątek
    • easy_martolina84 Re: Nie chce jadać kaszek 16.09.10, 22:05
      No jak nie lubi to nic nie poradzisz.Są takie dzieci i juz.Moze sprobuj do wieczornego mleka dosypac miarke kleiku. Chociaz wcale nie jest powiedziane,ze po kaszce nie bedzie sie budzic.
      Probowałas dać Sinlac? Jest dość slodki,moze akurat polubi?
      • meresanch Re: Nie chce jadać kaszek 16.09.10, 22:12
        mam tak samo
        ale moj synek nie budzi sie na jedzenie ale sie rozbudza i trzeba przytulić
        więc pilnuje by dużo zjadł w dzień
        (jest już lepiej)
        i przed mlekiem lub po daje chrupki kukurydziane (kaszka kukurydziana na sucho)
        postanowiłam za kilka tyg znowu spróbować
        (dodam że kaszę z owocami jada ale na mleku nie)
      • easy_martolina84 Re: Nie chce jadać kaszek 16.09.10, 22:20
        Albo moze spróbuj tych słoiczków "manna na dobranoc" czy inne tam musli z owocami.
        Ja nie probowalam tego,bo moja je kaszk(a wlasciwie tylko jedną-Zdrowy Brzuszek ze śliwką no i Sinlac),ale sporo tego jest,moze akurat podpasuje.
    • misia_matysia Re: Nie chce jadać kaszek 17.09.10, 11:39
      Jezeli cię to pocieszy to moja córka je kaszkę na dobranoc i jest to chyba najobfitszy jej posiłek w ciągu dnia i pomimo tego budzi się 2 razy w nocy. Więc nie ma gwarancji że jedząc kaszki i kleiki dziecko prześpi noc.
    • zazou1980 Re: Nie chce jadać kaszek 17.09.10, 12:16
      może spróbuj z gotowymi, moja odkąd miała jakiś rok jada tylko i wyłącznie kaszki typu smakija albo seki homogenizowane, zawsze zimne prosto z lodówki (i tak już prawie rok)...
    • truscaveczka Re: Nie chce jadać kaszek 17.09.10, 12:20
      Też bym nie chciała jadać kaszek. Moja córka też ich nienawidziła i nienawidzi. Za to daj jej gryczaną czy perłową smile Na kolację to ja bym dała kanapkę smile
    • magdakingaklara Re: Nie chce jadać kaszek 17.09.10, 12:26
      moja corka ma 15 m-c i rowniez nie jada zandych kleikow, kaszek. Mi to sen w powiek nie spedza. Mala pije mleko bebiko 3 ale tylko zwykle a te juz kleikiem nie ma mowy. Nawet przez sen nie wypija a w nocy karmie ja jeszcze 2 razy. Ale dla mnie to nie problem taki typ wink
      • ma_niusia Re: Nie chce jadać kaszek 17.09.10, 12:50
        Tu wklejam Ci link do mojego wątku na ten sam temat:

Nie chce kaszek

Po paru tygodniach (chyba 2 miesiącach?) mu w miarę przeszło. Potem powoli wrócił do kleiku ryżowego z owocami, poza tym "przeszły" wreszcie płatki owsiane i w tych zasmakował (ale tylko same, jak dostaje z mlekiem to nie przełknie).

Dodam, że kaszka na kolację nie jest gwarantem przespanej nocy, a posiłki nocne spróbuj zastępować wodą (mój tak już dawno nauczył się nie jeść w nocy, rzadko się budzi napić wody), możesz na początek po prostu dawać mniej mieszanki do wody, powiedzmy najpierw zamiast 5 miarek mieszanki 4 potem 3 i tak powoli dojdziesz do samej wody. Mój czasami budzi się w nocy, ale mleko dostaje najwcześniej o 5-6, nie ma mowy inaczej, ma wieczorem możliwość się najeść (oczywiście wyjątkiem są sytuacje gdy jest chory albo wogóle nie miał apetytu cały dzień, nie głodzę dziecka!). Spróbuj wafle ryżowe, albo grube kasze gryczaną czy perłową, nawet z jakimś sosikiem czy warzywami może?

Powodzenia!
    • rad-aga Re: Nie chce jadać kaszek 17.09.10, 20:49
      Nie chce Cię martwić, ale kaszka na kolację wcale nie musi niczego zmieniać. Synek ma 11 miesięcy, wieczorem dostaje kaszkę bananową, a i tak budzi się 2-3 razy na karmienie. Nie daje się oszukiwać wodą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka