Dodaj do ulubionych

nowe przepisy

IP: *.* 22.03.02, 21:39
Witam wszystkich ,Post z dobrymi przepisami jest tak ekstra długi ,że ja już nie wiem co sobie skopiowałam . W związku z tym ,ze do tej pory tylko żerowałam na Was i kopiowałam Wasze przepisy chcę się odwdzięczyć i oto kilka : (pewno niektórzy znają no ale coż nie mam monopolu na to) Placek z budyniem i tartymi jabłkamiCiasto :1 kostka margaryny4 szklanki mąki 1 szklanka cukru3 żółtka proszek do pieczeniacukier waniliowy2 łyżki śmietany3 łyżki olejuZ tych składników wyrobić ciasto .3/4 tego ciasta rozwałkować w foremce.Masa :2 budynie3 szklanki mleka1/2 kostki margaryny3 białka1/2 kg jabłek 2 szklanki mleka zagotować i wlać do niego budynie rozpuszczone w jednej szklance mleka .Do tego wrobić margarynę i białka .Jabłka zetrzeć na tarce i wyłożyć na ciasto. Na jabłka wylać masę budyniową a na nią zetrzeć resztę ciasta i upiec . Sałatka z oliwkami i serem FetaSkładniki :1 słoiczek oliwek czarnych1 paczka sera Feta 1 główka sałaty lodowej2 duże pomidory1 duży ogórek1 papryka czerwona1 papryka żółta1 duża cebula czerwona2 sosy sałatkowe włoskie (Knorr)1-2 ząbki czosnkupieprz sólWykonanie :Kroimy pomidory w większe kawałki , ogórek w grubsze półplastry , obie papryki w cienkie paski a cebulę w plasterki . To mieszamy z grubo pokrojoną sałatą .Sosy przygotowujemy według przepisu z opakowania i dodajemy do nich roztarte ząbki czosnku i tym zalewamy wcześniej wymieszane składniki . Na koniec wszystko posypujemy serem pokrojonym w małą kostkę i całymi oliwkami . Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Sernik z brzoskwiniami IBiszkopt :Upiec biszkopt z 4 jajek lub ułożyć biszkopty na foremce.Masa :1/2 kg sera białego 1/8 litra mleka (ok.) 10 dkg cukru pudru3 łyżki żelatyny 1/2 śmietany kremówkicukier waniliowy1 puszka brzoskwińsok z cytrynySer zemleć. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i dodać do niego żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody. To dodać do sera . Śmietanę ( dobrze schłodzoną ) ubić z cukrem i również dodać do sera . Dodać również połowę brzoskwiń (można je wcześniej drobno zmiksować) oraz trochę soku z cytryny .Tak przygotowaną masę wylać na biszkopty . Na niej poukładać resztę brzoskwiń i zalać je brzoskwiniową galaretką do której również dodać trochę soku z cytryny .Masa :2 budynie3 szklanki mleka1/2 kostki margaryny3 białka1/2 kg jabłek 2 szklanki mleka zagotować i wlać do niego budynie rozpuszczone w jednej szklance mleka .Do tego wrobić margarynę i białka .Jabłka zetrzeć na tarce i wyłożyć na ciasto. Na jabłka wylać masę budyniową a na nią zetrzeć resztę ciasta i upiec . Sernik z brzoskwiniami IIICiasto :3 jajka 15 dkg cukru pudru30 dkg mąki tortowej1/2 kostki masła1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowyZ tych składników zagnieść ciasto , tak aby się nie kleiło do ręki . Jeżeli się klei to dodać trochę mąki . Ciasto wyłożyć na blaszkę i na nim poukładać brzoskwinie . Masa :4 serki homogenizowane 30 dkg cukru pudru3 jajka 1 paczka cukru waniliowego1 paczka budyniu waniliowegoŻółtka ubić z cukrem a następnie dodawać do nich kolejno serki , budyń i pianę z białek .To wszystko lekko wymieszać i wylać na brzoskwinie .Kruszonka :20 dkg kokosu10 dkg cukru pudru 1/4 kostki masłaZ tych składników wyrobić ręcznie ciasto i zetrzeć na tarce nad plackiem .Całość piec około 40 min. żółty kolor .I jeszcze sałatka , która była podawana przez innych ale ja chyba robię ją jeszcze inaczejSałatka piętrowa 1 słoik selera konserwowego1 puszka ananasa1 puszka kukurydzy30 dkg szynki1 duże jabłko3 jajka2 pory20 dkg sera żółtego1 słoiczek majonezu (mały)1 opakowanie jogurtu naturalnegoWykonanie :Seler odsączyć , ananasy pokroić w kostkę ,szynkę pokroić w cienkie paski . Jabłka , jajka i porę pokroić w kostkę a ser żółty zetrzeć na grubej tarce . Majonez wymieszać z jogurtem .Ta przygotowane składniki układamy w naczyniu w następujący sposób (warstwami w odpowiedniej kolejności ) :SelerKukurydza1 poryananasyszynkajabłkojajkamajonez z jogurtem1 poraser żółtyTo wszystko zostawić na ok. .15 godz. W lodówce a następnie wymieszać .Smacznego Sałatka z pieczarkamiSkładniki :1 słoik pieczarek marynowanych20 dkg szynki z indyka lub konserwowej1 cebula (nieduża)6 jajekpęczek pietruszki zielonej4 ząbki czosnku4 ogórki konserwowe1 słoik majonezu 1 opakowanie śmietany2 łyżki musztardypieprz sólWykonanie :Pieczarki po odsączeniu pokroić w grubszą kostkę ,ogórki i jajka również . Szynkę pokroić w paski a cebulę w drobną kostkę . To razem wymieszać i dodać do tego drobno pokrojoną pietruszkę oraz wyciśnięte ząbki czosnku . Na koniec dodać majonez , musztardę i śmietanę i przyprawić pieprzem i solą do smaku . Mam nadzieję ,że będą Wam smakować . Niestety tylko tyle zdołałam przepisać , mam przepis extra na ala Strogonof z cielęciny isałatkę krabowo warzywną ,spagetti Carbonare i na udka ze śliwkami te smakołyki uwielbiam ale muszę się zabrać do ich przepisania . Jeżli ktoś przyśle mi swoje to na pewno mnie to zmobilizuje( tu ukłon do emam które mają ksiązkę utworzoną z przepisów na dysku)PozdrawiamEwa
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: ewaw Re: nowe przepisy IP: *.* 28.03.02, 11:36
      Moi Drodzy,wysyłam Wam kolejne przepisy , które zdołałam przepisać . Dziękuję emamom , które przysłały mi swoje zapiski.W przyszłym tygodniu postaram się przepisać kolejne.Ale moze ktoś napisze mi czy coś próbował robić i czy mu smakowało bo może ja to robie dla... siebie?pozdrawiamZyczę smacznych Świąt Wielkiej NocyEwaala Strogonoff (ważne jest aby mięso i inne składniki były drobno skrojone , naprawdę lepiej smakuje niż cały kawał mięsa )1 kg mięsa –cielęciny½ kg pieczarek1 mała cebula 2 korniszony1 szkl. rosołu (z kostki rosołowej)1 szkl. śmietany słodkiej1 mała puszeczka koncentratu pomidorowegosół i pieprz do smakumasło (roślinne) do smażenia1 papryka czerwona (świerza)Mięso pokrajać na malutkie kostki ok.1 cm , posolić , popieprzyć . Obrumienić na patelni na tłuszczu , podlać niewielką ilością wody i dusić aż będzie zupełnie miękkie . Wówczas odparować zupełnie z wody. Pieczarki umyć pod bieżącą wodą , pokroić na małe kawałki( tej wielkości co mięso) , obrumienić na patelni , na tłuszczu , posolić – dodać do odparowanego mięsa . Z papryką zrobić to samo . Cebulę utrzeć na drobnej tarce a korniszony drobniutko posiekać . W garnuszku wymieszać 2 płaskie łyżki maki ze smietaną , rosołem i koncentratem . Sosem tym zalać mieso z pieczarkami , papryką , cebulą, ,korniszonami , wymieszać i raz zagotować . Podawać w małych czarkach z pieczywem . To jest przepis mojej Babci z bardzo starej gazety . Sałatka krabowa-warzywna1. sałata zielona- poszarpać 1 szt.2. papryka czerwona – cienkie paski 1 szt3. ogórek z łupką zielony – grubsza kostka 1-2 szt4. kraby lub małże –przelać gorącą wodą , pokroić i dobrze osączyć i wystudzić 1 opakowanie (20 dkg)5.seler naciowy –drobno pokroić ½ szt6. pory –białe częsci , pokroic drobno 2-3 szt7.jajka na twardo – na ósemki 3-4szt8. 2 jogurty naturalne i majonez wymieszać zalać sałatkę poukładaną według punktów , posypać solą i pieprzem . Wstawić na kilka godzin do lodówki . Przed podaniem delikatnie wymieszać .Sałatka czosnkowa 4 pomidory –przekroić na pół a następnie w plasterki(bez skórki)20 dkg sera żółtego – pokroić w kostkę 4 jajka – na pół i w ósemki1 papryka w kostkę1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku2 ząbki czosnkumajonez2 łyżki śmietanySos : majonez wymieszać ze śmietaną i rozgniecionym czosnkiem .Wszystko razem wymieszać .
      • Gość edziecko: flaska Re: nowe przepisy IP: *.* 30.03.02, 00:22
        dorzucam w takim razie sprawdzone sałatki ; będzie tylko problem z podaniem dokładnej ilosci , bo robie "na oko"ulubiona mojego brata( jak dla mnie -taka sobie):*cebula (sporo- 5-6 srednich szt)- pokroic w kostkę ,gotować ok 5 min w wodzie , odcedzić , wystudzić*puszka groszku,*majonez*sól , pieprzwymieszać wszystko i do lodówki.moja ulubiona:*na 1 słoiczek buraczków konserwowych , całych*4-5 jajek na twardo*srednia cebula ( kroje w kostkę i sparzam)*majonez*sól , pieprzburaczki i jajka zetrzeć na grubej tarce, dorzucić cebule, majonez, doprawić i nie wystraszyć się koloru (różowy), lodówka ..z pora (smakuje najczęsciej wszystkim ):*1 większy por , albo dwa małe; przekroić wzdłuż i na cienkie plasterki, nasolic i zostawic na 1/2 godz.odkryty*puszka kukurydzy*słoik pieczarek (ale nie w occie- nie pamiętam jak one się nazywają-może "w sosie własnym"? lub coś w tym stylu )pokroić w plasterki*majonez *sólwymieszać to wszystko , schlodzic i jeść.ps. kukurydzę należy wcześniej wydobyć z puszki no , na dziś wystarczy. ewa
    • Gość edziecko: ewaw Spaghetti Carbonare -moje ulubione danie IP: *.* 24.04.02, 11:23
      witam ,Oto przepis na Spaghetti Carbonare:Makaron (oczywiście typu spaghetti) ugotować .Sos :Boczek ok. 20 dkg pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle , dodać do tego pokrojoną cebulę i pokrojony czosnek ok. 2 ząbki lekko jeszcze podsmażyć i wlać wymieszną śmietanę (18%) z żółtkami(2) oraz wsypać starty parmezan ok 20 dkg( trochę parmezanu zostawić na posypanie spaghetti).To dobrze wymieszać ale nie trzymać za długo na kuchni gdyż za bardzo się zetnie i będzie za gęste. Wymieszać delikatnie makaron z sosem i gdy już wyłożymy na talerz posypać trochę parmezanem.Zyczę smacznego ewaPs. Napiszcie czy Wam smakowalo
      • Gość edziecko: MiZ Re: Spaghetti Carbonare -moje ulubione danie IP: *.* 24.04.02, 15:11
        Ewo, szukalam wlasnie przepisu na carbonare, takiego sprawdzonegosmileNa pewno wyprobuje Twoj i dam znacsmilepozdrawiamzona :jap:
      • Gość edziecko: Alka Re: Spaghetti Carbonare -moje ulubione danie IP: *.* 25.04.02, 08:47
        Jest mniamuśne! Już umieściłam w mojej książce!
    • Gość edziecko: eraser Re: nowe przepisy IP: *.* 27.04.02, 18:56
      Cześć!Dzięki za wszystkie wspaniałe przepisy. Korzystałam, korzystałam aż zdecydowałam się przesłać swoje własne.Jeśli chodzi o spaghetti to mam 2 łatwiutkie:GRZYBOWY1 spora cebula - zeszklic na oleju. Dodać - Namoczone pokrojone grzyby. Podsmażyć.Wlać 1/2l śmietany + ulubione zioła.OSTRYCzosnek zeszklić na oleju i dodać ostrą paprykę.W sałatkach dominuje uproszczona wersja sałatki greckiej.Iłość składników zależnie od ilości osób. Sałatkę kładzie sie od razu na osobnych talerzach.POMIDOROGÓREK ZIELONY ŚWIEŻYCEBULASER FETAmożna dodać CZERWONĄ FASOLĘ (będzie bardziej męska jak mówi mój mąż, czyt. bardziej wypełniająca żołądek)Kilka łyżek OCTU WINNEGOKilka łyżek OLIWY Z OLIWEKSÓLPIEPRZUkładamy warstwowo zaczynając od pokrojonego w plasterki ogórasa, następnie cebulę pokrojoną w talarki. Na to kładziemy pomidora pokrojonego w plasterki. To posypujemy serem Feta (chybaże wcześniej fasolą). Sos składa się z wymieszanych octu i oliwy oraz soli i pieprzu do smaku. Polewamy warzywa.Smacznego.Następnym razem napiszę coś bardziej konkretnego, czyli moje ulubione risotto, mniam!PA do następnego przeczytania.Iza.
    • Gość edziecko: Ania1 Re: nowe przepisy- zawijasy z brzoskwinia IP: *.* 05.05.02, 06:05
      Przepis na pyszny schab zawijany z brzoskwinią :schab tłuczemy jak na kotlety , jak najcieniej , przyprawiamy solą, pieprzem i curryw srodek każdego plastra kładziemy kawałek brzoskwini z puszki i zawijamy w roladkę ( nie trezeba zawijac boków) Każdy zawijas okręcamy plasterkiem wędzonego boczku (najlepiej kupiony krojony w folii) i przekuwamy wykałaczkąsmazymy az sie ładnie zarumienia i zapiekamy ok. 20 min w piekarnikuSchab wychodzi soczysty i kruchyZamiast brzoskwini można dodać inne nadzienie np. ananasa, a zamiast schabu - plastry piersi indykaPozdrawiamAnia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka