Dodaj do ulubionych

menu dla roczniaka

09.02.06, 11:20
Mam mały problem z moją roczną córeczką,mianowicie ona nie chce jeść
mleka.Rano je tylko kaszkę na mleku ( jeszcze jej wmuszam ),w ciągu dnia
danonka i to jest wszystko co je z mlekiem.pozatym je jakieś zupki i deserki,
ale niezbyt chętnie.Zaproponujcie jakieś posiłki ciekawe które jadłaby z
chęcią.właśnie skończyła roczek,a wazy dopiero 7,5kg.Czekam na ciekawe
przepisy.
Obserwuj wątek
    • izabella101 Re: menu dla roczniaka 11.02.06, 14:03
      Jeśli chodzi o mleko modyfikowane to można je przemycić w prawie każdej
      potrawie-dodać do zupki, placuszków, warzywek lub owoców ze słoiczka
      • ciapulek2 Re: menu dla roczniaka 13.02.06, 11:31
        a jeżeli chodzi o robienie kaszki manny na mleku modyfikowanym to czy gotuje
        się takie mleko?bo czytałam że nie,to jak ugotować?
        • kura17 Re: menu dla roczniaka 13.02.06, 15:25
          nie nalezy mleka modyfikowanego gotowac!
          kaszki itp robi sie tak - przygotowac na wodzie (jak w przepisie na mleko) i
          potem dosypac proszek i dobrze wymieszac. albo przygotowac na polowie wody
          potrzebnej do mleka, a w drugiej polowie rozpuscic mleko i potem dodac do
          gotowej kaszki i juz nie gotowac smile

probowalas budyn? robi sie b. latwo i szybko - 180 ml wody, 6 miarek mleka
          modyfikowanego, 8 gr maki ziemniaczanej, zoltko surowe. pol wody, make i zoltko
          dobrze rozmieszac, zagotowac CALY CZAS mieszajac (bardzo tezeje). wczesniej
          mleko rozmieszac w pozostalej polowie wody i dodac do zgestnialej masy. juz nie
          gotowac. ja do tego dodaje owoce i moj synek uwielbia smile borownki (mrozone) albo
          owoce suszone (ale na sloncu! trzeba kupic w sklepie ze zdrowa zywnoscia!) -
          morele, daktyle, rodzynki, figi - palce lizac, sama podjadam smile
          ``````````````````
          kurczak: 03.03.05
          • stypkaa Re: menu dla roczniaka 20.02.06, 14:42
            Mam pytanie dot. owoców suszonych na słońcu. Jak poznać, że tak zostały
            ususzone? Czy to jest jakoś opisane na opakowaniu? Czy założyć, że jeśli kupuję
            w sklepie ze zdrową żywnością to na pewno tak były suszone, a jesli w
            supermarkecie - to sztucznie??
            Moje dziecko skończyło rok i chciałabym zacząć mu podawać jakieś suszonki ale
            nie chcę tych z konserwantami.
            Dzięki
    • meduska Re: menu dla roczniaka 16.02.06, 13:18
      klluseczki serowe może zje ta twoja pociecha, biały ser tez ma duzo wapnia.
      Rozgniata się pół kostki sera z jajkiem lub żółtkiem dodaje mąki tak żeby ciasto
      było dość twarde i kładzie się te kluski łyżką na wrzątek, gotuje chwilke i
      podaje z masełkiem i bułeczką tartą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka