Dodaj do ulubionych

jabłko= 3 miesiące

IP: *.* 25.03.01, 23:32
Kochane, teraz już o wszystko pytam Was doświadczonych mam i porady te uważam za wspaniałe i bardzo wartościowe/ szczególnie aktywne są dziewczyny Anie -mamy Marysi i Julki !!!!!/ Przy okazji wizyty kontrolnej u pediatry / mała skończyła 3 miesiące /zalecono mi podawanie dziecku przetartego jabłka i soczków. Czy aby nie troche za wcześnie. Jakie jest Wasze zdanie.Czekam, pozdrowienia z właśnie zasypywanego śniegiem Wrocławia.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: jabłko= 3 miesiące IP: *.* 26.03.01, 09:25
      Cześć Gosiu, nie napisałaś bardzo ważnej rzeczy, a mianowicie czy karmisz piersią? Jeśli tak to chyba trochę za wcześnie na jabłko i wogóle cokolwiek. Ale jeśli nie to wskazanie pediatry może mieć jakieś sensowne uzasadnienie. Szkoda że nie zapytałaś pediatry dlaczego tak wcześnie proponuje rozszerzenie diety. Ja moją małą karmiłam piersią tylko 4 miesiące i pod koniec 5 tego dostała jabłko. Powodzenia. Kasia mama 8-śmio miesięcznej Zuzi.
    • Gość: guest Re: jabłko= 3 miesiące IP: *.* 26.03.01, 13:34
      Moja mała była karmiona piersią do roku, ale od 4 mies. sama rozszerzyła sobie dietę, wyrywając przez przypadek bratu brzoskwinię. Trochę później (o zgrozo!) złapała kotu whiskasa.\nW ogóle była i jest wielką miłośniczką w poznawaniu nowych smaków. \nWięc myślę,że jabłko nie zaszkodzi o ile ona i jej brzuszek je zaakceptują. Ja nie robiłam nic na siłę, ale moja Majka poprostu uwielbiała eksperymentować.\nGosia smile))
    • Gość: guest Re: jabłko= 3 miesiące IP: *.* 26.03.01, 14:30
      Mój mały dostał pierwsze jabłko, gdy skończył 4 m-ce (karmiony był piersią). Najbardziej przekonuje mnie porada jednego ze znajomych pediatrów: daj dziecku spróbować nowego smaku, jeśli zaakceptuje, tzn. że jest przygotowane na nowe jedzenie, jeśli nie, poczekaj. I tak właśnie zrobiłam. Poza tym czas wprowadzania nowego pokarmu (7 dni) i jego ilość (od ½ łyżeczki) wydłużają ten czas niemiłosiernie. Podobno bywa i tak, że dzieci, które cos nowego dostają dopiero po 6 m-cach dłużej muszą zaakceptowywać nowości. Ale tego osobiście nie sprawdziłam.
    • Gość: guest Re: jabłko= 3 miesiące IP: *.* 26.03.01, 14:58
      Ja karmiąc piersią chciałam nie dawać jej nic do 6 miesiąca według nowoczesnych norm (czasem tylko dostawała herbatkę z kopru włoskiego). Ale moja mała również przyssała się do mojego jabłka w 5 miesiącu i oczy zalśniły jej pożądaniem. Od tamtej pory dostawała jabłko ze słoiczka, soczki, potem powoli inne rzeczy. Ale 3 miesiące to wcześnie, chyba że twoja córka rzadko robi kupkę. Pediatrzy czasem zalecają owoce wcześniej dzieciom, którym trzeba pomóc się wypróżnić. Ale nie widzę innej potrzeby, jeśli karmisz naturalnie, możesz jeszcze miesiąc spać spokojnie.
    • Gość: guest Re: jabłko= 3 miesiące IP: *.* 27.03.01, 16:29
      Moj Marek olal soczek kompletnie, nawet lekko zalamalam sie, bo prawie 6 m juz karmie piersia i chcialam zobaczyc jak zaareguje na nowosc. Po tygodniu sprobowalam z jabkiem , no i jest milosc od pierwszej lyzeczki . Uwazam, ze jesli dziecko dobrze sie rozwija i tyje, to mozesz spokojnie jeszcze poczekac. Marek teraz sam juz raczki do innego jedzenia wyciaga. Ale jablka ze sloika nie lubi ino swieze. Jakie sloiki wy kupujecie???? I mozecie polecic?
    • Gość: guest Re: jabłko= 3 miesiące IP: *.* 27.03.01, 20:15
      Obok mnie jest Moja Mama pediatra - najlepszy na świecie - poleca jabłko albo sok jabłkowy - w piątym miesiącu, bez względu na to, czy karmi się piersią czy nie.\nPozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka