Dodaj do ulubionych

Zmiana mleka

28.06.05, 14:05
Mój synek jest uczulony na mleko, do tej pory jadł Nutramigen. Trzy tygodnie
temu dostaliśmy od znajomych mleko HIPP HA i nie pogorszyło mu się. Żadnych
dodatkowych krostek. Niestety to mleko nie jest dostępne w Polsce. Czy mogę
mu podać inne mleko HA czy lepiej nie kombinować?
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Zmiana mleka 28.06.05, 14:27
      Jest duże prawdopodobieństwo, że maluch bedzie tolerował mleczko HA, bo przecież
      Hipp HA tez jest mlekiem dla dzieci zagrozonych alergią jak wszystkie mleczka
      HA. W tym tygodniu wybieram sie do Niemiec i te mleczka sa w drogeriach np. DM (
      musze tylko przejśc przez most i juz jestem), ale w sumie bez sensu, żeby Ci
      ktos wysyłał mleko ( moge to zrobic jak bedziesz chciała zwrócisz mi tylko za
      koszt wysyłki), skoro u nas sa także mleczka HA. Dla pewności porównałabym
      składy mlek u nas dostepnych i tego które masz i spróbowała podać nasz
      odpowiednik( zblicżony składen minerałów, tłuszczu, bo białka tak sa
      serwatkowe). Tak ryzykowałaś podając teraz inna mieszanke niz nutramigen, więc
      chyba spróbowałabym na Twoim miejscu. Beata
      • bea-ta Re: Zmiana mleka 28.06.05, 14:56
        Aby uścislic musze dodać, że przy stwierdzonej i potwierdzonej skazie ( objawy
        ustapiły po podaniu Nutramigenu) nie podawałabym niczego innego, bo okres
        karencji, aby wykształciła sie tolerancja na białka krowie potzreba min. 9-12m
        dietysadDopiero po tym czasie mozna pomyślec o prowokacji mleczkiem np. Ha - w
        razie nietolerancji białek po nim powinny wystaic objawy. Ty juz jakbyś zrobiła
        ta prowokacje, tyle, że czasem jest przez jakis czas wszystko w porządku, bo
        podajemy zbyt mało alergenu( mlaka HA zawieraja białka serwatkow o obnizonej
        alergiczności). Moga się pojawic inne subtelne objawy nietolerancji nie tylko
        zmiany na skórze czy brzydkie kupy - sapka, zap. dr. oddechowych bez goraczki,
        drażliwośc malucha, problemy ze spaniem itp. Wex to pod uwage także. Beata
    • zaga25 Re: Zmiana mleka 28.06.05, 17:14
      Mój synek Nutramigenu już nie chciał wziąść do buzi. Byliśmy jakiś czas na
      samym Sinlacku. I dostaliśmy to mleko więc spróbowałam. Dostaje raz dziennie
      200 ml. Je to mleczko od 3 tygodni nutramigen pił ponad rok. Nic nabiałowego mu
      nie wprowadzam jeszcze bo się boję. Czy te trzy tygodnie to wystarczający czas
      żeby objawy wskazujące na alergię ujawniły się? Bo jak narazie nic się nie
      dzieje.
    • izia30 Re: Zmiana mleka 28.06.05, 21:21
      a ja mam pytanie, na jakiej podstawie lekarz stwierzdil ze to alergia na mleko,
      spojrzaj i postawil diagnoze? tak jak najczesciej sie to robi, bo moze twoje
      dziecko wogole niepotrzebnie je nutre, tak jak to bylo u nas?
      • bea-ta Re: Zmiana mleka 29.06.05, 08:21
        Może być tak jak pisze Izia (mój mały też niepotrzebnie jadł BP), bo jeśli było
        to tylko na "wyczucie" stwierdzenie skazy i po odstawieniu nabiału w diecie
        malucha nic sie nie zmieniło to duże jest prawdopodobieństwo, że nie o nabiał
        chodzi. Poza tym przy silnej alergii już niewielka ilośc mleka dałaby objawy.
        Dlatego pisałam, że może maluch bedzie tolerował mleko HA - ale musi byc
        dostepne, bo bez sensu kupowac za granicą. Aby sie przekonac czy bedzie ok. czy
        nie nie ma innej rady jak stopniowo podawac któreś z naszych mlek HA i
        obaserwowac malucha. Ja tez zmieniałam BP na mleko Ha na własna rekę z dusza na
        ramieniu nie wierząc, że syn ma skaze. Alergie sie najpewniej stwierdza nie
        badaniami, a właśnie prowokacja alergenem -sa objawy jest alergia - nie ma
        objawów nie ma alergii, ale!Zawsze maluch może z czasem uczulic sie na cossad
        Pozdrawiam, Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka