helenaaa 09.12.06, 13:49 Dziewczyny może znacie jakieś strony z przepisami dla mam dzieci ze skazą białkową. Sama jestem wegetarianką i nie jem mięsa i ryb więc mam ograniczone pole popisu. A i dziecko karmię jeszcze piersią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izulka28 Re: Jedzonko dla mamy 09.12.06, 17:04 oooooo......to będziesz miała ciężko nie znam żadnych stronek,ale mogę Ci napisać co ja jadam oprócz mięsa,którego ty i tak nie jesz. A więc: owoce - jabłka,gruszki pieczywo (jeżeli nie ma w nim mleka oczywiście)wafle ryżowe i kukurydziane,chrupki kukurydziane. Warzywa :ziemniaki (pod różnymi postaciami-frytki,placki),cebula,marchew,buraki,kalafior,brokuły,pietruszka,ogórek zielony. Ryż i wszystkie kasze. Margaryna rama olivio,olej Herbatniki Lu Wiatraczki Holenderskie,landrynki,miśki Haribo. Jeżeli Twoje maleństwo nie jest uczulone na jajka to masz już większy wybór. Podaję Ci stronkę z kuchnią dla małego alergika,może tam coś znajdziesz www.malyalergik.pl/ i spytaj jeszcze na alergiach tam napewno ktoś Ci pomoże forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=578 Odpowiedz Link Zgłoś
helenaaa Re: Jedzonko dla mamy 09.12.06, 21:51 izulka28 dzięki za namiary. A możesz mi jeszcze napisać , które pieczywo zawiera mleko? Jajka i soję narazie testuję. Nic do tej pory nie wyskoczyło więc może uczulony nie jest. Ale jak w naszym przypadku alergia pojawiła sie znienacka więc wszystko możliwe. Mam jednak nadzieję, że nie. Bo wtedy zostanie mi tylko woda i powietrze Odpowiedz Link Zgłoś
izulka28 Re: Jedzonko dla mamy 09.12.06, 22:02 Nie ma tak źle na tej diecie Z soją uważaj,bardzo często uczula,a jak maleństwo ma skazę to jest bardziej podatne na inne alergenty,odstaw też narazie cytrusy,czekolade,kakao,orzechy Jak po jajkach nic nie ma to super Wiesz,że reakcja alergiczna może wystąpić do 48 h. A pieczywo musisz testować,ja zawsze pytałam w piekarni czy dodają mleko lub jakieś maślanki idt.wszędzie mówili,że nie,a dziecko mi wysypywało. Okazuje się,że bardzo często ciasto na chleb\bułki jest mieszane w tej samej maszynie co ciasto na chałki i inne pieczywo zawierające mleko lub margaryne (w margarynie jest serwatka)a takie śladowe ilości czasem wystarczą żeby uczulić, wiec trzeba testować. U mojej małej alergia wyszła jak miała 7 m-cy,ale jestem dobrej myśli i mam nadzieje,że do roku minie. Zaskoczyło mnie to bardzo,bo u mnie w rodzinie,ani w rodzinie męża nie ma żadnego alergika. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś