czarodziejka11 27.04.04, 15:59 Dziewczyny, Potrzebuję przepisu na dobrą sałatkę owocową. Jeżeli znacie jakieś przepisy to podzielcie się. Z góry wielkie dzięki Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaimek Re: Sałatka owocowa 28.04.04, 23:56 Hej, znam przepis na pyszną sałatkę owocową. Witam nią wszystkich moich nowych gości Oto on: - 4 jabłka (bardzo słodkie) - 4 banany - 6-7 mandarynek lub 2 pomarańcze - owoce egzotyczne z puszki np. brzoskwinie, ananasy, morele (wg uznania i zasobów pieniężnych) Odpowiedz Link Zgłoś
kaimek Re: Sałatka owocowa 29.04.04, 00:01 Ale to koniec (przypadkowy enter - winogrona (do dekoracji) - jogurt brzoskwiniowy 0,5 l wszystkie owoce (oprócz winogron)pokroić w grubą kostkę, zalać jogurtem. Można przyozdobić startą czekoladą lub polać sosem owocowym. UWAGA; na początek radzę użyć tylko brzoskwinie (jako owoce z puszki), pozostałych nie próbowałam. I uważaj na mandarynki: jeśli nie są słodkie i świeże, to później nadają sałatce gorzki smak. Życzę smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
jakel Re: Sałatka owocowa 29.04.04, 10:29 Owoce świeże i z puszki pokroić, posłodzić i lekko skropić sokiem z cytryny, posypać nawet obficie cynamonem, polać sokiem malinowym (kilka łyżek). Wymieszać i schłodzić. W salaterkach na wierzch można dodać bitą śmietanę (ja używam takiej w sprayu), polewę czekoladową, rurkę waflową. EJ Odpowiedz Link Zgłoś
ulala72 Re: Sałatka owocowa 29.04.04, 11:13 A ja robię sałatkę owocową z kolorową galaretką i bitą smietaną i jest pycha! Potrzeba: 2 rodzaje/kolory galaretki owocowej Dr.Oetker (przygotować galaretkę w kostkach tj. rozpuścić opakowanie w 400 ml gorącej wody, wlać do płaskiego naczynia - np. formy na ciasto, po stężeniu pokroić nożem w niewielkie kostki) 2 banany 2 kiście winogron małych bezpestkowych brzoskwnie z puszki namoczone rodzynki inne owoce wg upodobania i sezonu, ale nie jabłka owoce wymieszać w misce z kostkami galaretki, układać w przezroczystych miseczkach warstwami owoce+galaretka/bita śmietana/owoce+galaretka, na wierzch dekoracyjny kleks śmietany; schłodzić mocno w lodówce czasami podawałam ten deser z waniliowym serkiem homogenizowanym i też pożarli. PZDR! Odpowiedz Link Zgłoś
ulala72 Re: Sałatka owocowa 29.04.04, 11:16 Oczywiście do przygotowania tej sałatki potrzebna jest też bita śmietana, której zapomniałam wymienić w składnikach. Odpowiedz Link Zgłoś