Dodaj do ulubionych

Szybka rada potrzebna

10.06.11, 14:05
Uwaga, uwaga, odzywa się beztalencie kulinarne, leniwe na dodatek, jak nie wiem.

Otóż niechcąco przy wyjmowaniu schabu z zamrażalnika wypadł mi woreczek mrożonych grzybów. Cholera wie, jakich, no ładne takie, pokrojone, trochę świeże, trochę podsuszone (nie znam się, sorki, nie są takie brązowe i ciemne, jak normalne suszone smile ), z jakichś szlachetniejszych raczej, bo wiem, od kogo je dostałam (pieczarki bym rozpoznała wink ) Zorientowałam się, jak zdążyły sobie na podłodze bezczelnie się rozmrozić.
I teraz - co z nimi zrobić? Wymyśliłam, że jakiś taki prosty sos na śmietanie i tych grzybach, pewnie by pasował, co nie? Ale jak się toto robi? Szukam przepisów po googlach i co jeden to wymyślniejszy i wcale nie takie, jaki ja wiem, że ma być - ma być smaczny, z grzybem i śmietanką i żeby był oczywiście najlepszy na świecie. Bez przypraw typu: trawa cytrynowa, świeżo starty imbir czy wino szczepu śmakiego. Coś tam posiadam, ale nie w przesadnej różnorodności.
Helpunku! smile Jak się robi dobry i szybki sos grzybowy nie z torebki?
Obserwuj wątek
    • papalaya Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 14:14
      robisz wywar, dorzucasz grzyby, gotujesz z pól godziny na małym gazie, doprawiasz smietaną, zagęszczasz, przyprawiasz
    • lelija05 Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 14:16
      Ja podsmażam grzyby na oleju,tylko trzeba te cholery cały czas mieszać by się nie przypaliły - lubią się przyklejać. Przy odmrażaniu powinny puścić wodę, ale jak będzie za mało to można dodać.
      A z przypraw to daję Maggi, ew kucharka, pieprz i czosnek.
      I najważniejsze - natkę pietruszki.
      A śmietanę to sam koniec, już po "uduszeniu".
      • kocianna Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 14:22
        i cebulka, cebulka.
        A śmietanę to najlepiej... śmietankę. Taką nie bardzo procentową, do zup i sosów. I białe wino wytrawne.
        • lelija05 Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 14:25
          O tak, o cebuli zapomniałam, a bez tego ani rusz.
          A śmietanę to ja daję 18%.
    • wuika Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 14:26
      A, czyli może się uda.
      Raz z pieczarek chciałam zrobić taki wspaniały sos pieczarkowy na śmietanie, więc dodałam ją na początku. Wyszedł niejadalny glut, ciekawe dlaczego big_grin
      • lelija05 Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 14:35
        Daj na koniec, już po ugotowaniu, możesz ją jeszcze "zahartować" czyli do śmietany dajesz powiedzmy łyżkę potrawy, mieszasz i to wlewasz do całości.
        • wuika Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 14:41
          To umiem! Przećwiczone, jak mi się kilka razy zrobiły ścięte oczka w zupach. Normalnie wymiatam, jak nie wiem suspicious Tak do 50-tki może nauczę się gotować jak mamusia, albo teściowa.
          • lelija05 Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 14:47
            No to w takim razie powodzenia smile
            Napisz potem jak Ci wyszło smile
            • wuika Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 14:52
              Napiszę, czy wszyscy przeżyli big_grin
    • vivibon Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 14:52
      Musi być ze śmietaną?
      • wuika Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 14:53
        Yyyy, nie, ale ja mam takie mgliste wspomnienia, że sosy grzybowe ze śmietanką są pyszne.
        Na razie zbieram pomysły, ponieważ opadłam z sił i muszę posiedzieć z pół godzinki, potem będę mieszać w garnku.
        • vivibon Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 14:58
          Gdybyś miała ochotę na coś innego - mój ulubiony, bezśmietanowy przepis.
          • vivibon Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 14:59
            Ps. sprawdzony też na nie-borowikach.
      • papalaya Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 14:56
        sos grzybowy bez śmietany to tak jak schabowy z soi albo mizeria bez octu i cebulki
        • wuika Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 15:00
          Mizeria jest ze śmietanką, solą i koperkiem. Z cebulą nie jadłam nigdy w życiu, z octem tak i jest to dziwna wersja, zupełnie i w ogóle nie taka.
          • papalaya Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 15:09
            f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4347720
            • wuika Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 16:01
              Zawsze jeszcze można się pokłócić o jedyną słuszną wersję placków ziemniaczanych: na słodko, czy na słono / pikantnie smile
    • mgla_jedwabna Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 15:02
      Tak z innej beczki: a może bezpieczniej nie jeść grzybów niewiadomego pochodzenia?
      • wuika Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 15:05
        One nie są niewiadomego pochodzenia, tylko ja się na nich nie znam, żeby powiedzieć, co to za grzyby są. Są zebrane przez znaną mi osobę, która na grzybach się zna, porcja ta to część tego, co dostała od tego osoby moja mama, oni zjedli to dawno, ja miałam zamrożoną porcję.
      • czarnaalineczka Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 15:08
        > Tak z innej beczki: a może bezpieczniej nie jeść grzybów niewiadomego pochodzen
        > ia?
        no fakt wlasna lodowka to bardzo podejrzane miejsce tongue_out
    • gemmavera Re: Szybka rada potrzebna 10.06.11, 15:09
      Gdybym miała takie rozmrożone grzybki, to bym sobie usmażyła normalne schaboszczaki, na to położyła te grzybki, wcześniej porządnie podsmażone i przyprawione, na grzybki utarty ser żółty i wszystko bym zapiekła.
      Ale to ja, sosu grzybowego nielubiąca wink
      Lubiąca za to smażone, jak widać ;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka