Gość: guest IP: *.* 20.12.01, 17:02 niby prosta potrawa ale jak zrobić, żeby były pyszne i szybko zniknęły ze stołu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: kluski z makiem IP: *.* 21.12.01, 07:10 U mnie w domu nazywa się tą potrawę "makiełkami".Mak trzeba zmielić (ze 2 razy), dodać do niego dużo bakalii (rodzynki, orzechy, migdały) i osłodzić miodem (lub cukrem). U nas zalewa się to chłodnym mlekiem (wcześniej przegotowanym) i podaje z makaronem (kluskami) domowej roboty. U mojego męża w rodzinie podaje się bez mleka. Ja osobiście wolę wersję "na rzadko". Życzę Wesołych Świąt i żeby jedzienie znikało ze stołu w szybkim tempie. Małgoś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: kluski z makiem IP: *.* 21.12.01, 09:30 Najpyszniejsza potrawa wigilijna - przynajmniej wg mnie. Dodam tylko, że oczywiście (może jednak nie dla wszystkich) mak najpierw trzeba sparzyć, czyli pogotować ok. 10 min we wrzątku i dopiero zmielić.Moja mama robi wersję uproszczoną (równie pyszną) bez bakalii: zmielony mak wrzucamy do rondla z rozpuszczoną margaryną lub masłem (dużo, żeby nie był suchy) i podgotowujemy go w ten sposób ciągle mieszając, dodajemy cukier waniliowy i zwykły. Taki gorący mak mieszamy razem z makaronem (kupnym) - najlepiej krajanką lub łazankami i zajadamy te pyszności.Oczywiście wersja z bakaliami i makaronem własnej roboty musi być jeszcze pyszniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: kluski z makiem IP: *.* 22.12.01, 17:36 Moja teściowa robi więcej nadzienia makowego do strucli i to są nasze łazanki z makiem. Buziaki Kruszynka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: kluski z makiem IP: *.* 23.12.01, 18:32 A ja widziałam w TVP jak w Zakopanem (chyba) robili kluski z makiem. To były takie knedle, a w środku mak (taki jak piszecie - z bakaliami).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś