Dodaj do ulubionych

Kleik kukurydziany

27.11.14, 20:00
Witam

Prosze o pomoc . Mój syn ma 5 miesiecy , rano jak sie budzi mniej wiecej 6 daje mu mleko a po 8 dawałam kaszke malinową ale dziewczyny pisały zeby lepiej z niej zrezygnowac dlatego pytam czy mogę mu podać np kleik kukurydziany ? na opakowaniu jest napisane zeby zrobic na mleku a czy moge go zrobic na wodzie ? i utrzec do tego np banaba ? Albo te gotowe deserki z HIPP np o smaku moreli i zmieszac troche z tym kleikiem

Z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • jamama02 Re: Kleik kukurydziany 27.11.14, 20:11
      Możesz podawać dziecku kaszki.
      Na opakowaniu jest napisane od którego miesiąca można je podawać dziecku.
      Możesz też dać kleik, na wodzie lub mleku, dodać banana czy deserek Hipp. Ważne, żebyś rozszerzyła synkowi dietę.
      Ja dawałam moim dzieciom kaszki z Rossmann. Bardzo je lubiły. Kleik dosypywałam do wieczornego mleka. A owoce mieliłam lub tarłam na tarce. Wszystko wyszło im na zdrowie.
      • gosza26 Re: Kleik kukurydziany 27.11.14, 20:20
        Syn miał zakaz kleików/kaszek do wieczornego mleka. To robi się dzieciom ze słabym przybieraniem, ew. z niższą wagą. Autorka ma odwrotny problem
        • lipfin Re: Kleik kukurydziany 27.11.14, 20:57
          Dokładnie . Mój syn wazy 8630 a długi 68.5 . Dlatego nie chce go zapychac . Nie wiem juz sama co mu dac ...
          • panizalewska Re: Kleik kukurydziany 27.11.14, 22:39
            Warzywa, a nie kasze, a jeżeli już to te, które napisałam na dole
          • jamama02 Re: Kleik kukurydziany 01.12.14, 20:44
            A może najlepiej byłoby ustalić dietę z pediatrą? Kilka przykładowych dań. Warzyw można jeść dużo, ale owoców już niekoniecznie.
    • panizalewska Re: Kleik kukurydziany 27.11.14, 20:20
      Kleik kuku, podobnie jak ryżowy, to też puste kalorie, nawet bez cukru.
      Dużo lepsze są normalne dorosłe kasze z pełnego przemiału. Plus takie cuda jak amarantus, quinoa - są w formie ziaren i płatków rozgniecionych, są płatki jaglane - super zdrowe, są wszystkie inne płatki kasze typu jęczmienne, gryczane, owsiane, potem glutenowe.
      Unikaj gotowych deserków i innych wymysłów. Przecier owocowy typu Gerber to jeszcze, ale awaryjnie, w podróży. Patrz na skład bo niektóre są niepotrzebnie zagęszczane kleikiem ryżowym.

Jak dziecię będzie siedziało, to całe owoce do łapki. Zetrzeć / rozgnieść do kaszki jak najbardziej smile
      I ugotowane warzywa do łapki, to nawet bardziej. Mój klusek - wielki, ale na samej piersi, dostał parę razy leżąc na brzuchu surowego ogórka, konserwowego, teraz nieźle już siedzi to właśnie brokuł był grany przy wspólnym obiedzie. Zajadał z pasją, lizał, cmokał i w ogóle szał na trybunach wink
    • semi-dolce Re: Kleik kukurydziany 27.11.14, 23:28
      Skoro masz problem ze zbyt wysoką wagą to po co dawać węglowodany? Daj warzywa i owoce, bez kleików, kaszek, cukru.
    • mamatin Re: Kleik kukurydziany 28.11.14, 23:34
      ja podawałam, ale kaszkę kukurydzianą. Głównie z uwagi na to, że kaszki ryzowe powodowały zaparcia. Używałam też jako dodatek do zup.
      Jśli mały ma problem z waga to po co mieszać z owocami?
      Są tez kaszki bezcukrowe, malinowa to pewnie nestle albo bobovita, sam cukier.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka