Dodaj do ulubionych

ciepłe jedzonko

IP: *.* 20.06.01, 09:06
Przyzwyczaiłam moje dziecko do jedzenia potraw o temperaturze pokojowej, i teraz mała (8 m-cy) z strasznie się krzywi, jak coś jest choć trochę cieplejsze. Przejmować się tym, czy nie? Uczyć ją jedzenia ciepłych rzeczy, czy dać spokój?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: ciepłe jedzonko IP: *.* 20.06.01, 22:03
      Cześć! Wyczytałam, że dziecku jest wszystko jedno, czy je ciepłe czy zimne potrawy. To my dorośli wyrabiamy mu nawyk jedzenia ciepłych potraw. Sama jednak swojemu 7 mies. synkowi trochę podgrzewam jedzenie I(siła nawyku!!!), choć nie zauważyłam, aby sprawiało mu to różnicę.
    • Gość: guest Re: ciepłe jedzonko IP: *.* 20.06.01, 22:53
      Przecież i tak takiemu maleństwu nie dasz nic, co byloby sporo cieplejsze od temperatury ciała - a potem, jak już będzie sama jadła, to bedzie dmuchac na ciepłe. Zimne też będzie jeść, bo obiad zdązy wystygnąć, zanim dziecko zje chocby połowę. Moja mama na mnie krzyczy, że Michal (3 lata) jada zimne obiady, ale co zrobić, jak do mocno ciepłego nawet nie podejdzie, zaczyna dopiero, jak jest letnie ? A i ona ma nielatwy orzech do zgryzienia - jak mu zabierze tę zimną połowe obiadu, żeby podgrzać, to on już wiecej nie zje. I babcia ma dylemat - czy lepiej, żeby dziecko jadło zimne, ale duzo, czy mało, ale ciepłe. :) Daj Boże, abyśmy tylko takie problemy z dziecmi miały !!!
    • Gość: guest Re: ciepłe jedzonko IP: *.* 21.06.01, 13:19
      To też mój problem: Julka każdą łyżeczkę przeżuwa tak długo i poza tym tak się kręci przy jedzeniu, że ciągle je całkiem zimne posiłki( a przecież zimne np. sosy i kaszki są chyba dla każdego niedobre?) W każdym razie źle się czuję z tym faktem.
    • Gość: guest Re: ciepłe jedzonko IP: *.* 26.06.01, 09:35
      Dziewczyny, przecież są specjalne talerze dla dzieci z podwójnym dnem: nalewa się wrzątku do środka i temperatura jedzenia jest utrzyman b. długo. Robi takie np. Chicco ale nie tylko. Poza tym można miseczkę z jedzeniem wstawić do trochę głębszej z gorącą wodą (ale z daleka od dziecka!!!!) i jedzonko będzie długo gorące.EWA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka