Dodaj do ulubionych

Zuzia mięsożerca

04.09.05, 20:17
Ratujcie dziewczyny!
Ona ma 13 m-cy, nie chce jeść słoiczków (tzn.zawartości) i t rozumiem. Ale
oprócz tego gardzi pieczywem (kotleciki także obdzieramy z panierki), raczej
nie może jeść mleka (uczulenie)- prowokujemy raz po raz i podajemy serki
Danonki - nie szkodzą, ale muszę zachować daleko idącą ostrożność, no i już
nie wiem czym karmić to dziecko - nie może przecież na okrągło jeść plastrów
szynki, czy rosołu... a może jednak??? Kompletnie straciłam kulinaRNĄ
FANTAZJĘ.
Macie jakiś sposób?
Obserwuj wątek
    • kamila862 Re: Zuzia mięsożerca 08.09.05, 20:48
      hmm... moze mleko kozie? moj Kacper je uwielbia.
      z zoltkiem na goraco np. a moze budyn?
    • martamaria10 Re: Zuzia mięsożerca 09.09.05, 21:43
      Moja córa też jest mięsożerna, ale staram się podawać jak najmniej wędliny,
      Danonków wcale. Staram się bazować na potrawach, które sama gotuję: np. krupnik
      na cielęcinie; gulasz z indyka + kasza + buraki; ryba duszona z ziołami +
      ziemniaki + march.; pulpety w sobie pom. z kaszą; pomidorowa z ryżem; makaron z
      jabłkami; jarzynowa z kluseczkami, ogórkowa z ryżem; naleśniki; pierogi i
      mnóstwo innych potraw. Na deser owoce, jogurty i twarożki Gerbera, domowe
      ciasta. Generalnie staram się przyrządzać posiłki z różnych mięs, m.in.
      królika. Oczywiście uwielbia wędliny, ale jeśli już jej kupuję, to albo w
      sklepach ze zdrową żywnością, albo z tzw. górnej półki np. lisiecką drobiową,
      do tego ogórek kiszony. Bardzo lubi.
      Pzdr, życzę udanych eksperymentów kulinarnych - Marta
      • zuzafonia Re: Zuzia mięsożerca 12.09.05, 09:36
        DZięki wielkie za rady, spróbuję z nich skorzystać.Pa!!!
      • bea-ta Re: Zuzia mięsożerca 12.09.05, 10:47
        Ryba to b. dobry pomysł do podawania 2-3 x w tyg. - kawałek rybki morskiej( jaka
        chcesz byle nie miała osci) ugotuj w marchewka , pietruszka, selerem, kawałkami
        kalafiorka, brokuła, porem. Ja tre warzywka: marchew, pietrusze, odrobine
        selera( zbyt aromatyczny jak dla mnie), reszte jarzyn gotuje do miekkości, pora
        wywalam i z rozciapaną rybka podaje taka potrawke z 2 ziemniaczkami i ogórkiem
        tartym z łyżeczka smietany( jogurtu nat) i koperkiem - przy alergii na mleko
        może byc ogórek, pomidorek i koperek w sosie własnym, bo warzywka puszcza sok.
        Do rybki dobrze dodac łyżeczke masełka. Nie wiem czy masz stestowane masło i czy
        możecie, ale polecam każde z zawartością 82% tłuszczu - ma mniej dodatków. Poza
        tym często alergicy moga jeśc masełko. Zupa rybna - przepis podałam na forum
        calkiem niedawno.
        Pulpety z mieska mielonego drobiowo-wieprzowego( cielecine jak znajdziesz to
        super ja nie uswiadczyłam jeszcze), królika, z dodatkiem kaszy manny zamiast
        bułki i zółtkiem oraz pietrzuszka natka gotowane na wywarze z warzyw. Jak maluch
        lubi miesko a na długie zeby na warzywa to dodaj do pulpeta tarte warzywka
        marchew, pietruszke korzeń - zje podstepem. Do pulpecika gotuje kalafiorka,
        fasolke szparagowa, gorszek z marchewka z mrożonki Hortexusmile
        Pulpety z mielonej ryby - rozmrażasz filet mielisz w maszynce i dodajesz
        wszystko co na pulpety i gotujesz na wodzie.
        Krupnik gotuje na polędwicy wieprzowej - miesko jest super miekkie i nie żałuje
        go , bo moje dziecie jest tez miesożerne - bardzo! Krupnik robie na gęsto i b.
        tresciwy. Ogórkowa z obranych ogórków kiszonych - zamiast smietany zupy możesz
        spokojnie zaprawiac mieszanka mlekozastępcza - podobnie jak pomidorową, barszcz
        czerwony.
        Super sie sprawdza kalafiorowa na kurczaku czy lane kluski lub koperkowa -
        rosołek z lanymi kluskami i mnóstwem koperku. Miesko obowiązkowo do zupki. U
        dzieci w tym wieku daje się 2 łyzki mieska na dzień + wedlina na kanapki, to
        norma. Mały je parówki, które możesz podac same lub w omlecie pokrojone na
        plasterki z pomidorkiem posiekanym i pietruszka. Kupuje tylko te dla dzieci z
        dwojga złego, bo niestety nie sa one rewelacja, ale jak pisałam smyk jest bardzo
        miesożerny, bardziej niz mamasmile
        Robie risotto z mielonego mieska ( dusze miesko mielone w wodzie zawsze dodając
        przyprawy ziele, listek laur, pieprz, czasem zioła - lubczyk - odpow. maggi, a
        zdrowszy, bazylia, tymianek) i warzywa jakie mam pod ręka , może zamiast ryzu
        byc kuskus czy kasza.
        Igor je też kluski leniwe, knedle z owocami( polecam z miesem mielonym),
        kluseczki serowe - ale bez entuzjazmu. Pozdrawiam, Beata
        • zuzafonia Bea-ta! 12.09.05, 11:27
          Beato! Już gdzieś na forum wyraziłam mój podziw i zachwyt nad Twoją kulinarną
          fantazją. Nie wiem, czy to znajdziesz, więc ponownie stwierdzam, że Twój syn ma
          olbrzymie szczęście - mamę z kulinarną wyobraźnią!
          Pzdr Zuzafonia
          ps. oczywiście z rad Twoich spróbuję skorzystać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka