Dodaj do ulubionych

Pierogi o taak- ale jak???

IP: *.* 31.07.01, 12:02
no własnie pomyslałam że mogłabym zrobić mojemu Misiowi pierożki z jagodami, ale problem w tym że zupełnie nie mam wprawy w robieniu ciasta na pierogi (mó mąż jest mięsozerny i zadne kluski i inne mączne potrawy są niejadalne)może poradzicie mi jak zrobić delikatne pierożki żeby Marcinek 14 m -cy i 4 zęby sobie z nimi poradził - chodzi mi oczywiście o ciasto (zadko robię bo tylko dla siebie więc wychodzą mi twarde jak skała)
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? IP: *.* 31.07.01, 12:23
      Jako rodzinna specjalistka od pierogów śpieszę z pomocą. Otóż sekret udanego ciasta jest taki, żeby dać naprawdę dużo wody, i żeby ta woda była dobrze ciepła. Niektórzy dodają też troszke roztopionego masła, ale z moich doświadczeń wynika, że nie jest to konieczne. Sama "wyczaisz" ile tej wody, żeby ciasto było mięciutkie. oprócz tego oczywiście mąka, jedno jajko i szczypta soli. Moja Domisia uwielbia takie pierośki (10 miesięcy, dwa ząbki). Powodzenia!
      • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? IP: *.* 31.07.01, 12:46
        dzięki za radę i dziś wypróbuję - odezwę się jak mi wyszłydziękispragniona pierogów Agnieszka
      • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? IP: *.* 07.09.01, 14:52
        adzia - spróbowałam wreszcie i jak zagniotłam to ciasto to faktycznie wydawało mi się że wreszcie się udało ale po ugotowaniu juz nie było takie mięciutkie _COROBIC- ja chcę zrobić dobre pierożkiagnieszka
    • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? - najprostszy sposób IP: *.* 01.08.01, 08:11
      Agnieszka, podam Ci superprosty sposób na pierogi zjadalne przez nasze dziecko i nas też. Do zrobienia ciasta potrzeba tylko mleka i mąki, proporcje 1:2, czyli np. bierzesz szklanke mleka, zagotowujesz i wrzucasz dwie szklanki mąki po czym wyrabiasz ciasto, ja np. najpierw wsypuję 1,5 szklanki do garnka i mieszam drewnianą dużą łyżką a potem wyrzucam na stolnicę, dosypuje reszte mąki i wyrabiam. Ciasto jest gotowe. Do wody, w której gotuję pierogi dodaję sól i to wszystko. Życzę smacznego.ATA
    • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? IP: *.* 02.08.01, 08:11
      ...a ja robie tak :-najpierw maka na stolniczke,-potem ciepla woda (dolewam na wyczucie),-do tego dodaje jedno zoltko,-kilka kropli oleju (dla dziecka najlepszy z oliwek),-szczypta soli i z tego wyrabiam ciasto.Pierogi wrzucam na gotujaca wode z kilkoma kroplami oleju (jak wyzej-z oliwek),wowczas sie nie sklejaja i zamieszam od dolu.GOTOWE !!! ,jeszcze tylko trzeba przyrumienic maselko,albo jak kto woli,skwareczki.Moj Mateuszek uwielbia ten przysmak!Nie zapomnij o nadzieniu!Juz leci mi slinka,jutro lepie pierogi.Smacznego!!! i napisz Agnieszko,jak sie udaly. pozdrawiam ,malgosia.
    • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? IP: *.* 02.08.01, 13:34
      Z mojego doświadczenia wynika, że im cieplejsza woda tym bardziej miękkie ciasto. Ja dodaję też oliwy z oliwek - wtedy ciasto jest bardzo elastyczne i takie mięciutko-jedwabiste, łatwo się lepi.EWA
      • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? IP: *.* 02.08.01, 13:43
        Dobra dziewczyny ciasto już mamy, a co z nadzieniem. My zajadamy się ruskimi, z serem, albo owocami. Może znacie jakies nowe, smaczne przepisy na super nadzienie?
        • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? IP: *.* 08.08.01, 06:17
          ...sa jeszcze z miesem,moj maz uwielbia,tylko nie mam pojecia ,jak sie je przygotowuje,jakie kupic mieso,a w dodatku nie mam maszynki ,by je zmielic!Mam za to ogromny na nie apetyt,moze ktos mi poradzi!z gory dziekuje,malgosia - wielki lakomczuch.
          • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? IP: *.* 08.08.01, 09:54
            W każdym większym sklepie zmielą ci mięso na miejscu, ale jakie do pierogów nie wiem, z podrobami dla dziecka to chba nie bardzo?Spróbuj pierogów z soczewicą, ja bardzo lubię ,chociaż sam jeszcze nie robiłam, może dzisiaj się przymierzę, bo widzę że są wyżej fajne przepisy.
            • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? IP: *.* 09.08.01, 04:41
              ELIK,...a jak przyrzadza sie ta soczewice,pierwszy raz slysze i koniecznie chcialabym sprobowac?!licze,ze cos podpowiesz i z gory dziekuje,malgosia.
              • Gość: guest Re: Pierogi - z soczewicą IP: *.* 07.09.01, 15:00
                farsz z soczewicy -przepis Teściowejgotujemy soczewicę (króciutko), nastepnie część soczewicy mielimy w maszynce a część zostawiamy w całości(ostatnio Teściowa zrobiła z niemielonej też dobre)cebulkę siekamy drobno i przysmażamy na pateleni, to samo robimy zpieczarkami, wszystko mieszamy przyprawaimy i gotowe - mozna dodać troszkę mięska mielonego - też dobrepod każdą postacią pycha - zwłaszcza jak zrobi Teściowapiszcie jak zrobicie
          • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? IP: *.* 09.08.01, 00:33
            U mnie w domu pierogi z mięsem robi się tak : najpierw gotuje sie rosół na wołowinie. Ową wołowinę mieli (mle?) się potem i przesmaża razem z cebulka pokrojoną w drobną kostkę, solą i pieprzem. I to właśnie jest farsz. Aha, ja tez nie mam maszynki, więc pierogi z mięsem odpadają. Ale jak mi przypadkiem moje sępy nie zjedzą mięsa zaraz po wyjęciu z garnka, to je obieram, i smażę z cebulką (tylko juz nie trzeba jej kroic tak drobno, no i może jej być duuuuużo :) ), sola i pieprzem, a czasem zaszaleję i przed wyłaczeniem gazu dodam śmietany. Mmmmm pycha :)
            • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? IP: *.* 09.08.01, 04:37
              Mika,musze sprobowac to mieso,wyglada pysznie...,ja tez mam miesozerne sepki w domu - Michal jada tylko mieso,a Mateuszek juz zaczyna go nasladowac - amuniam jak tati,jak tati...wola.Cale szczescie,ze w piatek nie jadamy miesa,moge wowczas robic smialo lepic pierogi .Dzieki,malgosia.
          • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? IP: *.* 04.10.01, 11:29
            Ja kiedys farsz miesny zrobilam z miesa mielonego - bylo sUper!!!!!!KasiaO (z Poznania)
    • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? IP: *.* 24.08.01, 12:46
      hej dziewczyny, dzięki za przepisy ale byłam na urlopie i nie robiłam jeszcze tych pierogów,a jagody się skończyły -ładne rzeczyale pierogi jadłam - zamówiłam u teściowej -Ona robi pyszne pierogi z soczewicą mniam, mniamdam wam przepis na farsz z soczewicy (samo zdrowie)w wolnej chwili bo mam masę roboty (po urlopie) - a swoja drogą chyba znów poproszę teściową...Agnieszka
    • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? IP: *.* 29.08.01, 19:32
      Pomocy !Zrobiłam ciasto według uśrednionego przepisu (tzn. ciepła woda i kilka kropel oleju :) ), bo zachciało mi się ruskich pierogów. Wyszło dobre i duzo, więc nadmiar włozyłam do zamrazalnika. A dzisiaj, wkładając je do torebki zauwazyłam, ze popekały. Czy jakas doswiadczona pierogowo kobieta może mi powiedzieć, czy jak je wrzucę do garnka, to wyjme pierogi, czy tez zupę ruskopierogową z kawałkami ciasta ?Pomijam juz taki drobny fakt, ze się napracowałam przez pół dnia i myślałam, ze będę miec porcję obiadowa na czarną godzinę dla całej rodzinki, ale ja ruskie kocham dziko i namiętnie i jak mi sie mają zmarnowac, to wolę wiedziec wcześniej, a nie po fakcie. Pomożecie ? :)
      • Gość: guest Re: Pierogi o taak- ale jak??? IP: *.* 01.09.01, 11:34
        Cześć!Ja jestem maniaczką, zamrażam wszystko co się da. I pierogów też zawsze robię na zapas. Zamrażam ugotowane, wsadzam do woreczka, a żeby podgrzać to od razu do wrzątku i gotuje 1 minutę. Nie wiem jak Twoje zamroziłaś, ale niestety chyba Ci się rozwalą i wyjdzie Ci właśnie „zupa ruskopierogowa z kawałkami ciasta”. Chyba, że zamrażałaś ugotowane, to spróbuj je ostrożnie przesmażyć na patelni. Ada mama Daniela
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka