Dodaj do ulubionych

dieta dukana

07.01.12, 10:45
wiem,że powinnam napisać na odchudzanie ale wole do was się zwrócić z pytaniem.
od dziś zaczełam stosować dietę dukana a że mam do zrzucenia 15kg to pierwsza faza będzie 10 dni u mnie.
i moje pytanie czy mogę jeść ser żółty?
serki homogenizowane ?
danio waniliowe?
bo mój problem polega na tym że ja ogólnie dużo rzeczy nie jem więc na tym mogła by się opierać moja dieta i tak 10 dni potem 5/5 w drugiej fazie z warzyw jem tylko pomidory i ogórki
i to wszytsko żadnych ryb innego mięsa też nie jem
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: dieta dukana 07.01.12, 10:48
      Nie.Ale zamiast klasycznych serków możesz sobie kupować serek homogenizowany /Emilki chyba/ dodać słodziku i olejku waniliowego kilka kropli i masz serek waniliowy chudy.
    • dziennik-niecodziennik Re: dieta dukana 07.01.12, 11:05
      nie mozesz. ser żółty ma za dużo tłuszczu (dopuszczalny jest nieskotłuszczowy, bodajże poniżej 13%, najwcześniej w drugiej fazie), a serki homo - za dużo cukru. chyba ze znajdziesz taki niskotłuszczowy. danio w ogole odpada, podchodzi raczej pod kategorię "słodycze".
    • inguszetia_2006 Re: dieta dukana 07.01.12, 11:10
      Witam,
      Faza I - 10 dni? Nie za długo?
      Służę pomocą, bo znam dobrze Ducana. Moja koleżanka z pracy odchudzała się Ducanem i byłam wtajemniczona we wszystko. Prosiła mnie, bym przy niej nie zamawiała makaronów i nie jadła ziemniaków. I nie jadłam. Zamawiałam sobie mięcho z warzywami. U niej faza I trwała 3 dni i ledwo dociągnęła, bo nie można jeść warzyw. Potem, jak weszły warzywa to było już o.k. Co jadła? Sery białe 0%, chudą szynkę, jogurty 0%, tuńczyka w sosie własnym, jajka. I tak w nieskończoność. Teraz jest już w ostatniej fazie, ale ja tego już nie ogarniam, co tam można jeść. Pamiętam tylko te pierwsze fazy, bo były z tym cyrki, "co tu zjeść, jak nie można już patrzeć na biały ser 0%"? ;-D Chodziłyśmy razem do sklepu i szukałyśmy produktów 0% tłuszczu. Koszmar, bo tych produktów jest niewiele. Wszyscy w pracy byli zaangażowani i jak ktoś coś widział z napisem 0% tłuszczu, to dzwonił i pytał, czy jej kupić?
      Nabawiłam się schizy, że jem za dużo tłuszczu;-P A ona schudła 10 kilo w dwa miesiące.
      Pzdr.
      Inguszetia
      • anecia88.net Re: dieta dukana 07.01.12, 11:17
        a nie wiesz czy można jeść makrele wędzoną i makrele w garalecie?
        kurcze nie mam za dużo wyboru bo jestem wybredna z jedzeniem
        • inguszetia_2006 Re: dieta dukana 07.01.12, 11:24
          anecia88.net napisała:
          a nie wiesz czy można jeść makrele wędzoną i makrele w garalecie?
          kurcze nie mam za dużo wyboru bo jestem wybredna z jedzeniem
          Witam,
          Kurczę! Można jeść kurczaki;-D
          I krewetki, i krabowe paluszki i generalnie wszystkie ryby. Tylko bez panierki.
          Ha! Widzę, że jesteś kompletnie zielona w temacie. Może jednak lepiej poczytaj na jakichś stronach poświęconych diecie, co można jeść.
          Pzdr.
          Inguszetia
        • e_r_i_n Re: dieta dukana 07.01.12, 13:44
          Ryby wędzone można wszystkie.
          W galarecie - zależy od składu. Żelatyna jest ok, ale w takich sklepowych pewnie dużo dodatków różnych. Plus warzywa.
          Wejdź dziewczynko na:
          forum.gazeta.pl/forum/f,95274,Proteinki_dieta_Dukana.html
          i poczytaj.
          Bo tak bez przygotowania to bez sensu dietowanie.
    • kai_30 Re: dieta dukana 07.01.12, 11:15
      Może najpierw poczytaj trochę o tej diecie, bo najwyraźniej nie masz o niej pojęcia, skoro pytasz o takie rzeczy, jak waniliowe danio. Jeśli nie jesz mięsa ani ryb, to ta dieta się absolutnie dla Ciebie nie nadaje.

Wejdź tu i sama sprawdź:forum.gazeta.pl/forum/f,95274,Proteinki_dieta_Dukana.html
      • moje.m Re: dieta dukana 07.01.12, 20:00
        kai_30 napisała:

> Może najpierw poczytaj trochę o tej diecie, bo najwyraźniej nie masz o niej poj
        > ęcia, skoro pytasz o takie rzeczy, jak waniliowe danio. Jeśli nie jesz mięsa an
        > i ryb, to ta dieta się absolutnie dla Ciebie nie nadaje.
        >
        kochana, ja nie lubie ryb imało mięsa jadłam i na diecie schudłam 10kg!
        nie opowiadaj dziewczynie głupot, ze nie dla niej dieta. może jeść parówki, jajka, ja własnie to jadłam, wszystkie prawie warzywa.Zero słodyczy i zero pieczywa, zero tłuszczu.
    • najma78 Re: dieta dukana 07.01.12, 11:23
      Moich kilku znajomych stosowalo, ale nie oryginalna, bo ta kosztuje w zaleznosci od ilosci kg do zrzucenia. Ser zolty i wszelkie slodzone jogurty, serki sa kaloryczne wiec odchudzaniu raczej nie sprzyjaja.
      • gryzelda71 Re: dieta dukana 07.01.12, 11:30
        Przede wszystkim zawierają tłuszcze i weglowodany,których w tej diecie sie unika.Kalorie sa na dalszym planie o ile sa.
    • gryzelda71 Re: dieta dukana 07.01.12, 11:29
      Czemu bierzesz się za dietę o której nie masz pojęcia?
      Juz teraz napisze,że 10 dniowa I faza jest dla ciebie za długa.
      • mewa000 Re: dieta dukana 07.01.12, 11:59
        A książkę czytałaś? to podstawa przed rozpoczęciem tej diety.
        Ryby można jeść, wręcz trzeba, wędzone też. Ale w galarecie to już chyba nie.
    • gwen_s Re: dieta dukana 07.01.12, 12:08
      skoro nie jesz wielu produktów to dieta nie jest dla Ciebie!!!
      Ja jestem też niejadkiem, ale uwielbiam kurczaki w każdej postaci, mimo tego po 3-ech dniach I fazy miałam totalnie dość, a z kurczakami miałam totalnie długą przerwę!
      Olałam tą dietę, większość osób, które znam, mają efekt jojo, oczywiście z niedostosowania się do jej końca... jak już schudną założone kilogramy to potem napad na słodkie i po chudnięciu.
      Może na początek zmniejsz ilości jedzenia, ja tak schudłam fakt, że nie 15kg, ale ja miałam 3 do zrzucenia i tyle schudłam, zamiast chleba wasa. Obiady porcje 2x mniejsze, zamiast słodkiego jabłko, aczkolwiek na słodkie od czasu do czasu sobie pozwalałam. Totalnie odstawiłam słodkie napoje i poszło, dość szybko, teraz bez problemu utrzymuję!!!
      A do marca zamierzam zrzucić kolejne 5kg smile
      • anecia88.net Re: dieta dukana 07.01.12, 13:33
        właśnie zakupiłam książkę
        więc zaczynam czytać i się stosować do zaleceń
        • melancho_lia Re: dieta dukana 07.01.12, 13:41
          Ja tam mogę być chodzącą reklamą tej diety. Ale poczytaj najpierw książkę, poznasz odpowiedzi na swoje pytania. 10 dni p[ierwszej fazy to za długo. Ja byłam 5 dni (i to już jest uznawane za długo).
        • toxicity1 Re: dieta dukana 07.01.12, 14:56
          Wejdź na forum Proteinki - jeśli jeszcze istnieje.
          Kopalnia wiedzy, ale najpierw poczytaj, a potem zadawaj pytania.wink
          • drogadodomu Re: dieta dukana 07.01.12, 17:10
            Najpierw przeczytaj książkę, najlepiej tą z zielono różową okładką. Tam jest wszystko wyłożone łopata-głowa. Książkę trzeba przeczytać od deski do deski. Potem zastanów się czy na pewno chcesz odchudzać się tą metodą. Może nawet wrócisz do książki. Jak się zdecydujesz musisz napełnić lodówkę dozwolonymi produktami. Ja byłam na czystym białku 7 dni. OKROPIEŃSTWO. Dieta rzeczywiście skuteczna zgubiłam prawie 20 kg. Niestety trochę mi przybyło bo z wymaganych 180 dni 3 fazy wytrzymałam tylko połowę. Proteinowych czwartków przestrzegam, pozwalają wrócić do formy tzn wagi.
            Jeżeli chcesz zgubić 15 kg to zajmie ci ok 9 miesięcy, przemyśl czy masz tyle zapału.
            Powodzenia!
            • bi_scotti Re: dieta dukana 07.01.12, 18:36
              Z ciekawosci czystej - czy pod "bialko" wlicza sie tez tofu, lentils, fasole i groch? Bo z tego, co wymienione wyzej to tylko miecho i ryby + jaja a to troche ogranicza manewry "bialkowe" smile
              • mobilka123 Re: dieta dukana 07.01.12, 19:24
                Stosowałam dietę Dukana,trzy krotnie.Przechodziłam przez wszystkie etapy od początku do końca-męża nawet namówiłam.Nie schudłam ani deko ale mąz rzucił palenie przy drugim podejściu.
                Ogólnie w 15-18 dniu czułam sie bardzo zle, zasłabłam nawet.
                Jeżeli postanawiasz podjąc dietę to najpierw o niej poczytaj-ale nie tylko książki "Nie potrafię schudnąc" ale i opinie tych którzy odczuli skutki uboczne.Ja wazyłąm 67,5 kg na 168 cm wzrostu-nie schudłam nic a chciałam tylko 5 kilo.Nawet 1 etap trwał u mnie 5 dni.

Odpuściłam tę dietę i po jakimś czasie przeszłam na dietę HULEWICZA, jadłospis na 2 tygodnie-jadłam dosłownie to co w jadłospisie-do tego ruch.
                Nie mam czasu na ćwiczenia dlatego chodzę dwa razy w tygodniu na gimnastykę do fitnesu
                Dietę skończyłam przedwczoraj ja schudłam 3 kilo,mąż 4,5.
                Polecam bo jedzenia jest dużo,zdrowe,smaczne,ale działa tylko wtedy jeśli jest idealnie odważone na porcję.Teraz po zakończeniu tej diety wg czasu z książki,nadal jemy wg tego jadłospisu tylko nieco inaczej urozmaicam .Polecam naprawdę.
                • moje.m Re: dieta dukana 07.01.12, 20:01
                  mobilka123 napisała:

> Stosowałam dietę Dukana,trzy krotnie.Przechodziłam przez wszystkie etapy od poc
                  > zątku do końca-męża nawet namówiłam.Nie schudłam ani deko ale mąz rzucił paleni
                  > e przy drugim podejściu.
                  > Ogólnie w 15-18 dniu czułam sie bardzo zle, zasłabłam nawet.
                  > Jeżeli postanawiasz podjąc dietę to najpierw o niej poczytaj-ale nie tylko ksią
                  > żki "Nie potrafię schudnąc" ale i opinie tych którzy odczuli skutki uboczne.Ja
                  > wazyłąm 67,5 kg na 168 cm wzrostu-nie schudłam nic a chciałam tylko 5 kilo.Nawe
                  > t 1 etap trwał u mnie 5 dni.
                  >
                  > Odpuściłam tę dietę i po jakimś czasie przeszłam na dietę HULEWICZA, jadłospis
                  > na 2 tygodnie-jadłam dosłownie to co w jadłospisie-do tego ruch.
                  > Nie mam czasu na ćwiczenia dlatego chodzę dwa razy w tygodniu na gimnastykę do
                  > fitnesu
                  > Dietę skończyłam przedwczoraj ja schudłam 3 kilo,mąż 4,5.
                  > Polecam bo jedzenia jest dużo,zdrowe,smaczne,ale działa tylko wtedy jeśli jest
                  > idealnie odważone na porcję.Teraz po zakończeniu tej diety wg czasu z książki,
                  > nadal jemy wg tego jadłospisu tylko nieco inaczej urozmaicam .Polecam naprawdę.

a ja polecam ta dietę, 10 lat chyba męzczyłam sie z wagą, rózne diety stosowałam, nic.
                  dopiero dukana jest rewelacyjna.
              • madzioreck Re: dieta dukana 07.01.12, 20:45
                bi_scotti napisała:

> Z ciekawosci czystej - czy pod "bialko" wlicza sie tez tofu, lentils, fasole i
                > groch?

Nie wiem, jak te dwa pierwsze, ale strączkowe nie - bo choć są źródłem białka, to są niestety również bogate w węglowodany smile A przynajmniej za bogate jak na wytyczne diety Dukana smile
    • moje.m Re: dieta dukana 07.01.12, 19:58
      byłam na diecie pół roku, z utrwalaniem, schudłam 10 kg. Waga waha się, 2 kg do przodu a jem trochę zakazanych rzeczy. Ale od roku ważę nieźle.
    • mika2 Zaczęłam 1 stycznia i polecam: 07.01.12, 20:25
      2 stronki - przepisy super:

dukan.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?727107
      www.forum.dietaproteinowa.eu/forum/26-przepisy/
      Pyszniesmile))
    • sueellen Re: dieta dukana 07.01.12, 20:46
      nie, nie możesz jeść niczego z tego co wymieniłaś, a tak w ogóle nie polecam tej diety, w ogóle żadnej diety nie polecam poza zbilansowaną zdrową dietą, eliminacją slodyczy i ruchem czyli zdrowym trybem życia (do konca życia)
      • morgen_stern Re: dieta dukana 07.01.12, 22:10
        Rzadko się z zgadzam z suellen, ale tu się podpisuję w 100%.
        • i_b13 Re: dieta dukana 07.01.12, 23:01
          a wiesz jak boli przy dnie moczanowej?
          ja dzięki Dukanowi juz wiem uncertain
          schudłam 13 kg
          zdrowsza jest dieta Montiniaca
          • asze34 Re: dieta dukana 07.01.12, 23:13
            15 kg - 2 - 3 miesiące, ze ścisłym trzymaniem diety. Ja w dwa miechy zrzuciłam 13kg. Ale straciłam przy okazji połowę włosów, dietę przerwałam, kilosy wróciły. Treraz codziennie kijki i MŻsmile
            • luska1973 Re: dieta dukana 09.01.12, 15:46
              Ja też straciłam połowę włosów i niestety z tej połowy odzyskałam nie całą połowę.
              Kilogramy za to prawie całe sad((
          • almaya Re: dieta dukana 07.01.12, 23:22
            i_b13 napisała:

> a wiesz jak boli przy dnie moczanowej?
            > ja dzięki Dukanowi juz wiem uncertain
            > schudłam 13 kg
            > zdrowsza jest dieta Montiniaca

O to to!
            Ja zdazylam schudnac tylko kilka kilo i tez sie dorobilam dny.
            Bol jak sk...syn.
            • mika2 Re: dieta dukana 09.01.12, 15:58
              Ja słyszałam, że ta dna otyka tych co spożywają dużo mięsa, podrobów, ryb a mało piją. Dukan zaleca picie 1,5l wody dziennie chyba. Jak ktoś się nie stosuje to do dny mało mu brakuje bo nerki nie filtrują wszystkiego i następuje zwiększenie puryny (chyba dobrze pamiętam).
    • madzioreck Re: dieta dukana 07.01.12, 23:27
      Pierwszy warunek przystąpienia do diety Dukana: poznać ją, a nie się durnowato pytać, czy wolno żółty ser albo robić 10 dni uderzeniówki.
      Drugi warunek przystąpienia do diety Dukana: iść do lekarza, zrobić badania i się zorientować, czy wolno nam stosować taką dietę. Jeśli wolno, przystąpić i badania powtarzać regularnie.

Samowolka kończy się tak, jakby ktoś nie wiedział, że ma cukrzycę i wsuwał sobie radośnie słodycze, choć zdrowemu co najwyżej tyłek urośnie albo się porzyga z nadmiaru.

Schudłam na diecie Dukana ponad 30kg, włosy mam wszystkie, byłam i jestem zdrowa, ale to trzeba z głową robić. Ani też dieta Dukana nie jest jedyną możliwą drogą do zgubienia nadwagi i nie wiem, po co się na nią porywać przy 15kg na plusie.
      • kasia191273 Re: dieta dukana 09.01.12, 14:05
        żaden przy zdrowych zmysłach lekarz nie da zgody na tę dietę
    • bosh9211 Re: dieta dukana 09.01.12, 13:48
      Na tym blogu twojzdrowystyl.blogspot.com/ masz rozpisana całą diete dukana co mozesz jesc co nie mozesz, przydatne przepisy i nie tylkowink
      Blog jest poświęcony zdrowemu stylowi życia więc myślę że Cię zaciekawiwink

Pozdrawiam
    • mnb0 Re: dieta dukana 09.01.12, 14:08
      Ale po co te diety? Wszak mezczyzni wola kragle kobitki, takie co to jest za co zlapac...
      wink
    • zdzisnadzis Re: dieta dukana 09.01.12, 14:20
      a moze by przejsc na zdrowy tryb odzywiania plus troche ruchu a nie wyniszczac organizm takimi dietami???..dukan jest bardzo obciazajacy..znajoma schudła ale wygląda jak wrak człowieka, ma spore problemy z nerkami po tej diecie..
      • mika2 Re: dieta dukana 09.01.12, 16:02
        Ja nie wiem co w tej diecie tak obciąża? Jem to co normalnie jadłam - chipsy, paluszki, wino, piwo, tłuste sosy, ziemniaki, chleb. Jest i pizza dukana, i lasagne dukana, i jajka, i warzywa, sery, mięso, nabiał. Potem i chleb i makarony - w III fazie bodajże...No ale jak ktoś jedzie na samych jajkach czy kurzych cyckach i mało pije to może ma potem problemy...Niech mnie ktoś oświeci, bo jestem już 2 tydzień na niej i jest ok.
        • mika2 Re: dieta dukana 10.01.12, 09:22
          Oczywiście chodziło mi o to, że jem na diecie to co normalnie się je oprócz tych chipsów, paluszków, wina, piwa, sosów, ziemniaków i chleba - dzieciaki mi biegały koło kompa i źle wczoraj napisałamsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka