Gość: Anius IP: *.* 13.11.02, 23:03 Wiem, że do świąt jest jeszcze dużo czasu, ale szukam przepisu na dobre świąteczne pierniczki, które można zarówno powiesić na choince jak i zjeść.Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Behemot Re: pierniczki IP: *.* 14.11.02, 00:15 200g masła200g cukru 2jaja1/2szkl. płynnego miodu1 łyżeczka esencji waniliowejutarta skórka z cytryny500-700g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki przyprawy do pierników1 łyżeczka imbiruMasło z cukrem ubić mikserem dokladnie dodać jaja, miód, esencje, skórkęwymieszać mąkę z proszkiem i przyprawami, wymieszać szybko z masą maślaną włożyć ciasto do lodówki na godzinę lub dłużejpodzielić na 4 części i rozwałkować placki grubości 3 mmwycinać, ułożyć na blasze na natłuszczonym pergaminiepiec ok 15 min (aż się zarumienią) w 180st. C.Dekorowac lukremPamiętać aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową! Smacznego! Gina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejziaja Re: pierniczki-do Giny IP: *.* 14.11.02, 08:12 Marzę o pierniczkach na naszej choince, ale rokrocznie nie wychodzą mi!! Może to brak talentu- nie przeczę.Zatem czy to wypróbowany przepis ??? Czy można to ciasto przechowywać w lodówce dłużej niż godzinę. Czytałam gdzieś że im dłużej przechowywane tym lepsze.Serdecznie pozdrawiamKasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot Re: pierniczki-do Giny IP: *.* 14.11.02, 10:00 Przepis wypróbowany. Są bardzo dobre. Można przechowywać w lodówce i np. zrobić na drugi dzień, ale szczerze mówiąc nie wiem czy są wtedy lepsze. Na pewno są lepsze jak dużej postoją. Można zrobić na początku grudnia a ozdabiać i jeść w święta. Produkty musszą być świeże, przyprawy nie zwietrzałe. Masło z cukrem i jajkiem ubijać długo, aż będzie puszyste. Gdy dodasz mąkę to nie miksuj długo, tylko tyle ile wymaga połączenie się składników, bo ciastka będą twarde. Rozwałkuj na jednolitą grubość: możesz na brzegach stolnicy postawić dwie linijki i poprowadzić wałek. Dziurkę na przewleczenie sznurka zrobisz rurką do picia. Pamiętaj o odstępach w czasie pieczenia, piecz aż się zarumienią. Może przepis na lukier?2 bialka2 szkl. cukru pudrusok z 1/2 cytrynymożna nieco rumuzmikować.Udanych wypieków! Gina Odpowiedz Link Zgłoś