Dodaj do ulubionych

Słodkie mleko dla alergika-jest takie?

08.11.10, 09:28
Z powodu nawracających wysypek,muszę wykluczyć z diety mleko modyfikowane i zastąpić takim dla alergików...z tym że mój ponad roczny synek nie chce pić gorzkiego mleczka. Mały jest pod obserwacją w kierunku alergii na mleko, ale ma już rok i przyzwyczaił się do słodkiego smaku mleka. Drogie mamy czy istnieje na rynku mleczko dla alergików,które ma choć troszkę lepszy smak niż Nutramigen czy Bebilon Pepti? Na razie podaję tylko Nestle Sinlak (kaszka) i szukam dalej....ech.......
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 08.11.10, 09:50
      Może tu coś znajdziesz.
      amarantus.pl/product_info.php?products_id=990
    • igajos Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 08.11.10, 11:16
      Może lepiej całkiem odstawić mleko. Przynajmniej na jakiś czas.
      Moje dzieci co prawda bebilon pepti lubią, ale z nabiału dostają jeszcze produkty z mleka koziego - jogurty naturalne albo owocowe, serki waniliowe homogenizowane, serki twarogowe (coś podobnego do kiri-kiri w konsystencji). Ja kupuję z danmis'a, a serki z carrefour'a. Syn po mleku kozim nie reagował, a córka nie może pić mleka. Ale po przetworach z mleka koziego nie ma u nich żadnych objawów. To może warto spróbować.
      Czy lekarz kazał całkowicie wykluczyć składniki mleka krowiego? Jeśli tak, to poczytaj etykiety, bo bardzo dużo produktów ma w składzie mleko lub śmietankę. Nawet biszkopciki.
      • szajma Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 08.11.10, 11:44
        moje dziecko miało STWIERDZONĄ ALERGIĘ NA BIAŁKO MLEKA KROWIEGO. nie podejrzewali jej, ale wiedzieli, że istnieje. kazali dawać bebilon pepti. tylko alek nie chciał tego pić. nie szło mu tego dać. wymiotował, potem nawet nie otwierał buzi, jak widział butlę z mlekiem. to samo było z nutramigenem. dalej nie sprawdzałam. pediatra w szpitalu na ostrym dyżurze (pojechałam przy wymiotach po bebilonie) powiedział, żeby spróbować dać mu mleko ha. to jest mleko dla dzieci z PODEJRZENIEM alergii na mleko, ale on powiedział, że jeśli nie będzie objawów to mogę je podawać. nie miał objawów, więc je dostawał. wszystko było ok. oczywiście inny pediatra bardzo skrytykował tę decyzję, że to pogłębianie alergii, że dziecko uczulone nie może pić mleka ha itd. ale ja zostałam przy nan ha. i wszystko było ok. to może błąd, ale mój syn czuł się dobrze, nie miał żadnych objawów alergii, pięknie trawił to mleko, a gdy tylko skończył 12 miesięcy i pod kontrolą lekarza dałam mu mleko krowie nie miał już alergii. skaza białkowa minęła jak w książkach piszą, nie miał przez podawanie nanu ani jednego problemu. nie każę ci ryzykować, ale sama piszesz, że twoje dziecko nie ma alergii stwierdzonej, tylko podejrzewa się go o posiadanie takowej. może mleko ha będzie ok? a nan ze wszystkich ha jest najsłodszy i najsmaczniejszy (nawet dorosłym smakuje), bo te ha też nie należą do pysznych, ale nan jest inny. a nóż może i tobie pomoże.
    • mama_ulesi Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 08.11.10, 13:06
      podobnie jak szajma polecam spróbować z mlekami HA, wiele firm je produkuje
      moja miała stwierdzoną skazę białkową, do około 1,5 roku tolerowała jedynie bebilon pepti, później zaczęła tolerować mleko HA, a teraz ma 2,5 roku i pije mleko krowie
    • pyzateszczescie Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 08.11.10, 13:50
      Jest Isomil - preparat sojowy. Jeżeli nie chce jeść żadnego innego mleka (sinlac nie zastępuje mleka/hydrolizatu, z tego co wiem) to chyba warto spróbować. Bebilon pepti z kaszami jest w miarę znośny, więc jest szansa, że się przyzwyczai. Można karmić czytając książeczkę/ oglądając teletubisie czy takie tam - coś, co odwróci uwagę. U nas działało. Co do Isomilu - to niestety soja także uczula i moje po 2 miesiącach przestało dobrze tolerować ten preparat uncertain
      • alajna2 Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 08.11.10, 13:58
        w sklepach ze zdrową żywnością można kupić mleka sojowe smakowe np bananowe
        • ifaka78 Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 08.11.10, 15:08
          Tak naprawdę nie wiemy co go uczula-mleko jest następne na liście podejrzeń (do tej pory eliminowałam już kurczaka,jajko,wołowinę-był czas że nawet jabłko odstawiliśmy). Dziwne jest to,że synek nie ma charakterystycznych objawów alergii pokarmowej - uczulenie w postaci suchych plamek i krostek nigdy nie pojawiło się na policzkach czy buzi. Zmiany obejmują zawsze szyjkę (czerwona obroża dookoła) piersi i brzuszek oraz miejscowo na rączkach i nóżkach. Zwykle pojawia się na szyjce w miejscu gdzie kończy się bluzka. I tak się zastanawiam, czy gdyby to była nietolerancja mleka, to czy nie miałby tego cały czas? Mleko mm pije od 5 mies. regularnie a plamy pojawiły się tak z 5 razy z tymże 2 razy w cięższej postaci (dostał maść sterydową). Zrobiliśmy testy z krwi na alergeny pokarmowe-wyniki jutro. Nie nastawiam się na wyjaśnienie przyczyn alergii, bo z tego co się dowiedziałam takie testy mogą nic nie pokazać w przypadku tak małego dziecka (13mies)...Dziś kupiłam Nan HA-wypił! Zrobił wielkie oczy ale zjadł ze smakiem 120ml. Zobaczę, czy to coś pomoże.Młody musi pić mleczko,bo od tygodnia je tylko sinlak i zupki-stał się marudny, apatyczny, o wiele więcej śpi i ciągle domaga się smoka....tak jakby jakiś detox przeżywał echhh........
          • szajma Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 08.11.10, 15:24
            alergia może wystąpić w każdym momencie życia. ja np. od 21 roku jestem uczulona na ryby. ale faktycznie w ogromnej części przypadków ze skazą białkową się rodzi. mam nadzieję, że ha pomoże. dobrze by było. 3 mam kciuki. a nie myślałaś, że to nie pokarmowa, tylko np. na proszek do prania czy coś podobnego. skoro kończy się tam, gdzie kończą się bluzeczki... pomyśl o tym. pzdr.
            • ifaka78 Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 08.11.10, 16:01
              alergię na proszek też brałam pod uwagę...ale uzywamy Jelp-hmmm mozliwe zeby uczulał?
              • mama_ulesi Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 08.11.10, 17:45
                wiesz generalnie wszystko może uczulać, jelp jest delikatny ale zawsze to chemia
                możesz spróbować Lovelę, zawsze to szansa na inny skład, a poza tym możesz kupić płyn do prania zamiast proszku
                mi alergolog polecał również podwójne płukanie
              • semi-dolce Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 08.11.10, 17:46
                ale uzywamy Jelp-hmmm mozliwe zeby uc
                > zulał?

Oczywiście. Każda rzecz na świecie może uczulać.
                • ifaka78 Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 08.11.10, 19:23
                  No ale zawsze prałam w jelpie, a uczulenie pojawiało się i znikało nawet na kila miesięcy...Poczytałam,żeby prać w płatkach mydlanych-jutro zakupię i przetestuję. No kurde już nie wiem co to może być, myślałam że już ok. a dziś znów zaogniło się zaczerwienienie. Najgorsze jest to że mały drapie się, zwłaszcza w nocy bo go swędzi, przez co gorzej sypia. Znów smaruję maścią ze sterydami, ale mogę tylko 3 dni, dostał też clemastinum Hasco...może przez to taki apatyczny się zrobił.
                  • szajma Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 08.11.10, 23:36
                    testy musisz robić, bo tak samemu to ciężko złapać winowajcę. łatwiej jest u noworodka. wtedy je tylko mleko, jak ma alergię, to mama robi eliminację. a u starszego dziecka, które ma kontakt z milionami alergenów to już wyższa szkołą jazdy. ale faktycznie objawy nie są charakterystyczne dla skazy białkowej. moją kuzynkę (7 lat) uczula niemal wszystko, nawet marchew i indyksad przykre, że go swędzi do tego, bo cierpi maluszek. 3mam kciuki, żeby się udało.
                  • e-kasia27 Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 09.11.10, 00:47
                    ifaka78 napisała:

> No ale zawsze prałam w jelpie, a uczulenie pojawiało się i znikało nawet na kil
                    > a miesięcy...Poczytałam,żeby prać w płatkach mydlanych-jutro zakupię i przetest
                    > uję. No kurde już nie wiem co to może być, myślałam że już ok. a dziś znów zaog
                    > niło się zaczerwienienie. Najgorsze jest to że mały drapie się, zwłaszcza w noc
                    > y bo go swędzi, przez co gorzej sypia. Znów smaruję maścią ze sterydami, ale mo
                    > gę tylko 3 dni, dostał też clemastinum Hasco...może przez to taki apatyczny się
                    > zrobił.

Jeśli się zaogniło po tym, jak wypił mleko HA, to może to jednak mleko? HA nie nadaje się dla alergika.
        • e-kasia27 Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 09.11.10, 00:42
          alajna2 napisała:

> w sklepach ze zdrową żywnością można kupić mleka sojowe smakowe np bananowe

Ale takie nie nadają się dla dzieci, bo to nie jest preparat mlekozastępczy, tylko napój sojowy.
          • ifaka78 Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 09.11.10, 09:54
            Dziś nie ma już takiego czerwonego uczulenia, jakby leciutko różowe...Zastanawiam się ostro nad chemią i konserwantami-ja jestem na to uczulona,mały być może odziedziczył po mnie sad.Wczoraj mąż mnie uświadomił,że mamy od dwóch tygodni inny proszek!!! Nie jelp a Lovella o ja ślepa, nie zauważyłam że kiedy jelp się skończył wstawił gratisową paczkę (jakiś gratis ze sklepu) Lovelli...i być może to winowajca. Potem uświadomiłam sobie, że tydzień temu mały dostał paczkę ubranek po koledze-upranych w dziecięcym proszku ale nie pamiętam w jakim...a ja mu to założyłam jak szliśmy w gości. Jestem przekonana,że małego uczula chemia (ale być może nie tylko-mnie dodatkowo nikiel) i dziś piorę wszystkie ubranka od nowa w samej wodzie. W dodatku małemu wychodzą trójki, tydzień temu wyszła ostatnia czwórka i myślałam,że będzie spokój ale gdzie tam...przez to ząbkowanie jest osłabiony i ma katarek.
    • ifaka78 mam wynik testow 09.11.10, 11:26
      Robiłam panel pokarmowy (na 20 alergenów)...z tych 20 uczula go aż 5 rzeczy: żółtko jaja, białko jaja, soja, orzech ziemny, orzech laskowy. Faktycznie swego czasu jadłam orzeszki ziemne, a karmie go jeszcze w nocy piersia...jajko też mogło go uczulić bo jadł u babci kotleciki w panierce i placki...ech przynajniej cos wiem.
      • ma_niusia Re: mam wynik testow 09.11.10, 11:57
        To dobrze, że już wiesz na czym stoisz!

Teraz musisz bardzo uważać, bo jajko i soja mogą być we wszystkim, pieczywo, wędliny, słodycze, wszędzie! Niektóre szczepionki są hodowane na zarodkach jaj.

No i orzechy to rzeczywiście barzo bardzo silne alergeny, u mnie pół rodziny uczulone a ja po kawałku orzecha dostaje ataku duszności, masakra sad

Ale dobrze, że już wiesz co jest winowajcą. Powodzenia!
        • szajma Re: mam wynik testow 09.11.10, 12:06
          a na mleko wyszło?? ale rzeczywiście sporo tego.
          • ifaka78 Re: mam wynik testow 09.11.10, 12:50
            Wygląda na to że na mleko nie jest uczulony! Jajko ok. jakoś będziemy omijać,ale soja? Nie mam pojęcia gdzie to się zawiera. Muszę dokładnie czytać etykiety chociażby na opakowaniach po biszkoptach, herbatnikach, chrupkach... itp.itd. Teraz mam jasny obraz...a to kawałeczek naleśniczka, a to tony makaronu (uwielbia makaron) i się uzbierało ziarnko do ziarnka. Z resztą alergolog powiedział, nieważne ile dostarczmy alergenu, wystarczy odrobinka i jak jest silna alergia to od razu będzie ostra reakcja organizmu.
            • ma_niusia Re: mam wynik testow 09.11.10, 13:57
              Soja jest często w wędlinach, przetworzonym mięsie, gotowych daniach.
    • memphis90 Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 09.11.10, 15:26
      A ryżowe, owsiane, kokosowe?
    • marimaris Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 10.11.10, 20:39
      ostatnio widziałam w sklepie słodkie mleko waniliowe z soi. 2,49 w kaufland. Do dzieci może się nadać. Trzeba by to dokładnie sprawdzić na opakowaniu.
      • ifaka78 Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 11.11.10, 10:39
        Niestety mały ma alergię na soję....
    • my_valenciana Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 12.11.10, 23:43
      Ryżowe mleko nadaje się do przetwarzania - do naleśników kaszek z owocami itp ale do picia - dla mnei za słodkie - mój synek nie chcial pić. Chociaż, jeśli twoje dziecko je sinlac to może mleko ryżowe też mu posmakuje.
      • nowy99 Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 13.11.10, 01:02
        Ifako, dlaczego koniecznie szukasz mleka dla dziecka? Ostatnie, najnowsze opinie w tym temacie, to to, że maluszkom wcale nie trzeba go podawać. Dziecku potrzebny z mleka jest jedynie wapń. A ten możesz podawać w innej postaci. Do tego, jeśli dziecko ma skazę białkową, a z tego co opisujesz, uważam że ma ją bez najmniejszej wątpliwości, lepiej jest podawać mleko ukwaszone, czyli jogurt, kefir, maślanka.
        Po prostu większe szkody czyni mleko, jeśli dziecko ma nań alergię, niż pożytek z niego.

Moja córcia od urodzenia ulewała, rwała się krzycząc podczas karmienia piersią, była nerwowa, miała plamki w różnych miejscach na skórze, często tam, gdzie się człowiek poci, w fałdkach. Musiałam wyeliminować ze swego jedzenia mleko i wszytko co z nim związane, jest to b.trudne. Po 11m-chach karmienia piersią i jej odmawiania innego pokarmu, bo jest dodatkowo niejadkiem, przerzuciłam ją całkiem na pepti. I co się okazało, po 10 dniach dziecko było jedną wielką chropowatą plamą. No to dawaj, nutramigen - dziękuję, niedobre. No, to postanowiłam wyciszyć alergię Sinlakiem - po tygodniu piękna skóra. No, ale też uparłam się, że jakies mleko trza dziecku. To dawaj sama, bez sugestii alergologa - dziś wiem dlaczego, na Isomil sojowy. Dwa, 3 miechy isomil - no pyyycha, słodziutki, zamulający, do tego kaszka 8,5 zbóż Nestle. Ale mała jakby w ogóle przestawiła się tylko na Isomil - jakiś chyba on kaloryczny i zapychający. No i te powiększone cycusie - lekarka zoczyła i dawaj do endokrynologa. Wyniki wszelakie wykluczające przedwczesne dojrzewanie - ok. Ale każdy napotkany specjalista wołał: wykluczyć mleko sojowe, toż to soję daje się kobietom w menopauzie jako zawierającą estrogeny (fitoestrogeny), dzienna dawka ich w tym mleku to jakby dziecko dostalo 5 tabletek antykoncepcyjnych. jednym słowem straszne świństwo - ale endokrynolog ostrożnie się o soi wypowiadała, niby o tym nie słyszała...
        Ponoć sojowe mleko dla chłopców jest jescze bardziej niewskazane.
        Teraz moja półtoraroczna mała jedzie na Sinlacu, zamiast masła avocado, dwa razy dziennie jogurt - dwa kubki dziennie lekarka mówiła, zę z górką starczy tego wapnia.

Nie upieraj się na podawaniu mleka. Moja była uczulona na pepti, ponieważ jedni skazowcy uczuleni są na cukier mleczny laktozę a inny na co innego w mleku krowim (oj, zapomniałam), i wtedy tych jednych pepti uczula.
        Skaza białkowa przechodzi po max 2,3 latach od urodzenia.
        A żelazo córka moja ma lepsze od niejednego żarłocznego dzidziusia - ponad 90 jednostek (norma 55-140). Masa tych kaszek - można dosypywać do sinlacu, zawiera żelazo. Żelazo jest w mięsie (wołowe i cielęce skazowcom wzbronione). Jajo ma żelazo.

Masło możesz sklarować - takie sklarowane można podać dziecku.
        • nowy99 Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 13.11.10, 01:12
          A, testy robione dzieciom do 3 roczku pokazują takie rzeczy o jakich ci się nie śniło. Nam testy nie poazałay alergii na składniki mleka.
          A mała ma po mnie skazę. I tyle.

Ale faktycznie zwróć baczną uwagę, co Cibie i męża uczula, dziecko dziedziczy po Was także takie kwiatkisad

Ale to co Wasze dziecko je, a ma dopiero 13 miesięcy, kurczę, wszyscy go karmią wokoło - nie róbcie mu śmietnika smacznych acz nie dla dziecka potraw. Nigdy bowiem nie dowiesz się, co mu dokucza. Bo babcia sypnie vegety, bo to taka pyszna zupka, sosik będzie. A sklepowe przetworzone pokarmy to kolejny wysyp chemii. Może warto małego przerzucić na tydzień na słoiczki, obiadowe. Przynajmniej te są gwarancją jakiejś zawartości.
          • listopadowka2008bis Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 13.11.10, 01:40
            Jak jestescie uczuleni na te 5 skladnikow, to teraz pierwsze zakupy bedziesz robic w 3 godziny zamiast w godzine, a pozniej juz tylko 20 minut, bo sie okaze, ze i tak nie macie co kupowac. Niestety, jaja, mleko, serwatki, orzechy i soja znajduja sie w 90% zarcia sklepowego. Wiem, bo sama mam za soba takie studia nad zakupami ;/
            z zapychaczy dla dzieci o dziwo niczego tego nie zawieraja pianki jojo czy tam marshallow wink smiec totalny smile (dzisiaj kupilam, bo potrzebne do saloniku smyka).
            My ratujemy sie tym, ze nalesniki robimy na mleku ryzowym. Szukaj go w dziale z eko zywnoscia, tam gdzie te sojowe rzeczy tez sa smile Co do ciastek to arcytrudne jest znalezienie czegokolwiek - ostatnio kupilam jakies 'eko....' ze sliwkami i one nie zawieraly tych popularnych alergenow. Na szczescie moj syn moze egzystowac jedzac banany i szynke, wiec ciagniemy jakos smile
            • ifaka78 Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 13.11.10, 10:33
              Dziękuję za odpowiedzi. Bardzo chciałabym,aby moje kochane maleństwo zjadało 2 jogurty dziennie (skoro nie ma alergii na mleko krowie) ale już wpadam w paranoję, wszędzie widzę alergeny....podobno i w jogurtach są proteiny sojowe. Może ktoś mi doradzi jaki jogurcik będzie bezpieczny dla mojego 14mies.synka? Taki co nie zawiera białka sojowego,lecytyny sojowej. Ja nadal wierzę,że mały nie ma skazy białkowej. Na razie daję mu sinlak (lubi) i kaszki na wodzie z owockami plus słoiczkowe zupki (królik, jagnięcina,indyk). Skórę ma na brzuszku w jasne różowe plamki i w zgięciach nóżek,ale to schodzi tamta czerwoona alergia-nadal podaję clemastimum 1 raz na noc. Śpi już nienajgorzej (dziś dwie pobudki) ma lepszy humor.Tak mi go szkoda...dziś zobaczył jak jego siostra jadła jogurt danon...i tak bardzo płakał, bo też chciał zjeść w końcu coś innego. NIe dałam. Złam matka jestem....
              • ma_niusia Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 13.11.10, 17:56
                Nic mi nie wiadomo, żeby jogurty naturalne miały jakikolwiek związek z soją?

Mój synek je zwykły normalny jogurt naturalny (firmy różne, zazwyczaj danone, bakoma, dr oetker), ale nie je żadnych barwionych syfów, żadnych danonków itp. Owoce daję świeże, mrożone lub ze słoiczka i tym sposobem ma codziennie inny smak smile
                • nowy99 Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 13.11.10, 23:50
                  My kupujemy jogurty Malucha - takie, co stoją na półkach ze słoiczkami dla niemowląt. Są drogie, ale nie mamy wyjścia i cierpliwie czekamy na koniec alergii.
                  Właśnie, jak maluszkowi dojrzeją jelita i nie będą przepuszczały do krwi tak dużych, nieprzerobionych cząstek pokarmowych - a jelita dojrzewają mniej więcej około 14 miesiąca, to wiele alergii ustępuje. I dlatego tak ważne jest natychmiastowe usunięcie z żywności alergenu, by organizm nie zapamiętał go na dłużej, na całe życie. Jeśli nie potrafisz wykluczyć, bo droga wykluczania alergenu jest trudna i nieefektywna - słowa alergologa, coś w tym jest, bo przez to przeszłam, to zacznij od strony drugiej czyli zacznij od wprowadzenia trzech podstawowych produktów i podawaj cały tydzień obserwując dziecko, w drugim tygodniu wprowadź od razu w dużej ilości kolejny produkt, tak by organizm szybko zareagował, pozytywnie czyli zero uczulenia lub negatywnie. No. Ja, nie mogąc wyeliminować ze swojego jadłospisu mleka, gdy karmiłam, zaczęłam pewnego dnia od jedzenia kaszy gryczanej z warzywami blanszowanymi na oliwie z oliwek. A dziecko na sinlacu i moim cycku.
                  I tak doszliśmy do dużo lepszych obserwacji.
                  Karm dziecko produktami przygotowywanymi specjalnie dla niemowląt: słoiczki, kaszki które zawierają tylko to co trzeba.
                  Jeśli chcesz dać mu mięsko, to sama je upiecz w piekarniku.
                  • katarzyna.kubiak Re: Słodkie mleko dla alergika-jest takie? 19.11.10, 23:48
                    a my mamy uczulenie na mleko krowie i sojowe, podaje mojej corce mleko ryzowe z wapniem, mleko kokosowe i mleko owsiane do kaszek do sinlacu i funkcjonuje super

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka