Dodaj do ulubionych

warzywa i owoce

11.08.14, 20:10
Córa skonczyla 6 miesiecy, tylko na piersi do zeszlego tygodnia, od kilku dni wprowadzamy nowe jedzenie, Tzn sprobowalismy juz ziemniaczkow, marchewki i buraka i młoda jest zachwycona. Ewidentnie jej smakuje, pospiesza mnie przy karmieniu smile
Jakie warzywa jeszcze moge jej dac?
A co z owocami? Tylko jabluszko? (Jeszcze nie sprobowalismy, nie chce procesu przyspieszac, tylko pomalutku, dotad nie bylo zadnych niespodzianek typu bol brzuszka czy realcja alergiczna).
Obserwuj wątek
    • ilianna Re: warzywa i owoce 11.08.14, 20:58
      Moja zaczynała od brokułów, fasolki szparagowej, awokado, pietruszki, cukinii. Z owoców szybko dostała melona, gruszkę, ale też truskawki (teraz odpada, bo po sezonie). Daj to, co teraz jest świeże i sezonowe, śliwki, dynię, kabaczka.
    • feronique Re: warzywa i owoce 11.08.14, 22:27
      U nas szósty miesiąc zbiegł się z pobytem na działce, więc po kolei dziecko dostawało: papierówki, kalarepę, buraczki, ziemniaki, fasolkę szparagową, śliwki, truskawki, borówkę amerykańską, papierówki, poziomki, porzeczki, teraz maliny i jeżyny, ogórki, pomidory. Ogólnie jakoś po tygodniu wprowadzania pokarmów stałych zaczęłam mu podawać po prostu to, co my jemy.
    • kcmc82 Re: warzywa i owoce 12.08.14, 06:48
      Dzieki!!! To bedziemy wprowadzac smile tyle tego jest, super.
      Zauwazylam ze młoda nie lubi paćki, konstystencja tez jest wazna, przez kilka dni rozdrabnialismy wszystko lekko widelcem, a wiec bylo z grudkami.
      Wczoraj sprobowalismy blenderem wszystko zmiksowac i cora nic nie tknela, nie chciala otwierac buzki smile widac bylo ze jej nie podeszlo.
      A wy jak podajecie?
      • 3nela32 Re: warzywa i owoce 12.08.14, 09:06
        kcmc82 napisał(a):

> Dzieki!!! To bedziemy wprowadzac smile tyle tego jest, super.
        > Zauwazylam ze młoda nie lubi paćki, konstystencja tez jest wazna, przez kilka d
        > ni rozdrabnialismy wszystko lekko widelcem, a wiec bylo z grudkami.
        > Wczoraj sprobowalismy blenderem wszystko zmiksowac i cora nic nie tknela, nie
        > chciala otwierac buzki smile widac bylo ze jej nie podeszlo.
        > A wy jak podajecie?

Spróbuj zastosować metodę karmienia BLW skoro jedzenie papek córeczce nie podchodzi smile Tu masz linka do forum, gdzie znajdziesz więcej informacji : forum.gazeta.pl/forum/f,97130,Baby_Led_Weaning.html
      • ilianna Re: warzywa i owoce 12.08.14, 18:46
        kcmc82 napisał(a):

> Dzieki!!! To bedziemy wprowadzac smile tyle tego jest, super.
        > Zauwazylam ze młoda nie lubi paćki, konstystencja tez jest wazna, przez kilka d
        > ni rozdrabnialismy wszystko lekko widelcem, a wiec bylo z grudkami.
        > Wczoraj sprobowalismy blenderem wszystko zmiksowac i cora nic nie tknela, nie
        > chciala otwierac buzki smile widac bylo ze jej nie podeszlo.
        > A wy jak podajecie?

Blw od samego początku, czyli wszystko w kawałkach. Ale dziecko musi być w pozycji siedzącej.
        • kcmc82 Re: warzywa i owoce 13.08.14, 07:51
          Młoda jeszcze nie siedzi, skonczyla dopiero 6 miesiecy.
          Ja z tych panikujacych jezeli chodzi o zadlawienie, bo sama mialam 2 razy w zyciu z tym przygode, wiec dawanie teraz jedzenia w kawalkach odpada, zadne argumenty do mnie nie przemowia, bo za duzo obaw i strachu. Rozdrabniam wszystko widelcem, jest z grudkami i wszyscy zadowoleni smile
        • manaszka Re: warzywa i owoce 04.12.14, 15:25
          Witajcie, czy podajecie dziecku warzywka z parowara? Jest zachęcone jedzieniem takiego rozdrobionego posiłku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka