Dodaj do ulubionych

Oliwa z oliwek

17.09.13, 12:41
Witam drogie mamy,
proszę napiszcie jaką oliwę z oliwek używacie do przygotowania posiłków dla swoich pociech
Pozdrawiam
z góry dziękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • monocle Re: Oliwa z oliwek 17.09.13, 12:56
      Kroplę Krety polecam jeśli masz na myśli oliwę najwyższej jakości.
      • frijka Re: Oliwa z oliwek 17.09.13, 23:03
        A czym różni się oliwa z oliwek extra od zwykłej oliwy z oliwek???
        • monocle Re: Oliwa z oliwek 18.09.13, 08:40
          W wielkim skrócie, extra virgin ma największą wartość żywieniową, a właśnie o to przecież chodzi. Pomijam walory smakowe, które nie są bez znaczenia.
        • awidyna Re: Oliwa z oliwek 18.09.13, 09:13
          Oliwa extravergine otrzymywana jest z pierwszego tłoczenia "na zimno" i nie poddana rafinacji. Oliwa wyekstrahowana rozpuszczalnikiem z wytłoków po pierwszym tłoczeniu oliwek to ta gorszej jakości „Oliva di sansa”. Jak sprawdzić porządną oliwę? Włóż do lodówki, jak oliwa zmętnieje to jest ok jak nie to masz podróbke.
    • kopiko-lol Re: Oliwa z oliwek 17.09.13, 15:49
      zadnej, ja uzywam oleju rzepakowego, ma wiecej omeg3
      • anetchen2306 Re: Oliwa z oliwek 18.09.13, 09:12
        Ja robilam dokladnie tak samo: dla niemowlat nie poleca sie zadnych tluszczy nierafinowanych (nieoczyszczonych biologicznie, bez obrobki cieplnej).
        Pediatrzy zgodnie polecaja olej rzepakowy.
        Mnie moj niemiecki pediatra ochrzanil, ze chce podawac tak malemu dziecku olej nierafinowany (bo naczytalam sie na lekturze tegoz Forum, ze oliwa przeciez zdrowa).

PS. Dziecko mojej kuzynki przestalo miec problemy skorne wlasnie po ... odstawieniu oliwy z oliwek. Dermatolog powiedziala, ze oliwa i inne tluszcze nierafinowane to bomba alergenowa.
        • drzewachmuryziemia Re: Oliwa z oliwek 20.09.13, 11:50
          kurcze a tak cos czułam, ze oliwa jakoś źle działa na mojego synka, ale nie chciało mi sie wierzyć, bo myslałam, ze taka zdrowa...a olek z pestek winogron tez zły?
          • neffi79 Re: Oliwa z oliwek 20.09.13, 12:38
            ja uważam, że dziecko powinno dostawać olej rzepakowy i niedoceniane, wyrzucone w kąt masło. Masło dzieci dostawały od zawsze. To teraz zrobiła się taka nowoczesna moda na dawanie dzieciom olejów (z pestek winogron, dyni, orzechów, lnianego, z oliwek).
            Sama nie znoszę smaku oliwy z oliwek, wole łagodny, bardzo bogaty w Omega rzepakowy.
            No i masło, nie ma to jak zupka z masełkiem (prawdziwym 82%), bogatym w wit. D i A. albo masło klarowane - doskonały smak i własciwości lecznicze. Nalesniki, zupy, duszone mięsa, duszone ruby, budynie, warzywka samkują najlepiej z roztopinoym masełkiem lub z masłem klarowanym. Zobaczcie jak gotują prawdziwi kucharze, jesli bywacie w dobrych restauracjach to gości tam smak masła, głownie klarowanego. I taka jest prawda.
            • awidyna Re: Oliwa z oliwek 20.09.13, 12:53
              Ta niechęć do masła to chyba wzięła się od tego, że duzo dzieci jednak nabiału nie toleruje. Ja sama stosuje masło dla małej i oleje. Łyżeczka masła do zupy całkiem zmienia jej smak, a poza tym ułatwia wchłanianie karotenów wink
              • neffi79 Re: Oliwa z oliwek 20.09.13, 13:04
                mozliwe, ale jest jeszcze masło klarowane, to sam tłuszcz bez białek i laktozy.
                Zupka z łyżeczką masła a z łyżeczką oleju to kolosalna różnicasmile
            • drzewachmuryziemia Re: Oliwa z oliwek 20.09.13, 16:46
              mój ma uczulenie na nabiał, nie mogę dac mu niestety masła, tez uwazam, ze masło jest dobre
              • neffi79 Re: Oliwa z oliwek 20.09.13, 17:10
                a próbowałas podac masło? Moja alergolog gdy mała miała podejrzenie skazy pozwalała na próby podawania masła bo duzo dzieci ze skazą może jeśc masło.
                • anetchen2306 Re: Oliwa z oliwek 20.09.13, 21:16
                  Jest jeszcze maslo klarowane, nieco chyba w Pl zapomniane, a to naprawde genialny wynalazek (nie zawiera bialka, to czysty tluczcz, nie przypala sie, ma fajny smak, komponujacy sie niemal z kazda potrawa). Zupa z olejem, ziemniaki z oliwa ... wzdrygam sie na sama mysl brrrr ...
                • drzewachmuryziemia Re: Oliwa z oliwek 21.09.13, 09:19
                  jeszcze nie próbowałam, al za jakis czas spróbuję, bo faktycznie, mój 3latek ma silną skazę, a masło i jajka moze jesc bez problemu. młodszemu na razie dałam żółtko i jest ok
          • anetchen2306 Re: Oliwa z oliwek 20.09.13, 12:38
            Chodzi glownie o to, by byly to oleje rafinowane, a nie tloczone na zimno.
            Czyli nieco mniej "zdrowo" (bo po obrobce cieplnej traca oleje na wartosci odzywczej, za to biologicznie sa czyste) ale za to zdrowo (tloczone na zimno oleje zawieraja sporo zanieczyszczen biologicznych lub nawet bio-chemicznych: uzywa sie do oczyszczania dodatkowych substancji, bo jakos oczyscic trzeba).
            Nam powiedziano, ze myli sie czesto zdrowa diete doroslego z dieta niemowlecia i malego dziecka. Miod tez jest uwazany za bardzo zdrowy. Ale nie dla niemowlat. W De, na lepszych gatunkach oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia widnieje, podobnie jak na kazdym sloiczku miodu ostrzezenie: "Produkt biologicznie nieoczyszczony/Produkt "surowy" nie zalecany dla dzieci ponizej 12 mca zycia."
            W De jest nawet specjalny olej do "rozrzerzania diety" niemowlat, przewaznie mieszanka rzepakowego i slonecznikowego, co prawda tloczony na zimno, poddwanany jednak obrobce cieplnej goraca para wodna. Rzadko jednak ktos go kupuje wink
            Ja podawalam zwykly olej rzepakowy (ma najbardziej neutralny smak i zapach).
            Wg pediatrow, dla malych dzieci i niemowlat jest idealnym olejem: ma najbardziej dopasowana do potrzeb tego wieku kombinacje kwasow.
    • monocle Re: Oliwa z oliwek 20.09.13, 13:44
      Ja używam zarówno masła jak i oliwy z oliwek, bo sporo jemy dań włoskich, a rzepakowy jedynie do smażenia, ale mam wątpliwości czy taki np. Kujawski produkowany na dużą skalę to rzeczywiście dobry olej.
      Jaki poleciacie rzepakowy?
    • pinkster Re: Oliwa z oliwek 20.09.13, 17:50
      Masło i jeszcze raz masło - tylko takie "prawdziwe" masło.
    • peaches77 Re: Oliwa z oliwek 22.11.13, 23:03
      to fakt, oliwa z oliwek ma ostry posmak i dzieci mi jej nie chcą jeśc.lepsze faktycznie są oleje specjalnie dla dzieci produkowane z mieszanek różnych olejów (lniany, rzepakmowy,słonecznikowy) - łagodniejsze i przyjemniejsze w smaku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka