Dodaj do ulubionych

Skazy bialkowej ciag dalszy

IP: *.* 14.04.02, 14:38
Dziewczyny mam kolejne pytanko. Dopiero zaczelam diete eliminacyjna i jeszcze nie bardzo wiem co moge a co nie. Poradzcie co moge jesc jako przekaski?? Dawniej jadlam czekolade, ciastka a teraz co? Czasami jestem taka glodna na cos slodkiego. Jak sobie z tym radzicie? Rozumiem ze chrupki kukurydziane moge jesc?Dziekuje i pozdrawiam :bounce:
Obserwuj wątek
    • Gość: halina Re: Skazy bialkowej ciag dalszy IP: *.* 14.04.02, 18:49
      Chrupki mozesz, paluszki, slawetne wafle ryzowe. Z ciastkami ciezko, bo prawie wszystkie zawieraja "tluszcz roslinny", ktory moze byc mleczna margaryna, a poza tym zawieraja rozne polepszacze, ktore tez niekoniecznie dziecku pozluza. Nie wiem, czy wylaczas tez jajka - jesli nie, to zostaja Ci jeszcze biszkopty. Pierniczki z IKEI sa na pewno bezmleczne (przyzwoici Szwedzi podali sklad margaryny), nie pamietam, czy bezjajeczne (ja jem i jadlam jajka). A poza tym zapraszamy do kuchni. Na Wszystko o jedzeniu byl kiedys temat "Dieta dla mamy niemowlaka-alergika" albo cos w tym guscie, bylo troche przepisow.Pozdrawiam
      • Gość: amfic Re: Skazy bialkowej ciag dalszy IP: *.* 14.04.02, 20:07
        Halinko dziekuje Ci za szybka odpowiedz. Chcialam Ci sie jeszcze zapytac co z margaryna, czy to tez szkodzi?????Pozdrawiam :bounce:
        • Gość: halina Re: Skazy bialkowej ciag dalszy IP: *.* 15.04.02, 08:45
          Margaryna nusi byc bezmleczna, taka jest na pewno Bona (nie BonaMi), Nova, zdaje sie Finea niskokaloryczna, do pieczenia Maryna, ja kupuje jeszcze Palme, ale Palm jest z 10, tak, ze trzeba czytac sklad. Co w ogole polecam, warto sie wprawiac i zrobic z tego nawyk.Pozdrawiam, Halina
        • Gość: flaska Re: Skazy bialkowej ciag dalszy IP: *.* 15.04.02, 10:39
          a jak my byliśmy na bezmlecznej , to sprawdzałam każdą margarynę ( skład) i za novą to nie dałabym sobie głowy uciąć , bo przez dwa dni córa miała szorstkie policzki , jak wróciliśmy do wcześniejszego masła roślinnego to wróciły do normy . oprócz tego w okrągłych biszkoptach znalazłam serwatkę w składzie i w podłużnych ( ale tylko jednej firmy).ewa
          • Gość: Elik Re: Skazy bialkowej ciag dalszy IP: *.* 15.04.02, 12:55
            Poszukaj przepisu na ciasteczk owsiane, jest też na szrlotkę bez mleka i jajek, jeśli nie znajdziesz daj znać, najlepiej na priv. Pozdrawiam.
    • Gość: asia_t Re: Skazy bialkowej ciag dalszy IP: *.* 16.04.02, 12:03
      mozesz piec ciasta!!!!! jesli mozesz jesc jajka - jest cala masa przepisow, glownie szarlotki!!! ja tak robie, nie kupuje ciastek, pieke sama. :-) pychotka. jak chcesz jakies przepisy, daj znac. :-)asiaTps. super ta informacja o chrupkach!!!!!!!! nie m yslalam o tym
    • Gość: M_iśka Re: Skazy bialkowej ciag dalszy IP: *.* 16.04.02, 20:41
      Anu ja trochę z innej beczki,ale czy to napewno skaza?Moja mała też była o to posądzona odstawiłam wszystko co szkodzi i dalej miała uczulenie,drogą eliminacji zorientowałam się,że to nie skaza(3 lata lekarze tak mówili)a nietolerancja laktozy,w nowym"Mamo to ja"jest na ten.Pozdrawiam :hello:Monika
      • Gość: Joaska Re: Skazy bialkowej ciag dalszy IP: *.* 17.04.02, 08:51
        No wlasnie...ja tez mam taki problem..niby podejrzenie o skaze...ale ja juz nie wiem...czego jeszcze nie jesc...chyba..zostaje tylko woda..buuuuuuuuuuuu :(Dziewczyny....tak na wszelki wypadek zapytam....jak sie skaza "objawiala" u Waszych pociech????????????Pozdrawiam Joaska_Yomaha..mama Marysi
    • Gość: Elik Re: Skazy bialkowej ciag dalszy IP: *.* 17.04.02, 09:30
      Jako pierwsze odstawia się faktycznie mleko i przetwory. Nie wiem jakie masz zalecienia od lekarza. Jeśli masz nakaz eliminacji główncy alergenów czyli mleko( plus cielęcina, wołowina), jaja( może być i kurczak), kakao, cytrusy, orzechy.Przekąski i ciasteczka.paluszki uwaga na skład niektóre mają mleko i jaja.ciastka ja kupuję czasami dagestivy( chyba tak się pisze)są z razwą mąką, ale faktycznie tłuszcz roślinny może być z serwatką. Generalnie piekę nie kupuję. Margaryna czytam etykiety. Szarlotka bez jaj i mleka.1 szkalnka mąki 1 szklanka płatków owsianych1 szklanka kaszy manny1 szklanka cukru( ja daję mniej)1 szklanka poppingu z amarantusa ( może być bez ale on daje wrażenie kruszonki na wierzchu i podnosi wartość odżywczą szarlotki - ma dużo białka roślinnego)trochę sody lub proszku do pieczeniawymieszać. Połowę na blachę/tortowicę. Ja smaruję tłuszczem.Potem 1 kg jabłek pokroić drobno lub zetrzeć na grubej tarce. Możena dodać cynamonu.Potem przykryć 2 warstwą i na to położyć pokrojoną w paski margarynę. Piekę godzinę i 15 minut w 170 astopniach. Przepis mam z forum rzecz jasna ;)Można przegryza c pieczywo chrupkie ale też czytaj etykiety. Chaber ma kukurydziano- ryżówe i kukurydziano-grycane bez mleka, ryżowe też jest, ale ja nie przepadam. Moja mała lubi jak dokucają jej zęby.
      • Gość: amfic Re: Skazy bialkowej ciag dalszy IP: *.* 18.04.02, 17:40
        Dziewczyny, dziekuje Wam bardzo za wszystkie rady :) Oprocz mleka i jaj wyeliminowalam rowniez czekolade, kakao, cytrusy, pomidory, selera a nawet marchewke. Narazie uczulenie nie zniknelo ale buzka troche przyblakla i nie jest juz taka ostra. Poczekam az wszystko zejdzie (o ile zejdzie!) i wtedy bede probowala dojsc do tego na co konkretnie to uczulenie, bo tak naprawde to nawet nie wiem czy to skaza bialkowa, a moze wszystko razem wziete? Uff biedne te nasze dzieciaczki, mam nadzieje ze wszystkie z tego wyrosna niedlugo :)Pozdrawiamy :bounce:
    • Gość: Dżoanka Re: Skazy bialkowej ciag dalszy IP: *.* 23.04.02, 15:20
      Asiu i Olu, a takze inne mamy walczace ze skaza - bede bardzo wdzieczna za przepisy, nie tylko na slodkosci, takze na dania obiadowe (juz mi gotowane udko z kurczaka bokiem wychodzi!) Z gory dziekuje, pisze tez na priv.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka