Dodaj do ulubionych

nadzienie do indyka

IP: *.* 15.12.01, 15:50
Hej, Czy ktos z Was robi moze na Swieta nadziewanego indyka? Poszukuje sprawdzonego przepisu na nadzienie.Dzieki,Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: nadzienie do indyka IP: *.* 15.12.01, 19:58
      Magda,nie wiem co Ci podpowiedziec bo znam kilka tradycyjnych chyba anglo-saksonskich przepisow -wyprobowalam wszystkie ale mozna je zrobic na rozne sposoby:moze pierwszy to typowy:Sage and Onion Czyli szalwia i cebulka7-8 kromek chleba z pelnego przemialu ew ok szklanki bulki tartej 85g masla4 lyzeczki suszonej szalwii lub 8 swiezej posiekanej1 jedna duza cebula posiekana dobrzesol i pieprz(swiezo zmielony) do smakumaslo rozpuscic,podsmazyc cebulke na zloty kolor. pokruszyc chleb i wymieszac z cebulka i maslem.Dodac sol i przyprawy.Oprocz tego mozna tez dodac troche siekanej pietruszki i ew cienko pokrojona watrobke drobiowa(wtedy tez troche wiecej bulki tartej). Jesli sie okaze za suche dodaj troche wody.Zaleznie od wielkosci indyka trzeba sobie te ilosc pomnozyc.Mozna tez z tego utoczyc np kulki i podpiec je gdy juz indyk zacznie `dochodzic` w piekarniku lub/i jednoczesnie potraktowac to jako regularne nadzienie do indyka i upchac gdzie sie da-np ponacinac tez skore w okolicy skrzydel i nog i tam troche wepchnac oprocz tradycyjnych miejsc(w szyi).Jesli robimy tylko kulki mozna je pozniej wlozyc do upieczonego indyka. Jesli i kulki i nadzienie wtedy kulki mozna ulozyc wokol indyka(juz upieczonego). Aha i jeszcze- na nadzienie cebulka moze byc pokrojona w wieksze czastki podczas gdy na kulki trzeba ja pokroic drobniej.Inny przepis na to samo. ok 3 srednie cebuleok 1/4 szkl wody75 g swiezego chleba-pokruszonego2 -3 lyzeczki szalwii(swiezej lub 1 suszonej50g startej brukwisol,pieprz1 roztrzepane jajkocebulke pokroic na kawalki (srednie)-gotowac w wodzie przez ok 10 minodcedzic,odcisnac i wymieszac z chlebem, szalwia i brukwia.Dodac przyprawy-wymieszac i dodac jajko- jesli bedzie za suche dodac troche wody po cebuli.Tymianek i pietruszkaok 15 dag bulki tartej2 lyzeczki swiezo pokrojonej pietruszki3-4 lyzki startej brukwi2 lyzki tymiankustarta skorka plus sok z 1 cytryny1 jajkosol,pieprzWszystko dobrze wymieszacKasztany ok 1/2 kg kasztanow300ml wywaru z kurczaka/indyka15 dag szynki-pokrojonej w kostke25 dag miesa `kielbasianego`- w tym wypadku powinno to byc dobrze wyrobione mielone mieso wieprzowe.sol,pieprzKasztany gotujesz(ok 10 min)i gdy sa jeszcze cieple zdejmujesz skorke. Obrane gotujesz na wolnym ogniu przez jakies 20 min w wywarze z drobiu(moze byc na bazie kostki knorra np)-zrobia sie wtedy dosc miekkie i wchlona prawie wywar. Kroisz je drobno ew przekrecasz przez maszynke.Dodajesz do nich mieso i szynke,przyprawy.wyrabiasz dobrze.I koniec.Ja nie wiem ktore w tym roku zrobie.Obiecalam sobie,ze nie bedzie calego indyka tylko nadzieje same piersi bo z tym nadzieniem i reszta,poprzedzone polska wigilia wychodzi nam pozniej uszami.:crazy:Nadziewasz calego indyka czy tylko szyje?Smacznego.;)B
      • Gość: guest Re: nadzienie do indyka IP: *.* 15.12.01, 22:23
        Ja jeszcze nigdy nie nadziewalam indyka, zazwyczaj pieczemy "pustego" ale bardzo smakowalo mi zawsze nadzienie, jakie jedlismy w domu meza w Irlandii - tam podstawa jest wlasnie "sausage meat" - chyba u nas nie ma odpowiednika. Marzy mi sie nadzienie na slodko - migdaly i rodzynki jako dodatki do chlebka - ale to chyba tylko marzenie scietej glowy.A propos nadziewania, to moj malzonek (ktory byl nigdys rzeznikiem) poleca raczej pieczenie nadzienia osobno, np. obok indyka - on ze wzlgedu na walory smakowe i ekonomiczne (trwa to krocej), ale czytalam tez, ze jest duze ryzyko zatrucia pokarmowego, kiedy nadzienie jest w indyku (zwlaszcza jesli nadziejemy go na dlugi czas przed pieczeniem). Ale chyba nie dam sie przekonac i jednak nadzienie bedzie w srodku, jesli tylko uda mi sie je tam umiescic... szyja, powiadasz?Magda
        • Gość: guest Re: nadzienie do indyka -NA SŁODKO !!! IP: *.* 21.12.01, 14:52
          Witam! Mogę Ciebie zaskoczyć bo mam dla Ciebie przepis na farsz słodki z rodzynkami do indyka. smile smile smile smile smile :)Podaję:60g rodzynków60g migdałów150g czerstwej bułki150 ml mleka200g wątróbek drobiowych80g masła6 jajek20g cukrusól, pieprzBułkę namocz w mleku odciśnij i zmiel w maszynce razem z oczyszczonymi wątróbkami. Oddziel żółtka od białek. Masło rozetrzyj, dodaj żółtka i wymieszaj z wątróbką i bułką.Dodaj namoczone rodzynki i osączone, sparzone i zmielone bez skórki migdały, przypraw cukrem, solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą.Pozdrawiam i życzę smacznego. Aga mama Cezarka smile smile smile :)
          • Gość: guest Re: nadzienie do indyka -NA SŁODKO !!! IP: *.* 21.12.01, 14:54
            Dzieki Dzieki DziekiO to chodzi!!!!
            • Gość: guest Re: nadzienie do indyka -NA SŁODKO !!! IP: *.* 21.12.01, 15:18
              Proszę bardzo, cała przyjemnośc po mojej stronie. Cieszę się że się przyda.Pozdrowienia :DAga mama Cezarka
              • Gość: guest Re: nadzienie do indyka -NA SŁODKO !!! IP: *.* 28.12.01, 10:41
                Teraz moge juz empirycznie stwierdzic, ze to nadzienie jest PYSZNE!!!! Wprawdzie moja siostra odmowila konsumpcji ze wzgledu na obecnosc watrobki, ale to jej strata.Jeszcze raz dziekuje,Magda
                • Gość: guest Re: nadzienie do indyka -NA SŁODKO !!! IP: *.* 28.12.01, 12:50
                  To bardzo się cieszę że smakowało i mogłam się na coś przydać. Pozdrawiam. Aga mama Cezarka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka