aamama 01.03.06, 15:37 Kochane. Mój 2 miesiączny syneczek nie chce w ogóle spaćA jak już zaśnie w dzień to śpi góra 0,5 godz. Jak myślicie-dodać mu do mleka 1/4 malutkiej łyżeczki kaszki manny? Robiłyście tak? POMOCY Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j04nn4 Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 15:40 kaszki mannej nie bo tuczy, ale kleiku ryżowego i owszem jak Maja skonczyła 3 miesiące dawałam, kleik kosztuje 2 zł z czymś i jest wydajny i wiele zdrowszy niż manna. Pozdrawiam Asia i 8 miesięczna Maja Odpowiedz Link Zgłoś
aamama do jO4nn4 01.03.06, 15:48 A jak mu podać tą kaszkę ryżową? Zagotować mleczko -np. 150 ml i dodać łyżeczkę tej kaszki ryżowej i gotować ze 2 minutki? Odpowiedz Link Zgłoś
m.prusik Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 15:43 kaszke manną może powinno dziecko jeść do piero po roku bo to produkt glutenowy Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 15:56 Nie dodawac! Nie manne, bo to kasza pszanna, glutenowa. I nie dwumiesieczniakowi, diete butelkowym dzieciom rozszerza sie po 4. miesiacu zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
j04nn4 Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 16:08 na 150 mleka modyfikowanego dawałam 2 płaskie łyżeczki małe, tego kleiku się nie gotuje do ciepłego mleka go wsypujesz mieszasz minute i gotowe, to jest klik z mestle działa na tej zasadzie jak wszystkie kaszki z nestle, ale na kaszki twoje maleństwo jest za małe Odpowiedz Link Zgłoś
mariejo Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 16:06 Mozna sinlac ale tez uwazam ze nie ma co dziecko zbyt wczesnie rozszerzac diety. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 16:21 A je normalnie? Może za mało zjada za jednym razem, skoro zaraz znów jest głodny? A może nie budzi się z głodu, może jest jakaś inna przyczyna? Może jest mu niewygodnie, za gorąco, za głośno, za jasno itp? Jedzenie nie jest lekarstwem na wszystko. A już napewno nie daje się 2-miesięcznemu dziecku kaszki, zwłaszcza manny. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Nie 01.03.06, 17:09 Nie przypadkiem wszelkie kaszki czy kleiki są od 5-tego m-ca czyli po skończeniu 4-tego. Gdyby można było podawać je wcześniej, zapewniam cię, że szanowne światowe koncerny wyprodukowałyby odpowiednie kaszki czy kleiki. Dodatkowo kasza manna jest z glutenem, który zaleca się wprowadzać najwcześniej w wieku 9-10 m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś
aamama Do jakw 01.03.06, 19:30 Jesteś bardzo kontrowersyjną osobą. Ślędzę Twoje wypowiedzi i naprawdę jestem poruszona. Nic tylko się mądrujesz, pouczasz i obrzucasz błotem. A my tutaj- młode mamy czekamy na wsparcie, a nie na "wrzuty". Przeraża mnie Twój tradycjonalizm.Nie wyobrażam sobie jak wychowasz swoje maleństwo- podręcznikowo?! Szkoda.. mam nadzieję,że wszystko pójdzie zgodnie z planem... a tak przy okazji..to jakiego podręcznika wychowawczo-pedagogicznego używasz - pewnie jakiegoś przedwojennego ( choć nie wiem czy wtedy były takowe) Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Do jakw 01.03.06, 20:25 Gdybym używała przedwojennego podręcznika to pewnie bym zakrzyknęła, że kasza manna jest zdrowa, sycąca i dodawaj jak najbardziej. Jeśli jesteś przekonana o słuszności ładowania kaszy mannej w 2-miesięczne dziecko to nie wiem, dlaczego się pytasz na forum. A mojego wsparcia w tym temacie nie oczekuj. Wg aktualnych zaleceń dzieci do 4 m-ca włącznie powinny spożywać tylko mleko - albo piersiowe albo modyfikowane. Zapewne takie zalecenia wiszą na ścianie w przychodni, w której bywasz z dzieckiem. I jeśli czytujesz jakiekolwiek współczesne książki czy materiały (w internecie też ich trochę znajdziesz) tyczące się żywienia niemowląt to raczej byś nie wpadła na pomysł dawania 2-miesięcznemu dziecku kaszy mannej. I nie wiem dlaczego przyczepiłaś się akurat do mnie, skoro większość mam też napisała że Twoje dziecko jest za małe na rozszerzanie diety. I jeszcze mi wytłumacz gdzie było błoto w mojej wypowiedzi, zwłaszcza porównując z Twoją dot. używania przeze mnie przedwojennego podręcznika wychowawczo-pedagogicznego. Oj, coś chyba argumentów zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Do jakw 01.03.06, 20:32 Oczywiście możesz dać swojemu dziecku tę czy inną kaszę. Dodasz do mleka i dziecko wypije - czemu nie, skoro dają. Możesz nie stosować się do wszelkich "grafików" czy wytycznych opracowanych przez pediatrów. Ale jeśli twoje dziecko będzie miało z tego powodu jakieś problemy - czy teraz czy w przyszłości - tylko ty będziesz za to odpowiedzialna. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 23:11 krytykujesz innych za rozsądek, którego ci brak. wszystkie rady sie zgadzaja, 2 msc dziecku nie podaje sie kleiku, a kszki manny to w ogóle nie do 10 msc! może to ty powinnas jakis poradnik przeczytac, porozmawiac z lekarzem nt żywienai swojego dziecka a nie pisac głupoty? Odpowiedz Link Zgłoś
anpiku Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 01.03.06, 23:34 A ja za to doskonale rozumiem Twoją desperację, bo mój Szymonek jak miał dwa miesiące(teraz ma 4) to też spał tak jak Twój... I wiem że mogły Ci z tej rozpaczy różne rzeczy do głowy przyjść, żeby choc na chwilę od takiego wiecznego ssaka sie uwolnić ale ja tez nie jestem za tym żeby takiemu maluszkowi podawać cokolwiek innego poza mlekiem. Trzymaj sie dzielnie- są tacy co wiedźą co przeżywasz! Dasz radę Twoje maleństwo jest jeszcze bardzo malutkie ale wierzę, że z każdym dniem i tygodniem będzie lepiej -tak jak u mnie! Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aamama Re: Dodać do mleka troszeczkę kaszki manny? 02.03.06, 20:47 Moze dlatego tak naskoczyłyście na mnie, bo nie wiecie jakie mam dziecko. Urodziło się i ważyło 4,5 kg. Teraz przy 2 miesiącach życia waży 6,3 kg i wygląda na 4 miesiące. Nie napisałąm tego zapytania aby czytać wasze mądre wywody o szkodliwościach i przeciwwskazaniach dodawania kaszy manny lecz ( o ile przeczytałyście dobrze zapytanie) chciałam dowiedzieć się, czy którakolwiek z was dodała kaszkę lub kleik do mleka. Chyba odpisały mi mamy - pierowródki, które kurczowo trzymają się etykiet produktów. Wystarczyło napisać- NIE... Odpowiedz Link Zgłoś