Dodaj do ulubionych

kasza jaglana-jak i z czy podawac

10.02.05, 09:01
moj synek skonczył 8 mies. Zaczynam mu urozmaicac diete dlatego kupiłam kasze jaglaną i chciałam cos z niej przyrządzic, ale co? Do czego ją mozna dodac? Ugotowałam wczoraj, zmiksowałam i dodałam do zupki jarzynowej. Ale do czego jeszcze mozna, czy na słodko podawałyscie swoim maluchom?
Podpowiedzcie drogie emamy.
Obserwuj wątek
    • aaga8 Re: kasza jaglana-jak i z czy podawac 10.02.05, 09:10
      podawać jak najbardziej tyle, że przed ugotowaniem płukać i uprazyć
      można zmiksowac po ugotowaniu lub zmielić w młynku do kawy po uprazeniu i
      trzymać w słoiczku
      gotować najlepiej z dodatkiem kawałka imbiru (korzenia)
      ja daję codziennie na śniadanie - w różnych konfiguracjach - z płatkami
      ryżowymi, owsianymi, żytnimi - dodaję rodzynki, daktyle, śliwki, morele
      (wcześniej rozgotowane i zmiksowane)
      dobra jest też z odrobina soli i maselkiem np. na podwieczorek
      • atopik Re: kasza jaglana-jak i z czy podawac 10.02.05, 09:51
        A po co się praży kaszę jaglaną ??
        • leli1 Re: kasza jaglana-jak i z czy podawac 10.02.05, 10:03
          a ja nie uprazyłam tylko ugotowalam taką z torebki!! Potem zmiksowałam. Dla mnie to nie mialo smaku, taka mamałyga, ale moze dzidzi posmakuje.
          Z czym jeszcze drogie mamy smile
          • atopik Re: kasza jaglana-jak i z czy podawac 10.02.05, 11:36
            Ja też nie prażę. Kaszę dodaje do zupki na obiadek, ostatnio zupka
            przekształciła się raczej w kasze z warzywami. A warzywa dodawac można różne, w
            zaleznosci od tego co dzidzia może jeść / lubi jeść. Mozna dodac tez mięsko.
            Czasami podaje też na słodko z musami owocowymi (sołoiczki Gerbera) lub z
            tartym jabłkiem.
    • aaga8 praży sie, żeby... 10.02.05, 10:43
      w dużym uproszczeniu po to aby usunąć z kaszy wilgoć, ale też lepiej smakuje
      dzięki temu
      • atopik Re: praży sie, żeby... 10.02.05, 11:39
        No dobrze lepsze walory smakowe rozumiem ale z tą wilgocią nie bardzo :o((.
        Czemu kaszę trzeba pozbawić wilgoci ??
        • mamaigora1 A co to znaczy uprazyć... 10.02.05, 11:54
          ..czyli jak sie praży???
        • aaga8 Re: praży sie, żeby... 10.02.05, 11:56
          wiesz to nawet widać organoleptycznie - jak prazy sie kaszę to wychodzi para
          wodna i kasza nabiera ładnego zapachu - kasza w naszych sklepach jest zazwyczaj
          albo źle przygotowana albo źle przechowywana - zdarzają mi się spleśniałe
          nasionka - zdrowsza jest wyprazona

a ja prażę ze względu na zasady medycyny chińskiej - tak przygotowane jedzenie
          ma lepsze walory zdrowotne - no ale to już kwestia przekonań smile
          • atopik Re: praży sie, żeby... 10.02.05, 13:08
            To prawda jakość kasz w sklepach bywa różna. Zaintrygowałaś mnie tym
            prażeniem. Muszę kiedyś spróbować. Narazie moje dziecię jest za małe na takie
            eksperymenty. Dla niemowlaków lepsza jest jednak kasza nieprażona bo bardziej
            lekkostrawna.
            Pozdrawiam
    • aaga8 prażenie oznacza... 10.02.05, 13:20
      że na małym ogniu do garnka wrzuca się nasionka i mieszając czeka aż zmienia
      zapach na miły dla nosa orzechowy i odrobinę zmienią kolor
      potem zalewam te ziarenka wrzatkiem i dodaje przyprawy i tyle
      • bea-ta Re:w jakim miesiącu? 10.02.05, 13:36
        kiedy zaczęłyście podawać kasze jaglaną?Mój maluch skończy lada moment 8 m i
        też kupiłam ta kasze ale zwlekam z podaniem.Jakie jeszcze kasze dajecie
        maluszką?
        • leli1 Re:w jakim miesiącu? 10.02.05, 13:55
          moj tydzien temu skonczyl 8 mies. Wczesniej dostawal tylko te "legalne" smile, teraz dałam mu juz manne, odrobine do zupy, dzis bedzie zajadal jaglanke. Myslalam jeszcze o kus-kus bo jest bardzo delikatny, tylko nie wiem czy mozna takim bobaskom.
          • atopik Re:w jakim miesiącu? 10.02.05, 16:15
            Ja poprzestaje na tych bezglutenowych: jaglanej, gryczanej białej nieprażonej
            (np. kasza krakowska)i kukurydzianej.
            • mimi44 Re:w jakim miesiącu? 11.02.05, 13:07
              A czy ktoś robił coś z amarantusa?Jak to smakuje?
              • aaga8 Amarantus 11.02.05, 13:43
                smak ma raczej słodki niż słony i dlatego nadaje się raczej do mieszania z
                owocami niż warzywami
                ja co jakis czas dodaję do zupy sniadaniowej - z kaszą lub płatkami, owocami
                suszonymi, masełkiem
                amarantus (poping) ma dużo białka
                • mimi44 Re: Amarantus 11.02.05, 14:13
                  Nie widziałam narazie go w zadnym sklepie,jeśli szukac,to w dziale z
                  kaszkami,mąką itp.?Aha,czy zawiera gluten?Dieki za odpowiedz.
                  • atopik Re: Amarantus 11.02.05, 15:06
                    Amarantus jest bezglutenowy W sklepach leży raczj obok tzw zdrowej i/lub
                    naturalnej i/lub eko żywności.
                    • madziulek8 jak przygotowac kasze jaglana??? 11.02.05, 18:15
                      Ja jestem zupelnie nie zorientowana....
                      Wiem juz ze uprazyc, ale ile tego na jedna porcje dla 14miesiecznego chlopca?
                      Ile wody dodac, jak dlugo gotowac? Mieszac czy nie mieszac? I czy jak z mlekiem
                      modyfikowanym to zmieszac to po ugotowaniu z tym mlekiem czy jak?
                      Dzieki za pomoc
                      Anka i Tomus
                      • bursz Re: jak przygotowac kasze jaglana??? 13.02.05, 20:03
                        Witam
                        ugotowalam tydzień temu mojej prawie 8 miesiecznej corci z masełkiem i dodalam
                        soczku malinowego.
                        W środe calą Ja wysypałosad((Juz jest ok. Podalam pewnie zbyt duzo na raz.
                        Czytalam na forum i w prasie,ze to bezglutenowe,choć ostatnio w
                        jakimś "fachowym" piśmie wyczytalam,ze to jednak gluten. Nie sadze,bo jest
                        dodawana do słoiczkow od ...chyba 6 m.
                        Nadmieniam,ze Corcia nie jest na nic uczulonym cycowym niemowlakiem.
                        Radze jednak kupić rozdrobniona w sklepie ze zdrowa zywnościa. Mialam ochote
                        podac ponoc bezpieczna gryczana,ale ostatnio wyczytalam,ze jest
                        ciezkostrawna,zalecana od 2 roku,wiec moze lepiej jakas make gryczana (jest
                        dodawana do mleka)
                        Podajecie ryż?
                        pozdrawiam,jola
    • aaga8 amarantus-przepis i kasza jaglana i ryż 14.02.05, 08:41
      hm, a moze ta wysypka to np po soku malinowym a nie po kaszy?
      kasza jaglana -można ją rzeczywiście np. w bomi kupić w formie płatków i wtedy
      lepiej się rozgotowuje i nie trzeba miksować, ale zawsze jest to juz kolejny
      etap przetworzenia... u nas na śniadanie idzie około 4 łyżek - ale kasze
      jaglaną zawsze można po ugotowaniu co najmniej dobę przechować w lodówce i jest
      ok, więc jezeli się za dużo ugotuje to nie trzeba wyrzucić - zalewa się tak jak
      ryż - około drugie tyle wody i gotuje jak ryz - jeżeli się miesza to jest
      bardziej rozpróżona
      ryż - uznawany jest za najbezpieczniejszy posiłek - w formie bardzo rozpróżonej
      i rozwodnionej, po długim gotowaniu można podawac nawet od 6 miesiąca - wazne
      aby był to ryz ze sklepu ze zdrową zywnościa i najlepiej brązowy
      amarantus - w weekend mój 14 miesięczny synek zajadal się daniem następującym:
      jabłko upróżone z gruszką, amarantusem i rodzynkami - wszystko razem zmiksowane
      • leli1 Re: amarantus-przepis i kasza jaglana i ryż 14.02.05, 09:41
        moja eksperymentalna potrawa z kaszy jaglane sie udała. Synek zajadał az miło (nawet niania zapytała co to byla za zupka ze tak chetnie zajadał). Nie dostał zadnej wysypki a wiec bede podawac dalej.
        Czy zadna mamusia nie podawała maluszkom kus-kusa?
      • bursz Re: amarantus-przepis i kasza jaglana i ryż 15.02.05, 19:25
        Hej, myślę,ze wysypka raczej nie po soku malinowym, bo ten podawalismy i
        podajemy i jest ok.
        Sa jednak źrodla,które mowia,ze kasza jaglana zawiera glutem??!!Więc...????
        Jeśli chodzi o ryż to Twój synek ma juz 14 miesiecay, a wtedy mozna prawje
        wszystkosmile)))
        pozdrawiam,jola
        • atopik Re: amarantus-przepis i kasza jaglana i ryż 15.02.05, 19:42
          A z jakich to źródeł wiesz, że kasza jaglana zawiera gluten ???
          • aaga8 Re: amarantus-przepis i kasza jaglana i ryż 16.02.05, 08:50
            Kasza jaglana - pod względem wartości odżywczej znajduje się na drugim miejscu
            po kaszy gryczanej. Ma ona nieco mniej białka, witamin B1, B2, fosforu i
            tłuszczu. Ilość żelaza jest taka sama jak w kaszy gryczanej. Kaszę jaglaną,
            podobnie, jak kukurydzianą, mogą jeść osoby uczulone na gluten. Zawiera ponadto
            dużo białka, a mało skrobi, jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć ani
            fermentacji w żołądku. Ma sporo krzemu poprawiającego wygląd włosów, skóry,
            zębów czy paznokci.
          • bursz Re: amarantus-przepis i kasza jaglana i ryż 22.02.05, 19:56
            atopik napisała:

> A z jakich to źródeł wiesz, że kasza jaglana zawiera gluten ???

Wyczytalam gdzies na tym forum, wpisalam w wyszukiwarke "kasza jaglana" i
            wyswietlilo sie kilka watków i ktoras mama napisala,ze jaglana i owszem
            gluten?! W jednej z "mamowych, madrych" gazet tez znalazłam,ze jaglana jest
            glutenowasad(((

Z sokiem malinowym dzięki, bede ostrożna,
            pozdrawiam,jola
            • atopik Re: amarantus-przepis i kasza jaglana i ryż 23.02.05, 09:38
              bursz napisała:

> atopik napisała:
              >
              > > A z jakich to źródeł wiesz, że kasza jaglana zawiera gluten ???
              >
              > Wyczytalam gdzies na tym forum, wpisalam w wyszukiwarke "kasza jaglana" i
              > wyswietlilo sie kilka watków i ktoras mama napisala,ze jaglana i owszem
              > gluten?! W jednej z "mamowych, madrych" gazet tez znalazłam,ze jaglana jest
              > glutenowasad(((
              >
              > Z sokiem malinowym dzięki, bede ostrożna,
              > pozdrawiam,jola

Tutaj jest trochę info:
              www.celiakia.pl/modules.php?op=modload&name=Zakaz&file=index
              Pozdrawiam

• aaga8 Re: amarantus-przepis i kasza jaglana i ryż 16.02.05, 09:00
          >cytuję siebie samą smile: ryż - uznawany jest za najbezpieczniejszy posiłek - w
          formie bardzo rozpróżonej i rozwodnionej, po długim gotowaniu można podawac
          nawet od 6 miesiąca - wazne aby był to ryz ze sklepu ze zdrową zywnościa i
          najlepiej brązowy - koniec cytatu
          zresztą zobacz w sklepie - kaszki mleczno ryżowe są od 5-6 miesiaca - ale
          podkreslam , że jeżeli ryż dla takiego maluszka to bardzo mocno rozgotowany

mój synek teraz je równiez strączkowe, pieczywo i różne inne rzeczy - wyraźnie
          napisałam , że ryż od 6 miesiąca, a jeżeli chodzi o sok malinowy to byłabym
          bardzo ostrożna - to że nie uczulal na poczatku nie oznacza ze z czasem nie
          zadziała, a w artykule o alergiach piszą:
          Do owoców alergizujących należą: pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty,
          banany, truskawki, poziomki, maliny, zaś z warzyw – pomidory, selery,
          pietruszka. Tych owoców i warzyw należy unikać przynajmniej do końca 1 roku życia.

• mamand Re: kasza jaglana-jak i z czy podawac 16.02.05, 18:06
      jeśli wysypka po kaszy jaglanej, to na pewno nie od glutenu, bo od powoduje
      biegunkę, a nie wysype.
      mó synek ma 1,5roku i uwielbia wszystkie kasze oprócz tych dla dzieci surprised)
      • zaga25 Re: kasza jaglana-jak i z czy podawac 22.02.05, 21:57
        U nas na początku uczulenie na gluten objawiało się właśnie wysypką. Biegunki
        są po dłuższym spożywaniu(wówczas uszkadzają się kosmki jelitowe).
        Co do uczulenia na kaszę jaglaną to może być i tak. Mój synek jest uczulony na
        gluten i na grykę(a przecież bezglutenowa).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka