japanunieprzerywalempanieposle 12.04.11, 21:33 stosujecie ? mozecie mi polecic cos do ryby i kurczaka. znam z maslanki z musztarda. czy dokldnie potem wytrzem mieso czy smazyc w resztkach tej marynaty ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dentek_85 Re: marynaty 12.04.11, 22:30 spróbuj z miodem i musztardą. polecam szczególnie do kuraka Odpowiedz Link Zgłoś
mandziola Re: marynaty 12.04.11, 22:33 Do kuraka(piersi). Musztarda, miód i keczup, pieprz sól. Obtoczyc, zetrzec nadmiar, potem w bułce tartej i na patelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tamitthecat Re: marynaty 12.04.11, 22:39 sos sojowy plus ocet winny albo sok owocowy albo alkohol do tych dwóch składników czosnek, imbir, jakieś ziołowe przyprawy ew. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: marynaty 12.04.11, 22:37 Popytaj na forum Kuchnia Ja tam lubię marynować w sambalu.. ale nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
tamitthecat Re: marynaty 12.04.11, 22:45 i taka bardziej grillowa sos sojowy, miód, posiekany czosnek, posiekane chilli, olej sezamowy albo nasionka sezamu generalnie sos sojowy rządzi- kuchnia bez niego jest sporo uboższa, ja najbardziej lubię mocny ciemny sojowo - grzybowy wietnamski albo chiński, za japonskimi nie przepadam... Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: marynaty 12.04.11, 22:50 lubie sos sojowy ale mam wrazenie, ze to mikra ilosc fermetowanej soji a reszta to wlasciwie skladniki maggi czyli wzmacniacze smaku. jeli tak to rownie dobrze mozna w vegecie wytarzac. a moze sos wplywa na konsystencje miesa ? co polecaci do ryb np karpia Odpowiedz Link Zgłoś
tamitthecat Re: marynaty 12.04.11, 22:56 dobry sos składa się przede wszystkim z fermentowanej soi do karpiocha to przed wszystkim cytryna i jarzynka ale jakby poszperać i jakiś orientalny przepis wyszukać...sos sojowy i trawa cytrynowa? Ja często marynuje mięso przed zamrożeniem, podczas zamarzania i potem odmarzania marynata naprawde głęboko przenika ma to szczególne znaczenie przy takich dość bezpłciowych mięsach jak pierś z kury a zwłaszcza z indyka Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: marynaty 13.04.11, 10:42 japanunieprzerywalempanieposle napisała: > lubie sos sojowy ale mam wrazenie, ze to mikra ilosc fermetowanej soji a reszta > to wlasciwie skladniki maggi czyli wzmacniacze smaku. jeli tak to rownie dobrz > e mozna w vegecie wytarzac. a moze sos wplywa na konsystencje miesa ? co poleca > ci do ryb np karpia chiński czy japonski? Bo ja zdecydowanie japoński Wino świetnie nadje sie do marynowania mięsa Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: marynaty 13.04.11, 12:06 a do kurczaka jakie wino moze byc czerwone wytrawne ? i potem wytrzec do sucha ? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: marynaty 12.04.11, 22:57 Namiętnie marynuję w pastach z Pataksa. Ale to do potraw o charakterze indyjskim (albo PRAWIE indyjskim ), bo te pasty mają bardzo intensywny aromat. Odpowiedz Link Zgłoś