Dodaj do ulubionych

ile gęstego kleiku kukurydzianego na początek???

03.07.13, 16:05
Zmieniłam opcję z zrobionego kleiku do picia w formie zagęszczenia mleka ponieważ mały za szybko wypijał i bolał go brzuszek. Pediatra poradził dawać łyżeczką. Tylko ile mam zrobić mu takiego gęstego kleiku??? Dziś zrobiłam na początek z 40 ml mleka i dałam 2 łyż. od herbaty tak że był gęsty i w sumie zjadł prawie wszystko, boje się czy to nie za dużo na początek? Żeby znów nie było bólu...
Obserwuj wątek
    • stokrotka445 Re: ile gęstego kleiku kukurydzianego na początek 04.07.13, 16:32
      pewnie brzuszek go bolał od zbyt łapczywego jedzenia (połykał powietrze i miał wzdęcie). kleik sam w sobie jest lekkostrawny, nie powinien powodować dolegliwości. Ja bym się bólu brzucha nie obawiała....
    • murwa.kac wklejone przez moderatora 05.07.13, 09:58

karynka273

mam podobne pytanie jak frijka dotyczące gęstego kleiku.. mała dostaje kleik ryżowy z mlekiem i nic jej nie jest... zjada 160ml mleka z kleikiem z butelki na noc.. ale zaczęła budzić się głodna już o 3 rano a do tej pory budziła się ok 5ej. chciałabym podać jej gęstszy łyżeczką.. bóli brzuszka nie ma, toleruje dobrze kleik. ale nie wiem ile go zrobić... czy powinna zjeść go tak jak teraz z 150ml mleka + kleik do gęstości papki czy może z mniejszej porcji mleka? podobno gęsty kleik jest bardziej kaloryczny i powinno się go dawać mniej ale z drugiej strony 160ml mleka z kleikiem na rzadko nie wystarcza jej.. nie chciałabym przesadzić..

stokrotka445

Różnica 10 ml mleka nie jest duża dla takiego dziecka. Myślę, że nie trzeba ograniczać dziecku jedzenia, jeśli zjada więcej to znaczy, że potrzebuje... Dziecka raczej nie da się przekarmić, ono umie pokazać, że już nie chce... No i na pewno proszę nie trzymać się sztywno schematów - każdy malec jest inny i czasem dwoje dzieci w tym samym wieku zjada kompletnie różne ilości jedzenia (np. mój syn w wieku 5 miesięcy nie chciał pić więcej niż 100 ml mleka na raz, a jego rówieśnicy potrafili wypić 200) i rozwijają się tak samo dobrze

aaaniula

Twoje dziecko ma dopiero 4 miesiące. Ja bym nie zaklejała małej gęstą paciają, żeby przespała dłużej. Przejedzony brzuch nie śpi dobrze. Może musisz zwiększyć kaloryczność wszystkich posiłków w trakcie dnia?

paul_ina

Też mi się szkoda malucha zrobiło, zaklejanego klejem. Mój synek w tym wieku jest ciągle tylko na piersi i wystarcza mu to, dlatego doświadczenia osobistego nie mam, ale może jest jakaś niesłodzona kaszka z różnych zbóż, bezglutenowa albo z niewielką zalecaną ilością glutenu, którą mogłabyś podać zamiast kleiku ryżowego (swoją drogą zapierającego)?
      Sprawdziłam - Holle ma kaszkę jaglaną od 4 mż. Wydaje mi się, że kaszka jaglana dłużej by się trawiła niż kleik ryżowy, czyli dziecko dłużej czułoby sytość.
      www.sklepdietetyczny.pl/dla-najmlodszych/1321-kaszka-jaglana-pelnoziarnista-od-4msc-bio-250g-holle.html
      Holle w dobrej cenie powinno być na allegro. Sama będę niedługo kupowała

frijka

Czy nie jest lekką przesadą pisanie o "zaklejaniu"? Dziecko wie ile może zjeść i to, że chce się go nasycić na noc nie jest niczym złym bo nocne budzenie (prawie 5 m dziecka) nie jest dobre ani dla matki, która musi przez cały dzień opiekować się maluszkiem ani dla dzidzi, która budzi się z głodu w nocy. Przecież nikt nie "zakleja" dziecka na siłe i nie "dopycha do pełna".

• karynka273 Re: wklejone przez moderatora 06.07.13, 21:36
        no właśnie... nie zaklejamy na siłę... podałam jej wczoraj NESTLE SINLAC.. jest bezglutenowe, dla alergików, bez soi i białka krowiego... mała wsunęła o 20ej 100ml łyżeczką azjej się uszy trzęsły... o 21ej popiła wodą i przespała do 6ej rano...
        dziecko samo wie ile mu wystarczy... jak sie naje to wypluwa... nie da sie przekarmic... to nie indyk... takie jest moje zdanie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka