Dodaj do ulubionych

Nie chce jeść

18.06.13, 12:41
Witam kobietki, od urodzenia mojej córy czytam forum codziennie no i teraz ja postanowiłam się zalogować bo martwi mnie jedzenie córki a raczej jej nie-jedzenie.
Skończyła 6 miesięcy i od jakiegoś czasu jest już tylko na butelce. Wprowadzanie nowych pokarmów poszło całkiem ładnie, glutenu też. Od tygodnia może dwóch próbuję ustalić jakiś system jedzenia ale w ogóle mi się to nie udaje.
Rano ok. 8.30 robię jej swoją kaszę manną z owocem, (na pół szklanki wody) wychodzi niecała mała miseczka. Tylko raz zjadła całą porcję przeważnie zjada parę łyżeczek. Myślałam, że jej to nie smakuje więc zrobiłam na próbę Kaszkę mleczną manną firmy Nestle (ta co pomaga wprowadzić gluten) ale to też nic nie dało i po kilku łyżeczkach nie chciała więcej. Po tym "posiłku" ok. południa je raczej chętnie słoiczek owoców mojej roboty. Ogólnie owoce jada bardzo chętnie. Też nie zawsze zje go na raz, czasem potrafi zjeść pół a po dłuższej zabawie kolejne pół (czy tak powinno wyglądać jedzenie? dzielenie na porcje jednej porcji?). Po południu może ok. 15 próbuję jej dać warzywa z mięskiem też własnej roboty - ale tego już w ogóle nie zje. Ne mam pomysłu jak mogłabym ją zachęcić do jedzenia obiadków. Przegrzebałam chyba cały Internet w poszukiwaniu pomysłów. Tak więc zamiast obiadku robię jej mleko z kleikiem czasem 120 ml a czasem 90 ml i jakoś do wieczornej kąpieli to zjada. Na noc po kąpieli ok. 19.30 robię jej mleko też różnie 120 lub 90 ml z kaszką ryżową owocową. No i nad ranem ok 4 lub 5 - 90 ml mleka z kaszką ryżową owocową.
Np. wczoraj przez cały dzień do wieczornej kąpieli zjadła tylko kaszkę, pół słoiczka owoców i chyba 90 ml mleka z kleikiem ryżowym. Pije bardzo dużo - przynajmniej tu nie mam czym się martwić.
Co robić? Odpuścić tą kaszę na śniadanie i dać samo mleko? Co z obiadkami? Odpuścić na jakiś czas?
Obserwuj wątek
    • florecistka.best Re: Nie chce jeść 18.06.13, 12:45
      nie rób nic na siłe, czy umie sama dobrze siedzieć? mogłabyś na razie w formie zabawy dać jej ugotowane warzywko do rączki.
      • wardzka Re: Nie chce jeść 18.06.13, 12:54
        No właśnie jeszcze sama nie siedzi bo bym tak zrobiła jak napisałaś, ogólnie bardzo chętnie otwiera buzię na wszystko co jej przykładam i smakuje.
        A co z tymi schematami żywieniowymi? Wg nich powinna wsuwać już mięsko a jako że idzie jej 7 miesiąc to i żółtko powinnam powoli wprowadzać a póki co my jesteśmy tylko na starcie.
        • florecistka.best Re: Nie chce jeść 18.06.13, 13:05
          daj spokój ze schematami, ja tez byłam kiedyś ich ''więźniem'' więc wiem jak potrafia uprzykrzyc zycie. Podam Ci przykład jaki robiłam błąd np. z jajkiem, dawałam je do zupki (zółtko) - zupka była ''taka sobie'', zawiesista, niedobra, Dziecko nie chciało. A kiedys ugotowałam jajo i dałam dziecku ugryźć, miała może 7-8 mcy. I ta forma była strzałem w 10. Potem dawałam własnie do rączki. czy Twoje dziecko ma ząbki?
        • az-82 Re: Nie chce jeść 18.06.13, 13:05
          Napisałaś, że pije bardzo chętnie, a nie napisałaś, co ona tak pije. Bo jeśli mleko, to może jest najedzona i dlatego nie chce więcej nic? A jeśli wodę, to po prostu nie ma miejsca w żołądku?
          Mięska ma zjeść raptem 2 łyżeczki, zgodnie ze schematem, więc jeśli jest coś co lubi, to możesz spróbować przemycić. Kaszka owocowa może niekoniecznie, ale jakieś jedno warzywko? Próbowałaś dawać pojedyncze warzywa, nie całą zupkę?
          Popróbuj, aż znajdziesz smak, który jej odpowiada i potem do tego dodawaj po odrobinie innych rzeczy.
    • emonika9393 Re: Nie chce jeść 18.06.13, 13:18
      Nie stresuj sie i nie rob niczego na sile , bo dziecko bedzie jedzonko traktowalo jak kare , cos nieprzyjemnego a ma byc odwrotnie . Jesli dajesz picie to bardzo dobrze jesli to nie sa soki słodkie , herbaty słodzone dzieciatko ma zwyczjnie brak apetytu . Dokładnie tak jak napisała poprzedniczka szukaj aż znajdziesz , czasami dla jeszcze tak malego dziecka wystarcza dziennie 2 potem 4, 6 ...łyżeczek ..zwiekszaj ilosc codzinnie . Miesko zmiksuj z pietruszką , jesli nie przejdzie to z czyms innym , a moze samo miesko sprobuj ale to tak jedna a kilka dni pozniej nastepna lyzeczke. jajko tak jak ponizej Pani napisala , spróbuj dac do raczki zreszta kazde warzywo mozesz w taki oto sposob sprobowac pod nadzorem dorosłego . Faktycznie zjada malutko dzialaj wprowadzajac coraz wieccej lyzeczek , bo malutki żołądeczek bedzie miala no i jesli teraz nie zajmiesz sie obiadkami to pozniej problem bedzie jeszcze gorszy niestety . Przy okazji porozmawiaj z pediatra , połozna , pomoga na pewno
    • ilianna Re: Nie chce jeść 18.06.13, 13:42
      Właściwie przez cały dzień dziecko je mleko z kaszką owocową. Słodkie, słodkie, słodkie i bardzo zapychające. Może dlatego nie chce mięsa z warzywami?
      Parę łyżeczek w tym wieku to jest jak najbardziej prawidłowa ilość. Dziecko dopiero poznaje smaki, uczy się ich. Ja bym wywaliła kaszki owocowe, dała zwykłe niesmakowe (np. jaglaną). Owoce góra dwa razy dziennie. I wytrwale proponowała nowe smaki - mięso, warzywa różne. Jak nie chce, to niech nie je, nie wciskaj. Ale proponuj smile. Jak usiądzie, to zacznij dawać do łapki.
      • florecistka.best Re: Nie chce jeść 18.06.13, 13:48
        łatwo Ci mówić "wywaliła kaszki owocowe"...no wiesz...jaglanka sama smaczna nie jest, no chyba, ze z owocami masz na mysli. Jak dziecko jest przyzwyczajone to może byc kłopot z taką zamianą. jednak myslę, że można spróbować, im później tym trudniej.
        Kiedys dawałam dziecku Sinlac tak przed południem i dłuuugo dziwowałam się czemu nie chce jeść obiadku o 15:00. No cóż błędy młodości, nikt nieomylnym nie jest
        • wardzka Re: Nie chce jeść 18.06.13, 14:28
          Kaszkę owocową dostaje tylko na noc i o 5 nad ranem z raptem 90 ml mleka, wiem i zdaję sobie sprawę z tego one są słodkie i niezdrowe tylko wydaje mi się, że samo mleko nie dałoby jej przespać całej nocy. Co zamiast tych słodkich kaszek powinnam jej podawać na noc?
          Pije baaaardzo rozcieńczone soki, moje kompoty lub przegotowaną wodę.
          Z obiadkami tak właśnie zrobiłam, wróciłam do podstaw. Jednego dnia ugotowana sama marchewka, zjadła, następnego dnia z odrobiną mięska już nie chciała, następnego marchewka z odrobiną kalafiora też nie chciała. No i koniec. Znów zacząć od marchewki? Pewnie będę musiała i co dalej?
          • panizalewska Re: Nie chce jeść 18.06.13, 14:36
            Po pierwsze wyluzuj wink

Po drugie dawaj rzeczy pojedynczo, a nie DODAWAJ pojedynczo. Czyli np jednego dnia marchewka, drugiego SAM kalafior, SAME brokuły, SAMO mięso itp itd. Raz, że obczai, co ma jaki smak, a nie wszystko będzie "marchewkowe" wink dwa, że można łatwiej się zorientować, czy jakiś składnik nie powoduje uczulenia / wysypki / problemów z brzuchem. Bo to też może być przyczyna.

Po trzecie - jak mieszkacie w Polsce, to aktualnie są upały, burze i takie tam. Dorośli też więcej piją, niż jedzą. Dzieci są generalnie bardziej marudne i niejedzące naonczas.

A po czwarte - toż to jeszcze maleństwo. Naprawdę nie musi wsuwać żadnego CAŁEGO słoiczka, kotleta, czy ileś mililitrów czegoś tam. Dzieci są różne. Sprawy jedzeniowe idą takim samym indywidualnym tokiem, jak reszta rozwoju - ruchowego, mowy, społecznego itp, więc generalnie - wróć do Po pierwsze wink
            Pozdrawiam
            • wardzka Re: Nie chce jeść 18.06.13, 14:49
              Dziękuję za słowa otuchy wink

Najbardziej jest przytłaczające to jak widzę jak niektóre mamy chwalą się swoimi "schematami" i cały czas się zastanawiam, jak takie kilkumiesięczne robaki potrafią tak ładnie jeść o tych samych godzinach i te same ilości i myślę sobie, że może ze mną jest coś nie tak, że nie umiem dbać o swoje dziecko
              • mb75 Re: Nie chce jeść 18.06.13, 15:23
                Przede wszystkim - tylko spokój może nas uratować ;- Daj sobie i dziecku czas.

Mój Mały też miał początkowo problem z jedzeniem nowości (do pół roku byl tylko na piersi). Raz zjadł dwie łyżeczki obiadku, następnego dnia nie zjadł nic ale już kolejnego dnia trzy czy cztery - i tak doszliśmy do całego słoiczka. Na początku dawałam słoiczkowe, potem zaczęłam gotować. Maluch musi się poprostu przyzwyczić do nowego smaku, nowej konsystencji. Jeżeli za pierwszym razem nie chce czegoś zjeść to nie znaczy, że mu nie smakuje - może drugiego, piątego czy ósmego dnia zacznie jeść wink
                • emonika9393 Re: Nie chce jeść 19.06.13, 16:46
                  a ja mam takie pytanie dotyczace SŁOICZKÓW ` HIPP , GERBER` ile po otwarciu moze taki słoiczek stac w lodówce ;>?
    • kluska77 Re: Nie chce jeść 19.06.13, 18:29
      Ej, moja ma 10 miesięcy i zjada góra pół słoika za jednym razem. A mi nie przyszło do głowy że za mało je. Już bardziej mam kłopot z normą mleczną. Ale starsze dzieci już tyle mleka nie potrzebują co półroczniaki, więc się aż tak nie stracham. O tym, że nie chce jeść mięsa lub innych produktów może decydować konsystencja. A jest w ogóle coś co uwielbia poza kaszkami? Bo za dużo kaszy to też bez sensu. Nie ma miejsca w żołądku na ciekawsze rzeczy, a jedz tu człowieku mięso, gdy masz pełny brzuch.
      Co jecie zazwyczaj na obiad? Dobrze jest dawać maluchowi mniej więcej to samo, podczas Waszego posiłku, jeśli się uda (u mnie wygląda to tak że albo mała jest karmiona papką ze słoika, albo jemy ze wspólnego talerza).
      • wardzka Re: Nie chce jeść 19.06.13, 18:42
        Kaszkę dosypuję jej do mm na noc jak idzie spać. Rano je (o ile to tak mogę nazwać) przygotowaną przeze mnie kaszę manną z owocem --> zamiast samego mm i koniec z kaszami. W ciągu dnia trochę owoców i czasem trochę gotowanej marchewki bo ją akurat chyba lubi no i jakaś jedna porcja mm.
        Tak więc moja córka na pewno nie zjada właściwej dla swojego wieku porcji dziennej mm.
    • stokrotka_beauty Re: Nie chce jeść 19.06.13, 22:07
      Wardzka, czy Wy jecie przy dziecku? Czy pokazujecie małej, ze jedzenie to przyjemność
      . Myśmy zawsze jedli przy Adasiu i on często czegoś chciał spróbować
      • wardzka Re: Nie chce jeść 19.06.13, 22:24
        Jeśli już mąż jest w domu to jemy przy małej. Jak już wspomniałam ona dosyć chętnie wyciąga łapki po coś nowego do spróbowania tyle, że jeszcze nie siedzi i nie ma ząbków więc to wszystko tak jakoś się zapętla
    • messes Re: Nie chce jeść 28.07.13, 00:00
      Ile waży twoje dziecko? W pierwszym roku życia mleko jest podstawą żywienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka