Dodaj do ulubionych

Nie je kaszek

06.02.14, 12:59
Mała ma prawie 7 m-cy i w ogóle nie chce jeść kaszek. Wypróbowaliśmy już wszystkie smaki i po prostu nie je czy to w formie pitnej czy gęstej. Jesteśmy na mleku modyfikowanym dwójce i oprócz mleka raz dziennie je zupke albo jakieś danie czy deserek. Butelke je 3 lub 4 x dziennie po ok 200 ml. Czy to dla niej zdrowe jak nie je kaszek?
Obserwuj wątek
    • jehanette Re: Nie je kaszek 06.02.14, 13:02
      Jeśli nie je cukrowych syfów zwanych kaszkami dla dzieci to na pewno zdrowe smile
      spróbuj jej zrobić kaszę jaglaną, płatki owsiane (można zrobić blenderem na mus), płatki ryżowe z owocami, do jedzenia łyżeczką.
    • giba116 Re: Nie je kaszek 06.02.14, 15:36
      A normalne kasze jej probowalas ugotowac czy tylko gotowce?
      • szonik1 Re: Nie je kaszek 06.02.14, 16:00
        To DOBRZE, że nie je kaszeksmile
        Spróbuj z kuskusem, płatkami owsianymi i wszelkimi innymi zalanymi wrzątkiem (orkiszowe, jęczmienne, żytnie, gryczane).
        Kasze gryczana, jęczmienna i sto innych - mnóstwo tego jest, wystarczy tylko popróbować.
        I nie dzielić jedzenia na "dziecięce" (kaszki, jogurciki, obiadki) i "dorosłe".
      • basia68 Re: Nie je kaszek 06.02.14, 17:15
        dodaje tylko raz kaszke 8 zbóż Zdrowy Brzuszek Nestle ale to jest znikoma ilość bo wprowadzam gluten i tj 1 lyzeczka plaska. Z kaszek tez kupowałam bez cukru ale jak nie jadla to potem wszystkie po kolei z cukrem ale nie je. Tez mnie to cieszy, że nie faszeruje ją cukrem. Musze wyprobac inne w takim bądź razie bo raczej powinna tez jesc kaszki.
    • ilianna Re: Nie je kaszek 06.02.14, 18:14
      Moje dziecko nie jadło kaszek. Jadła kasze (jaglaną, gryczaną, jęczmienną, quinoa itp.) z warzywami/mięsem albo na słodko z owocami.
    • murwa.kac Re: Nie je kaszek 06.02.14, 18:41
      i bardzoi dobrze, bo to niezdrowe paskudztwo.
      ugotuj jaglana, ryzowa, manne, peczak, gryczana - opcji masz multum do wyboru.
    • tankky Re: Nie je kaszek 06.02.14, 21:02
      Mój synek też ma prawie 7 miesięcy i je tylko mleko modyfikowane. Ma się dobrze.
    • ankamodr Re: Nie je kaszek 07.02.14, 15:09
      Mój syn ma 6 miesiecy i też zjada kaszki tak zwane przez niektóre z Was " śmieciowymi"..... Nie powiedziałabym, że kaszki owocowe to kaszki śmieciowe. Mój synek je te kaszki od prawie 1,5 miesiąca, jest zdrowy ma super wyniki i ma się dobrze!!!!
      • tankky Re: Nie je kaszek 07.02.14, 15:30
        Jeśli lubisz fast foody to jedz, to wasz styl życia. Po jedzeniu śmieciowego żarcia też ręka ci nie odpadnie.
      • giba116 Re: Nie je kaszek 07.02.14, 16:35
        Od 1,5 miesiąca powiadasz? Toż to szmat czasu smile
        Spożywanie cukru, jego wpływ na wyniki i kondycję organizmu to sprawa lat a nie miesiąca smile
        Natomiast pozytywne czy też negatywne nawyki zywieniowe dziecko nabywa już w okresie niemowlecym. W tym czasie tak naprawdę decyduje za niego rodzic. Szkoda, że wybralas ta drogę świadomie.
        Kaszki, o których mowa nie są zwane smieciowymi bez powodu. Wystarczy przeczytać skład.
      • giba116 Re: Nie je kaszek 07.02.14, 16:45
        A wspomniane kaszki owocowe koło owoców nawet nie stały...
        Zerknelam na pierwszy z brzegu skład kaszki. Jedyne co tam było owocowe to aromat!
      • murwa.kac Re: Nie je kaszek 07.02.14, 17:43
        a czytalas sklad takiej kaszki?
      • bea-luz Re: Nie je kaszek 07.02.14, 19:37
        Można dać dziecku kleik ryżowy, który nie będzie zawierał całego tego syfu co kaszki owocowe ogólnodostępne i dodać nieco prawdziwych owoców dla smaku. O ile ja kaszki Nestle lub Bobovity lubie (winna!) swojemu dziecku bym ich nie podała. Tak samo jako jedzenia słoiczkowego. Tak jak ktoś tu powiedział, już teraz kształtujesz nawyki żywieniowe swojego dziecka.
    • ankamodr Re: Nie je kaszek 13.02.14, 15:06
      oj tam oj tam, a Wasze dzieci jak będą większe i tak będą jadły jak będą chciały i też będziecie sprawdzać co jest w składzie?? bez przesady, nie mam zamiaru dawać tej kaszki nie wiadomo jak długo. Każde jedzenie ma swoje wady i zalety. Nawet nie wiecie dokładnie czy warzywa, które dajecie dzieciom nie są pryskanie i takie błędne koło. Może do końca rzeczywiście ta kaszka nie jest rewelacyjna, ale bez przesady...
      • murwa.kac Re: Nie je kaszek 14.02.14, 08:13
        jak dziecko bedzie starsze, bedzie jadlo tak, jak je nauczylam od samego poczatku.
        nawyki zywieniowe ksztaltuje sie juz od niemowlęcia.

bedziesz podawala syf - starsze bedzie syf jadlo.
        bedziesz podawala zdrowe - starsze bedzie jadlo zdrowo.
        • alinalen Re: Nie je kaszek 14.02.14, 11:42
          może w ostateczności nie jeść nic jak będzie miało na to ochotę, moja starsza mimo próby wprowadzania zdrowych rzeczy i potem również syfu jadła przez długi okres tylko chleb z masłem. zmieniło się jej dopiero po 4 urodzinach.
        • ankamodr Re: Nie je kaszek 16.02.14, 12:48
          To w takim razie do murwy. Jakie kaszki polecasz i jak je przyRZądzić? jeżeli kaszki powyższe są nie zdrowe. Kupiłam kaszkę kukurydzianą firmy Kupiec, przyrządziłam zgodnie z instrukcją, na wodzie z dodatkiem banana i powiem Tobie, że wyszło nawet nawet ale mój synek jest za mały aby jeść kaszę na wodzie, powinien z mlekiem. Więc proszę o podpowiedź. Dziękuję
          • murwa.kac Re: Nie je kaszek 16.02.14, 19:57
            a czemu musi?
            nie musi.
            moze jesc na wodzie.
            zwlaszcza, ze mleko w diecie jeszcze ma oprocz kaszki.
            zadbaj o wysokowapniowa diete w innych produktach i bedzie ok.
            • ankamodr Re: Nie je kaszek 17.02.14, 10:37
              Aha, oki to spróbuję samą kaszkę z owocami w takim razie. Bo z mlekiem nie bardzo mu smakuje.
    • gafi55 Re: Nie je kaszek 16.02.14, 19:06
      Nic się nie dzieje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka