Dodaj do ulubionych

Wilgotny dobry piernik

IP: *.* 24.11.02, 02:06
Poszukuje przepisu na dobry piernik swiateczny. Moja babcia robila taki ciemny, wilgotny z bakaliami, niestety przepis wziela ze soba do grobu i juz niegdy nie udalonam sie z mama go odtworzyc. Jesli znacie takie przepis - podzielcie sie prosze.
Obserwuj wątek
    • Gość: XXL Re: Wilgotny dobry piernik IP: *.* 24.11.02, 22:46
      Ten piernik zawsze się udaje i mnie smakuje...sprawdź sama3 szkl. mąki pszennej3 jajka1 szkl. cukru1 szkl. mleka1 szkl. dżemu śliwkowego2 łyżki miodu3/4 szkl oleju2 łyżki kakao1 przyprawa do pierników1 łyżeczka proszku do pieczenia1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonejDo posypania ciasta: 2 łyżki cukru pudruSypkie składniki starannie wymieszać, dodać pozostałe produkty i miksować 2 minuty.Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do tem. 170 stopni C.Ostudzone ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.Ten piernik zawsze pęka na środku- tak podobno ma być. Ja go piekę w prodiżu ok. 50- 60- min.Daj znać czy o czymś podobnym myślałaś.
      • Gość: mostrowska Re: Wilgotny dobry piernik IP: *.* 25.11.02, 18:42
        Ja też robiłam taki, ale ten piernik jest na oleju i bardzo przypomina w smaku "Zebrę". Rzeczywiście, udaje się, ale to niestety nie taki prawdziwy polski piernik...........:) .Monika
    • Gość: sawlb Re: Wilgotny dobry piernik IP: *.* 25.11.02, 19:17
      Ten przepis dostalam od kolezanki na moje usilne wolanie o wilgotny piernik.:) Cala tajemnica w tym chyba,ze nie ma w nim zoltek bo one zdaje sie utwardzaja ciasto. Niestety nie pamietam ile sie go piecze. Pieke na oko w duzej formie i wychodzi taki na ok 3 cm grubosci,ale mozna w glebszej -np kilku keksowych. Jest pyszny. Mniam mniam.:hap:5 bialek ubic ze szkl cukru.Ubijajac dodac szkl roztopionego,przestudzonego miodu i szkl oleju slonecznikowego. Sol (szczypte) i 1 lyzke proszku do pieczenia plus 4 szkl maki i przyprawy(po jednej lyzce imbiru,cynamonu,gozdzikow,cardamonu (lub imbir plus przyprawa korzenna)-wymieszac dokladnie.Dodac stopniowo do masy na zmiane z 1 szkl kefiru.Mieszac drewniana lycha.;) Na koniec 1-2 lyzki kakao,20dag orzechow wloskich i 30 dag migdalow.
      • Gość: karolinak-s Re: Wilgotny dobry piernik -dzieki, sprawdze w siweta i napisze co wyszlo IP: *.* 07.12.02, 16:50
        Witam ponownie, Dziękuję dziewczyny za dodanie mi odwagi. Moja Kasia własnie siedzi i zajada się Flipsami. Tak jak przypuszczałam - jest w siódmym niebie. Od razu rzuciła się na nie jak oszalała - w końcu coś co bierze do buzi można też ze smakiem połknąć.Pozdrawiam i przesyłam pozdrowienia od mojego szczęśliwego zajadacza chrupek!!!Aga i Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka