camel_3d 29.08.17, 08:43 Czy wie oze ktos jak lub czym oni to slodza? na etykiecie napisane jest, ze dzemy sa bez cukru i bez slodzikow. Jedyne co mi pozostaje to fruktoza. Ale czy to sie nadaje do slodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
haus.frau Re: dzemy lowicz bez cukru. 29.08.17, 10:42 Chodzi Ci o te dżemy "100%"? Słodzą bodaj zageszczonym sokiem jabłkowym, który musi być jakimś straszliwie słodkim ulepkiem, bo dodają jeszcze kwasem cytrynowy "dla korekty smaku slodkiego". Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: dzemy lowicz bez cukru. 29.08.17, 11:04 Zgadza się, słodza sokiem jabłkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: dzemy lowicz bez cukru. 29.08.17, 11:11 Mój syn akurat nie może jabłek. Chciałabym dżem bez cukru, i bez jabłek. Da się? Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: dzemy lowicz bez cukru. 29.08.17, 12:24 Poszukaj slodzonego sokiem z winogron. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: dzemy lowicz bez cukru. 29.08.17, 12:47 ja robilem truskawkowy i zelatyna, bez cukru..wyszedl kwaskowy, ale ok. Odpowiedz Link Zgłoś
carmelita81 Re: dzemy lowicz bez cukru. 29.08.17, 13:24 Czytajcie etykiety tam jest wszystko napisane .... Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: dzemy lowicz bez cukru. 29.08.17, 13:47 no niby jest napisane, ze zageszczony sok jablkowy. Ale wychodzi mi na to, ze to w dalszym ciagu fruktoza. Odpowiedz Link Zgłoś
carmelita81 Re: dzemy lowicz bez cukru. 29.08.17, 22:19 No fruktoza a czegoś się innego spodziewałeś w owocach? Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: dzemy lowicz bez cukru. 30.08.17, 02:12 camel_3d napisał: > no niby jest napisane, ze zageszczony sok jablkowy. Ale wychodzi mi na to, ze t > o w dalszym ciagu fruktoza. Jezu fruktoza to naturalny składnik owocow. Wiec to naturalny cukier. Czyli dżem bez dodatku białego/dosypanego cukru, czy tez sztucznych słodzików. Jak nie może , zrób samemu z ksylitolem. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: dzemy lowicz bez cukru. 30.08.17, 10:02 Wychodzi mi na to, ze do zageszczania uzywaja pektyny, ktora wlasnie jest w jablkach i pewnei stad ten zageszczony sok jablkowy. ktory do tego zawiera jeszcze sporo fruktozy. Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: dzemy lowicz bez cukru. 29.08.17, 14:15 Cukier to cukier, jakie to ma dla was znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: dzemy lowicz bez cukru. 29.08.17, 14:41 Cukier to jeszcze pół biedy, ja potrzebuj,ę taki bez syropu fruktozowego/jabłek. Sok z winogron to dobry trop Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: dzemy lowicz bez cukru. 29.08.17, 20:19 no cukier i cukeri nie konieczne to samo. > Cukier to cukier, jakie to ma dla was znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: dzemy lowicz bez cukru. 29.08.17, 23:18 Naprawdę ludzie lubią wierzyć w teorię mniejszego zła. Łyżeczka białego cukru czy zagęszczony sok owocowy.. jeśli chodzi o cukrzycę, próchnicę czy nadwagę działają podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: dzemy lowicz bez cukru. 30.08.17, 02:14 indjanek napisała: > Naprawdę ludzie lubią wierzyć w teorię mniejszego zła. Łyżeczka białego cukru c > zy zagęszczony sok owocowy.. jeśli chodzi o cukrzycę, próchnicę czy nadwagę dzi > ałają podobnie. Bzdura, organizm zupełnie i aczej reaguje na naturalny cukier/fruktozę, ma ona niski kodeks glikemiczny , a cukier bardzo wysoki. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: dzemy lowicz bez cukru. 30.08.17, 04:17 > jeśli chodzi o cukrzycę, próchnicę czy nadwagę dzi > ałają podobnie. no jeszcze nie spotkalem kogos kto od owocow utyl.... co do prochnicy sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: dzemy lowicz bez cukru. 30.08.17, 10:53 > no jeszcze nie spotkalem kogos kto od owocow utyl.... > co do prochnicy sie zgadzam. Bo cały owoc ma sporo wody i potrzebny błonnik, dlatego same owoce tak bardzo nie tuczą (chociaż cukrzycy muszą uważać). Co innego zagęszczony sok jabłkowy, który jest poprostu skoncentrowanym cukrem bez błonnika itd. Jeśli chodzi o pektynę to jest zagęstnikiem i też pozyskiwana jest z owoców, jednak sok jabłkowy i inne są dodawane po to by uzyskać słodki smak. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: dzemy lowicz bez cukru. 30.08.17, 04:22 >jeśli chodzi o cukrzycę, próchnicę czy nadwagę dzi > ałają podobnie. poczytaj. www.drlifestyle.pl/odzywianie/czy-od-owocow-sie-tyje/ Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: dzemy lowicz bez cukru. 29.08.17, 15:37 Teraz jest tyle owoców.. kupić 2kg śliwek, do garnka o grubym dnie zagotować, trochę odparować i gotowe. Gorące do słoików to nawet pasteryzować nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: dzemy lowicz bez cukru. 29.08.17, 15:41 Śliwki tez mają fruktozę.. potrzebuję awaryjnie za dwa słoiki dżemu, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
indjanek Re: dzemy lowicz bez cukru. 29.08.17, 23:13 No wszystkie owoce ją mają.. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: dzemy lowicz bez cukru. 30.08.17, 02:17 kanna napisała: > Śliwki tez mają fruktozę.. potrzebuję awaryjnie za dwa słoiki dżemu, i tyle. > KAZDY OWOC MA FRUKTOZĘ TO NATURALNY CUKIER W OWCACH. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: dzemy lowicz bez cukru. 30.08.17, 10:01 doczytalem, ze chodzi bardziej o te pektyne, ktora jest naturalnym zageszczaczem. A ona jest wlasnie w jablkach. Tyle ze jest dosc droga. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: dzemy lowicz bez cukru. 30.08.17, 11:06 Być może w naszych owocach jest inna fruktoza Ta w śliwkach, jabłkach i gruszkach akurat mojemu dziecku szkodzi, a ta w pomarańczach, bananach i ananasach - nie. Szkodzi też innym osobom chorującym na chorobę, która ma moje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś