Dodaj do ulubionych

chrupeczki?

IP: *.* 12.08.02, 15:43
czy 7 mies dziecku daswac chrupki kukurydziane?a moze to za wczesnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ika Re: chrupeczki? IP: *.* 12.08.02, 15:50
      Olka, podobno można (zdaniem lekarki, ale to opinia jednej pediatry, a często zdania lekarzy w różnych sprawach są podzielone), ale jeśli, to na pewno bezglutenowe. Z drugiej strony mam taki "Kalendarz niemowlęcej diety" BoboVity i tam jest, że chrupki od 10 miesiąca, ale wtedy już można wprowadzać gluten, więc może to o takie chrupki chodzi :)
      • Gość: magusia Re: chrupeczki? IP: *.* 14.08.02, 10:53
        Chrupki kukurydziane mają to do siebie że prawie rozpuszczają się w ustach.Są więc w miarę bezpieczne. Można je podawać gdy malec ma już 9 m-cy albo wyraźny odruch żucia i jakieś ząbki(4).Kiedyś trzeba zacząć prawda?
    • Gość: adas Re: chrupeczki? IP: *.* 12.08.02, 16:13
      Ja daję chrupki kukurydziane już od miesiąca, a Ania ma 6,5 miesiąca. Wszystko zależy od tego czy ty chcesz jej dać , a małej nic nie jest. Kiedy miałam pierwsze dziecko stosowałam się według kalendarza, teraz kiedy wychowuję Anię jest całkiem inaczej. Ale też czytałam że w kalendarium jest od 10 miecha.pozdrowienia.beata
    • Gość: olka4321 a biszkopty? IP: *.* 12.08.02, 16:20
      Ja daję chrupki kukurydziane już od miesiąca, a Ania ma 6,5 miesiąca. Wszystko zależy od tego czy ty chcesz jej dać , a małej nic nie jest. Kiedy miałam pierwsze dziecko stosowałam się według kalendarza, teraz kiedy wychowuję Anię jest całkiem inaczej. Ale też czytałam że w kalendarium jest od 10 miecha.pozdrowienia.beata
      • Gość: AniaSK Re: a biszkopty? IP: *.* 12.08.02, 16:26
        Biszkopty bezglutenowe można kupić w sklepie ze zdrową żywnością - wtedy podajesz tak jak inne rzeczy bezglutenowe, natomiast "normalne" biszkopty, po ukończeniu 10 m-ca życia - bo zawierają właśnie gluten.
        • Gość: halina Re: a biszkopty? IP: *.* 12.08.02, 16:49
          Tu bym nieco oponowala, bo biszkopty, glutenowe czy nie, zawieraja bialko jajka, a takowe wprowadza sie tez dopiero w 10. miesiacu. Ale oczywiscie, jak kto uwaza....
          • Gość: Madziarek Re: a biszkopty? IP: *.* 12.08.02, 21:11
            Hej.Mój Nataniel ma prawie 6,5 m-ca i też gdzies tak od jakiegoś miesiąca czasu daję mu czasami bezglutenowe chrupki kukurydziane, fajnie sie nimi zawsze ubrudzi, ale jest przy tym słodziutki . :-)Nie próbowałam dawać mu biszkoptów, z tym jednak jeszcze zaczekam, obojętnie czy są bezglutenowe czy nie.Pa PaMadziarek
            • Gość: adas Re: a biszkopty? IP: *.* 13.08.02, 06:40
              co do biszkoptów to ja też na razie nie dawałam (choć nie wiem co może dostać moje dziecko pod moją nieobecność jak jest z babcią, bo siostra w sekrecie powiedziała mi że ostatnio próbowała jej dać ciacha, na szczęście nie chciała mała)ale skórkę od chleba już jej próbowałam dawać, bo jak widzi jedzenie to aż się trzęsie. A co do babci to muszę ją ustawić bo z pierwszym było to samo.
              • Gość: olka4321 do adas IP: *.* 13.08.02, 09:41
                moj filip jak ktos je w domu kanapke to sie patrzy takim wzrokiem jakby nie jadl od roku, slini sie ,otwiera buzie,wychyla sie do tej kanapki ...szkoda mi go..
    • Gość: ez Re: chrupeczki? IP: *.* 13.08.02, 15:08
      Ja dawałam od 5 miesiące bez soli !!!
    • Gość: berta Re: chrupeczki? IP: *.* 13.08.02, 17:00
      bisz
    • Gość: Meggy Re: chrupeczki? IP: *.* 13.08.02, 19:18
      A nie krztusza sie wam dzieci, kiedy jedza te chrupki? Bo ja sie wlasnie tego obawiam :( . Moja corcia ma 7 mies. i chetnie bym jej cos takiego dala, ale sie boje, ze to za twarde....Magda
      • Gość: ez Re: chrupeczki? IP: *.* 14.08.02, 09:27
        Ja też się obawiałam, ale dziecko mnie zaskoczyło i dało sobie świetnie radę i do tej pory ani razu się nie zakrztusiło
        • Gość: adas Re: chrupeczki? IP: *.* 14.08.02, 11:51
          moja Ania nawet okruszka nie zostawia, a po prostu zlizuje i one się roztapiają. Daję jej nawet takie 20 cm pałki kukurydziane(to chrupki). Nie zdażyło mi się zakrztuszenie, bo kiedy spróbowałam jej dać skurkę z chleba to się zakrztusiła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka