Dodaj do ulubionych

fantomalt - do mam które używają

29.11.05, 23:13
lekarka zaleciła dosypywac do każdego posiłku mlecznego po pół miarki na
podtuczenie, czy mozna podtuczyc na tym dzidzię
Obserwuj wątek
    • kaka61 Re: fantomalt - do mam które używają 30.11.05, 01:37
      droga bb12- polecam Fantomalt
      moja córeczka jest na diecie wysokoenergetycznej i wysokobiałkowej, dodaję
      Fantomalt niemalże do wszystkiego- do herbatek, do
      soczków, do zupek, mieszam z purre ziemniaczanym i tp. raczej do jedzonek
      słodkich daję, niż słonych, bo mimo wszystko to ma lekko
      słodkawy smaczek. jest także odżywka białkowa, niestety nie pamiętam nazwysad
      (Fantomalt jest odżywką węglowodanową)
      jeśli musisz zwiększyć kaloryczność potraw, to spróbuj wszystko dosładzać,
      dodawać masło, oliwkę do potraw, olej MCT.
      jeśli chcesz, to ci pomogę z dietą wysokoenergetyczną- mnie także potrzebna jest
      taka wymiana doświadczeń.
      pozdrawiam
      skopiowałam z innego postu.wrzuć w wyszukiwarkę fantomalt , jest więcej informacji.
      pozdrawiam

• agab51 Re: fantomalt - do mam które używają 30.11.05, 21:29
      to co poprzedniczka skopiowała, to moje słowa wink nadal podaję dziecku
      Fantomalt, i stosuję jeszcze wiele innych trików, po to, by dziecko przybierało
      na wadze.
      napisz mi pokrótce (może być priv), ile m-cy, latek, ma dziecko, co mu dolega,
      może bedę mogła wesprzeć cię radami w podtuczaniu dzidzi.
      pozdrawiam.
      aga
    • uszatkowa Re: fantomalt - do mam które używają 02.12.05, 17:00
      dzidzia ma dopiero 4,5 miesiąca i zaczęłam dawać fantomalt i zupki i jest na
      mleku sztucznym. Co jeszcze moge podawać - jesli macie cos sprawdzonego to
      piszcie
      • kaka61 Re: fantomalt - do mam które używają 02.12.05, 18:10
        Ja też próbuję podtuczyć mojego syna, tyle,że on ma 25 m-cy.Ograniczyłam mu soki
        owocowo-warzywne- dostaje jeden 175ml co drugi dzień, dodatkowo do mleka i zup
        dodaję oleju słonecznikowego-5ml na kazde 100g jedzonka,ale jak na razie bez
        skutku.Też chciałabym dawać fantomalt, ale czy on nie jest na receptę i ile
        kosztuje? Moja lekarka twierdzi,ze lepiej być szczupłym niż grubym,tyle,że mały
        od czterech m-cy nie przybrał na wadze.Obecnie waży 11,500 i zjada
        chętnie.Jeżeli uda mu się trochę przytyć, to i tak poniżej normy(w tym wieku
        200g na m-c).
        Ile waży Twoje dziecię?
        • uszatkowa Re: fantomalt - do mam które używają 02.12.05, 19:03
          zaczęłam dawac rózne produkty typu fantomalt czy sinlac na podtuczenie bo tez
          mała jest poniżej 3 centyla, mało jej przybywa. Nie martwiłambym sie tym że
          jest chuda, ale wyniki wyszły złe więc teraz musze mysleć jak najwiecej dac jej
          pokarmu i jak podtuczyć. Teraz ma 4.5 i wazy 5300. Zaczeła przybierac na wadze
          jak do każdego posiłku podaje sinlac i fantomalt i dotego daje zupke ok 70 ml
          na dzień. Mała zjada dziennie około 600 ml płynów - wiecej nie jestem w stanie
          wepchnąć dlatego musze podawać energetyczne jedzenie. Oby był jakis efekt.
    • agab51 kaloryczne jedzenie 03.12.05, 23:28
      przy tak maleńkich dzieciach, to oprócz fantomaltu można stosować kaszki.
      manna jest bardziej kaloryczna niz ryżowa, więc jeśli dziecko jest w odpowiednim
      wieku, to polecam.
      ja robię tak: bebiko 3R robię wg przepisu i do tego dodaję 1 miarke lub 1,5
      kaszki ryżowej. czasem, do mleka na noc, jak dziecko kolacji nie zjadło, to
      dodaję tez pół łyżeczki oliwki z oliwek.
      zupy tez zagęszczam kaszkami.
      ponieważ Ewa nie jest alergikiem, to mogę dodawać różne rzeczywink
      np. dodatek masła do zupy bardzo zwiększa kalorycznosć, poprawia ponadto smak
      zupki.
      picia staram się dawać po posiłku.
      nie daję żadnych herbatek, chyba że słodzona miodem (od pewnego wieku i pod
      warunkiem że dziecko bez alergii).
      do picia można dawać różne rzeczy, np jeśli soki, to podaję wyłącznie
      przecierowe, nie klarowne, też mają więcej kalorii. daję rzadszy w konsystencji
      budyń owocowy, kisiel owocowy, galaretka owocowa, a takze jogurty pitne (też od
      pewnego wieku), czy kakao. (oczywiście Ewa nadal korzysta z buteleczki i smoczka).
      kakao- jesli dziecko lubi je pić, równiez można dodać odrobine tłuszczu (masła
      lub oliwki z oliwek)- nam może wydać się to dziwne, ale dziecko, jeśli
      przyzwyczaimy je, to z chęcią wypije.
      moja mała na obiad nie je ziemniaków z wody, a purre ziemniaczane, zobaczcie ile
      to kalorii: ziemniaki+ masło+ tłuste mleko.
      nabiał to w ogóle temat rzekawink teraz moje zakupy trwają szybko, ale jeszcze
      nie tak dawno temu każdy serek oglądałam po 3x, bo sprawdzałam kaloryczność. i
      teraz już wiem, że Danio ma więcej kalorii niż serek Jogo, a Maluta ma jeszcze
      więcej. Najbardziej tłuste mleko dostępne w marketach ma 3,8%tłuszczu (Hej z
      Nowego Targu), kupuję masło z co najmniej 82 %tłuszczu, np Łaciate.
      śmietana w naszym domu jest zawsze powyżej 30%, taką np. zabielamy zupy. jeśli
      piekę sernik, to wyłącznie z tłustego twarogu.
      itd, itd.
      prosty sposób - ryż na sypko gotuję na mleku, nie na wodzie,co tez zwiększa
      kalorycznosć. podaję z podduszonym jabłuszkiem, polanym śmietaną lub jogurtem i
      słodzę cukrem.
      używam dużo cukru. i w ogóle słodyczy nie ograniczam, jeden warunek- po
      posiłku!!! Ewa lubi czekolady, batoniki, słone paluszki. za to unikam dawania
      lizaków czy zwykłych cukierków, żeby nie dawać pustych kalorii.
      używam też sporo różnych przypraw i roślin przyprawowych, i to od początku, od
      pierwszych papek. np. natka pietruszki, szczypiorek; oregano, majeranek,
      bazylia, cynamon, kurkuma -są delikatne, poprawiają apetyt oraz wpływają na
      trawienie.

to mniej więcej tyle.
      jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę.
      pozdrawiam, życzę wszytkiego dobrego.
      aga
      • agab51 Re: kaloryczne jedzenie 03.12.05, 23:35
        zapomniałam dodać, że moja Ewa właśnie skończyła 2latka, dzięki takiej diecie
        wagowo jest na 3centylu, a czasem w porywach na 25centylu. o tym jak ważne jest
        utrzymanie odpowiedniej wagi oraz stanu odżywienia organizmu wiedzą mamy dzieci,
        których waga nie idzie zbyt szybko w górę.
        a nawiasem mówiąc ulubiona potrawa Ewci to frytki. cudownie smakują, gdy jeszcze
        gorące posypane są startym żółtym serem. polecam dla starszych dzieci.
        aga
      • kaka61 Re: kaloryczne jedzenie 04.12.05, 09:20
        Jak robisz purre ziemniaczane, bo ja nigdy nie robiłam?
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka