Gość: ewaw
IP: *.*
22.03.02, 21:39
Witam wszystkich ,Post z dobrymi przepisami jest tak ekstra długi ,że ja już nie wiem co sobie skopiowałam . W związku z tym ,ze do tej pory tylko żerowałam na Was i kopiowałam Wasze przepisy chcę się odwdzięczyć i oto kilka : (pewno niektórzy znają no ale coż nie mam monopolu na to) Placek z budyniem i tartymi jabłkamiCiasto :1 kostka margaryny4 szklanki mąki 1 szklanka cukru3 żółtka proszek do pieczeniacukier waniliowy2 łyżki śmietany3 łyżki olejuZ tych składników wyrobić ciasto .3/4 tego ciasta rozwałkować w foremce.Masa :2 budynie3 szklanki mleka1/2 kostki margaryny3 białka1/2 kg jabłek 2 szklanki mleka zagotować i wlać do niego budynie rozpuszczone w jednej szklance mleka .Do tego wrobić margarynę i białka .Jabłka zetrzeć na tarce i wyłożyć na ciasto. Na jabłka wylać masę budyniową a na nią zetrzeć resztę ciasta i upiec . Sałatka z oliwkami i serem FetaSkładniki :1 słoiczek oliwek czarnych1 paczka sera Feta 1 główka sałaty lodowej2 duże pomidory1 duży ogórek1 papryka czerwona1 papryka żółta1 duża cebula czerwona2 sosy sałatkowe włoskie (Knorr)1-2 ząbki czosnkupieprz sólWykonanie :Kroimy pomidory w większe kawałki , ogórek w grubsze półplastry , obie papryki w cienkie paski a cebulę w plasterki . To mieszamy z grubo pokrojoną sałatą .Sosy przygotowujemy według przepisu z opakowania i dodajemy do nich roztarte ząbki czosnku i tym zalewamy wcześniej wymieszane składniki . Na koniec wszystko posypujemy serem pokrojonym w małą kostkę i całymi oliwkami . Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Sernik z brzoskwiniami IBiszkopt :Upiec biszkopt z 4 jajek lub ułożyć biszkopty na foremce.Masa :1/2 kg sera białego 1/8 litra mleka (ok.) 10 dkg cukru pudru3 łyżki żelatyny 1/2 śmietany kremówkicukier waniliowy1 puszka brzoskwińsok z cytrynySer zemleć. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i dodać do niego żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody. To dodać do sera . Śmietanę ( dobrze schłodzoną ) ubić z cukrem i również dodać do sera . Dodać również połowę brzoskwiń (można je wcześniej drobno zmiksować) oraz trochę soku z cytryny .Tak przygotowaną masę wylać na biszkopty . Na niej poukładać resztę brzoskwiń i zalać je brzoskwiniową galaretką do której również dodać trochę soku z cytryny .Masa :2 budynie3 szklanki mleka1/2 kostki margaryny3 białka1/2 kg jabłek 2 szklanki mleka zagotować i wlać do niego budynie rozpuszczone w jednej szklance mleka .Do tego wrobić margarynę i białka .Jabłka zetrzeć na tarce i wyłożyć na ciasto. Na jabłka wylać masę budyniową a na nią zetrzeć resztę ciasta i upiec . Sernik z brzoskwiniami IIICiasto :3 jajka 15 dkg cukru pudru30 dkg mąki tortowej1/2 kostki masła1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowyZ tych składników zagnieść ciasto , tak aby się nie kleiło do ręki . Jeżeli się klei to dodać trochę mąki . Ciasto wyłożyć na blaszkę i na nim poukładać brzoskwinie . Masa :4 serki homogenizowane 30 dkg cukru pudru3 jajka 1 paczka cukru waniliowego1 paczka budyniu waniliowegoŻółtka ubić z cukrem a następnie dodawać do nich kolejno serki , budyń i pianę z białek .To wszystko lekko wymieszać i wylać na brzoskwinie .Kruszonka :20 dkg kokosu10 dkg cukru pudru 1/4 kostki masłaZ tych składników wyrobić ręcznie ciasto i zetrzeć na tarce nad plackiem .Całość piec około 40 min. żółty kolor .I jeszcze sałatka , która była podawana przez innych ale ja chyba robię ją jeszcze inaczejSałatka piętrowa 1 słoik selera konserwowego1 puszka ananasa1 puszka kukurydzy30 dkg szynki1 duże jabłko3 jajka2 pory20 dkg sera żółtego1 słoiczek majonezu (mały)1 opakowanie jogurtu naturalnegoWykonanie :Seler odsączyć , ananasy pokroić w kostkę ,szynkę pokroić w cienkie paski . Jabłka , jajka i porę pokroić w kostkę a ser żółty zetrzeć na grubej tarce . Majonez wymieszać z jogurtem .Ta przygotowane składniki układamy w naczyniu w następujący sposób (warstwami w odpowiedniej kolejności ) :SelerKukurydza1 poryananasyszynkajabłkojajkamajonez z jogurtem1 poraser żółtyTo wszystko zostawić na ok. .15 godz. W lodówce a następnie wymieszać .Smacznego Sałatka z pieczarkamiSkładniki :1 słoik pieczarek marynowanych20 dkg szynki z indyka lub konserwowej1 cebula (nieduża)6 jajekpęczek pietruszki zielonej4 ząbki czosnku4 ogórki konserwowe1 słoik majonezu 1 opakowanie śmietany2 łyżki musztardypieprz sólWykonanie :Pieczarki po odsączeniu pokroić w grubszą kostkę ,ogórki i jajka również . Szynkę pokroić w paski a cebulę w drobną kostkę . To razem wymieszać i dodać do tego drobno pokrojoną pietruszkę oraz wyciśnięte ząbki czosnku . Na koniec dodać majonez , musztardę i śmietanę i przyprawić pieprzem i solą do smaku . Mam nadzieję ,że będą Wam smakować . Niestety tylko tyle zdołałam przepisać , mam przepis extra na ala Strogonof z cielęciny isałatkę krabowo warzywną ,spagetti Carbonare i na udka ze śliwkami te smakołyki uwielbiam ale muszę się zabrać do ich przepisania . Jeżli ktoś przyśle mi swoje to na pewno mnie to zmobilizuje( tu ukłon do emam które mają ksiązkę utworzoną z przepisów na dysku)PozdrawiamEwa