Dodaj do ulubionych

jarzyny i dwulatek:((

28.01.05, 11:55

moj poaddwulatek je zbyt mało jarzyn - toleruje tylko: gotowany brokuł z
masłem, surową marchewkę do łapki, ew. kawałek kiszonego ogórka
buraczki - ledwo liżnie
bardzo mnie to martwi, bo wiem, że to najistotniejsza cześć menu u malucha-
możenmacie jakieś sprawdzone pomysły, jak podać, co zrobić aby załączł jeść
surówki itp??
Obserwuj wątek
    • agab51 Re: jarzyny i dwulatek:(( 28.01.05, 18:01
      nie jest tak źle, mimo wszystko ma "swoje" warzywa, które toleruje surprised

-skoro lubi surową marchewkę, to może w formie startej tez polubi?- dodaj odrobinkę jabłka także tartego + oliwka z oliwek i jest super surowka.
      a czasem zamiast oliwki można dać śmietanę lub jogurt naturalny.
      -jeśli lubi brokuł, to może tak samo przygotowanego kalafiora zje?
      -ogórek kiszony- jest świetny pokrojony w kostkę + odrobina drobniuteńko posiekanej cebuli (lub pora) + oliwka z oliwek
      -jeśli lubi ziemniaki (też warzywowink), to mozesz robić na bazie ziemniaków różne zapiekanki z jarzynami.
      -niemal każdą potrawę mozesz posypać posiekaną natką pietruszki/koperku/szczypiorkie m/porem/ziołem np. bazylia- co kto lubi i co z czym lepiej pasujewink.
      -kiełki, zarodki pszenicy- bogactwo witamin, wystarczy niewiele dodać do potrawy, dziecko moze nawet niezorientować się, że coś jest dodane.
      - urozmaicaj potrawy, niech bedzie kolorowo.
      -jak szykujesz jedzonko, to takie samo danie niech będzie nie tylko dla dziecka, ale tez dla całej rodziny. niech maluch nie słyszy od innego członka rodziny np. "ja nie chcę jesć rosołu z zieleniną, bo nie lubie", bo tez nie będzie chciał jeść.
      - niech pomaga, w miarę możliwości, w przygotowaniu posiłków, np. niech posypie zsiekanym szczypiorkiem jajecznicę, albo wymiesza surówkę- taka potrawa o niebo lepiej będzie maluchowi smakować.
      - a lubi owoce?- moze warto spróbować sałatki owocowo-jarzynowe, typu:
      jabłko+ brzoskwinia (z puszki) + seler + rodzynki + śmietana/jogurt naturalny
      pozdrawiam, zyczę smacznego
      aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka