Dodaj do ulubionych

Szybkowar !!!

IP: *.* 21.08.02, 06:51
Witajcie,Mam problem, dostałam na rocznicę ślubu szybkowar. Niestety nie wiem jak go obsługiwać :what Wiem że daje się wszystko na raz ale do jakiej temperatury mam doprowadzić, ile gotować, kiedy otwierać i wypuszczać parę - nie wiem. Proszę jeszcze raz o pomoc.Asik
Obserwuj wątek
    • Gość: Paulina1 Re: Szybkowar !!! IP: *.* 21.08.02, 09:26
      cześć!!!A nie dostałaś do niego instrukcji???. Jeśli nie, to napisz, spróbuje skserować i jakoś Ci przesłać, pomyślimy..Generalnie: nie mam pojęcia, w jakiej temperaturze co gotuję, każda potrawa ma inny czas od zagotowania, czyli "głośnego psykania" :-), nie wypuszczam pary, czekam, aż pokrywka sama "odejdzie". To z grubsza, nie wiem, czy pomogłam :-(pozdrowionka, Paulina
      • Gość: asik Re: Szybkowar !!! IP: *.* 21.08.02, 11:24
        Dzięki Paulinko za odpowiedź.Instrukcję dostałam ale w j. niemieckim (nie znam) lub angielskim (słabo) , poza tym nie zawiera ona informacji dot. czasu gotowania poszczególnych potraw (na tyle z niej zrozumiałam). Jest tylko skrócona instr. obsługi której też nie rozszyfruję.W moim garnku jest termometr który pokazuje temperaturę, więc wiem ile tam jest mniej więcej stopni. Ale mam pytanie: po ugotowaniu ostawiasz garnek z gazu i czekasz aż wystygnie? Bo z tego co wiem to można go szybciej otworzyć aby spuścić parę ze środka. Chociaż to może ma być zamkniętej jeszcze po zagotowaniu aby jedzonko "doszło" i dogotowało się?sama nie wiem. Pozdrawiam, Asik
        • Gość: Paulina1 Re: Szybkowar !!! IP: *.* 21.08.02, 13:33
          Cześć jeszcze raz!Z tego, co piszesz, wynika, że masz bardzo porządny "garnuszek", pozazdrościć ;-)Mój nie posiada termometru, przynajmniej nie muszę się przejmować temperaturą....Ja czekam, aż pokrywa sama odpadnie, nie wypuszczam wcześniej pary, wydaje mi się, że jest to konieczne ze względu na tzw. "dojście" potrawy.pozdrawiam, Paulina
    • Gość: SylwiaKarolina Re: Szybkowar !!! IP: *.* 21.08.02, 20:29
      Witaj!Paulina ma rację, temperaturą się nie przejmuj, bierz na słuch - jak głośno syczy, to znaczy, że zaczął porządnie gotować. A kwestię czasu niestety musisz przetestować sama. Z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że gulasz wieprzowy potrzebuje ok. 20 minut, gołąbki 20-25, zupa 15-20, ziemniaki 5-7,mam na myśli czas od rozpoczęcia głośnego syczenia. A jeśli chodzi o wypuszczanie pary, to ja wypuszczam podnosząc ten syczący zaworek, nie czekam. Z miesiąc temu wymieniałam z Pauliną poglądy na temat gotowania w szybkowarze (to znaczy poglądy miała ona, ja pytałam), zajrzyj tam może ( post "Szybkowar - ale cudo ), było parę praktycznych rad.Pozdrawiam,SylwiaP.S. Paulina, miałaś rację, czasu mam coraz więcej :)
      • Gość: Paulina1 Re: Szybkowar !!! IP: *.* 21.08.02, 21:27
        Cześć!!Oj, jak miło to czytać ;-)pozdrawiam, Paulina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka