Dodaj do ulubionych

Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny?

01.03.06, 15:37
Kochane. Mój 2 miesiączny syneczek nie chce w ogóle spaćsadA jak już zaśnie w
dzień to śpi góra 0,5 godz. Jak myślicie-dodać mu do mleka 1/4 malutkiej
łyżeczki kaszki manny? Robiłyście tak? POMOCY
Obserwuj wątek
    • j04nn4 Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 15:40
      kaszki mannej nie bo tuczy, ale kleiku ryżowego i owszem jak Maja skonczyła 3
      miesiące dawałam, kleik kosztuje 2 zł z czymś i jest wydajny i wiele zdrowszy
      niż manna. Pozdrawiam Asia i 8 miesięczna Maja
      • aamama do jO4nn4 01.03.06, 15:48
        A jak mu podać tą kaszkę ryżową? Zagotować mleczko -np. 150 ml i dodać łyżeczkę
        tej kaszki ryżowej i gotować ze 2 minutki?
    • m.prusik Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 15:43
      kaszke manną może powinno dziecko jeść do piero po roku bo to produkt glutenowy
    • mika_p Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 15:56
      Nie dodawac!
      Nie manne, bo to kasza pszanna, glutenowa.
      I nie dwumiesieczniakowi, diete butelkowym dzieciom rozszerza sie po 4.
      miesiacu zycia.
      • j04nn4 Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 16:08
        na 150 mleka modyfikowanego dawałam 2 płaskie łyżeczki małe, tego kleiku się
        nie gotuje do ciepłego mleka go wsypujesz mieszasz minute i gotowe, to jest
        klik z mestle działa na tej zasadzie jak wszystkie kaszki z nestle, ale na
        kaszki twoje maleństwo jest za małe
    • mariejo Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 16:06
      Mozna sinlac ale tez uwazam ze nie ma co dziecko zbyt wczesnie rozszerzac diety.
    • budzik11 Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 16:21
      A je normalnie? Może za mało zjada za jednym razem, skoro zaraz znów jest
      głodny? A może nie budzi się z głodu, może jest jakaś inna przyczyna? Może jest
      mu niewygodnie, za gorąco, za głośno, za jasno itp? Jedzenie nie jest
      lekarstwem na wszystko. A już napewno nie daje się 2-miesięcznemu dziecku
      kaszki, zwłaszcza manny.
    • jakw Nie 01.03.06, 17:09
      Nie przypadkiem wszelkie kaszki czy kleiki są od 5-tego m-ca czyli po skończeniu
      4-tego. Gdyby można było podawać je wcześniej, zapewniam cię, że szanowne
      światowe koncerny wyprodukowałyby odpowiednie kaszki czy kleiki. Dodatkowo kasza
      manna jest z glutenem, który zaleca się wprowadzać najwcześniej w wieku 9-10 m-cy.
    • aamama Do jakw 01.03.06, 19:30
      Jesteś bardzo kontrowersyjną osobą. Ślędzę Twoje wypowiedzi i naprawdę jestem
      poruszona. Nic tylko się mądrujesz, pouczasz i obrzucasz błotem. A my tutaj-
      młode mamy czekamy na wsparcie, a nie na "wrzuty". Przeraża mnie Twój
      tradycjonalizm.Nie wyobrażam sobie jak wychowasz swoje maleństwo-
      podręcznikowo?! Szkoda.. mam nadzieję,że wszystko pójdzie zgodnie z planem... a
      tak przy okazji..to jakiego podręcznika wychowawczo-pedagogicznego używasz -
      pewnie jakiegoś przedwojennego ( choć nie wiem czy wtedy były takowe)
      • jakw Re: Do jakw 01.03.06, 20:25
        Gdybym używała przedwojennego podręcznika to pewnie bym zakrzyknęła, że kasza
        manna jest zdrowa, sycąca i dodawaj jak najbardziej.
        Jeśli jesteś przekonana o słuszności ładowania kaszy mannej w 2-miesięczne
        dziecko to nie wiem, dlaczego się pytasz na forum. A mojego wsparcia w tym
        temacie nie oczekuj. Wg aktualnych zaleceń dzieci do 4 m-ca włącznie powinny
        spożywać tylko mleko - albo piersiowe albo modyfikowane. Zapewne takie zalecenia
        wiszą na ścianie w przychodni, w której bywasz z dzieckiem. I jeśli czytujesz
        jakiekolwiek współczesne książki czy materiały (w internecie też ich trochę
        znajdziesz) tyczące się żywienia niemowląt to raczej byś nie wpadła na pomysł
        dawania 2-miesięcznemu dziecku kaszy mannej.
        I nie wiem dlaczego przyczepiłaś się akurat do mnie, skoro większość mam też
        napisała że Twoje dziecko jest za małe na rozszerzanie diety. I jeszcze mi
        wytłumacz gdzie było błoto w mojej wypowiedzi, zwłaszcza porównując z Twoją dot.
        używania przeze mnie przedwojennego podręcznika wychowawczo-pedagogicznego. Oj,
        coś chyba argumentów zabrakło.
        • jakw Re: Do jakw 01.03.06, 20:32
          Oczywiście możesz dać swojemu dziecku tę czy inną kaszę. Dodasz do mleka i
          dziecko wypije - czemu nie, skoro dają. Możesz nie stosować się do wszelkich
          "grafików" czy wytycznych opracowanych przez pediatrów. Ale jeśli twoje dziecko
          będzie miało z tego powodu jakieś problemy - czy teraz czy w przyszłości -
          tylko ty będziesz za to odpowiedzialna.
    • bomba001 Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 23:11
      krytykujesz innych za rozsądek, którego ci brak. wszystkie rady sie zgadzaja, 2
      msc dziecku nie podaje sie kleiku, a kszki manny to w ogóle nie do 10 msc! może
      to ty powinnas jakis poradnik przeczytac, porozmawiac z lekarzem nt żywienai
      swojego dziecka a nie pisac głupoty?
    • anpiku Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 23:34
      A ja za to doskonale rozumiem Twoją desperację, bo mój Szymonek jak miał dwa
      miesiące(teraz ma 4) to też spał tak jak Twój... I wiem że mogły Ci z tej
      rozpaczy różne rzeczy do głowy przyjść, żeby choc na chwilę od takiego wiecznego
      ssaka sie uwolnić ale ja tez nie jestem za tym żeby takiemu maluszkowi podawać
      cokolwiek innego poza mlekiem.
      Trzymaj sie dzielnie- są tacy co wiedźą co przeżywasz! Dasz radę Twoje maleństwo
      jest jeszcze bardzo malutkie ale wierzę, że z każdym dniem i tygodniem będzie
      lepiej -tak jak u mnie!
      Ania
    • aamama Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 02.03.06, 20:47
      Moze dlatego tak naskoczyłyście na mnie, bo nie wiecie jakie mam dziecko.
      Urodziło się i ważyło 4,5 kg. Teraz przy 2 miesiącach życia waży 6,3 kg i
      wygląda na 4 miesiące. Nie napisałąm tego zapytania aby czytać wasze mądre
      wywody o szkodliwościach i przeciwwskazaniach dodawania kaszy manny lecz ( o
      ile przeczytałyście dobrze zapytanie) chciałam dowiedzieć się, czy którakolwiek
      z was dodała kaszkę lub kleik do mleka. Chyba odpisały mi mamy - pierowródki,
      które kurczowo trzymają się etykiet produktów. Wystarczyło napisać- NIE...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka