Dodaj do ulubionych

Woda dla niemwlaka

IP: *.* 03.12.02, 14:13
Mam pytanie które pewnie wielu osobom wyda sie śmieszne :)Czy wodę mineralną dla dzidziusia ( mam 5 miesięcy, jeszcze nigdy nie piłem wody) trzeba gotować?pozdrawiam,Ola
Obserwuj wątek
    • Gość: arad Re: Woda dla niemwlaka IP: *.* 03.12.02, 16:38
      Cześć!Ja bym profilaktycznie przegotowała. Czytałam na ten tamat - uczulali aby nie podawać wód wysokozmineralizowanych oraz leczniczych.Moje maleństwo ma 3 miesiące i jeszcze trochę poczekam z wodą.:bic:
    • Gość: LARA Re: Woda dla niemwlaka IP: *.* 03.12.02, 17:14
      Czytałam w jakiejś gazecie, że woda dla małego dziecka powinna być gotowana przez 5 min. Ja mojemu małemu podawałam herbatkę koperkową od 1 miesiąca (miał kolki)i zawsze wodę gotowałam.
      • Gość: q1313q Re: Woda dla niemwlaka IP: *.* 03.12.02, 17:53
        Na pewno nie kazda woda nadaje sie dla takiego malucha. Niektore maja za duzo jakisch mikroelementow i mineralaow jak na mozliwosci tarwienne niemowlaka. Musisz sprawdzac na etykietce, czy ma atest IMiD i czy nadaje sie dla niemowlat.Dla niemowlat na pewno nadaje sie woda Zywiec.I ja tez bym ja zagotowala na wszelki wypadek.Pozdrawiam
        • Gość: jl101 Re: Woda dla niemwlaka-zywiec raczej nie... IP: *.* 03.12.02, 20:54
          pare miesiecy temu w newsweek"u ukazal sie artykul na temat wod mineralnych. 20 roznych gatunkow przebadal sanepid albo laboratorium sggw i zywiec wypadl najgorzej. normy jesli chodzi o rozwoj bakterii zostaly przekroczone wielokrotnie, bylo wiecej niz w kranowej. dzwonili do zywca, pytli o rozne rzeczy jak np. ile po otwarciu butelki woda nadaje sie do picia, nie otrzymali zadnych odpowiedzi. zadzwonili do imid, a tam im powiedzieli, ze jak zywiec sie do nich zglosil, ze chcialby ich umiescic na butelce, oni sie zgosdzili bo akurat szukali firm, ktore mogliby polecac. powiedzieli tez, ze nie mieli zadnych sanepid"owskich ekspertyz itd. przeczytajcie same, artkul na pewno jest w archiwum newsweek"a a przy okazji sparwdzicie sobie, ktore wypadly najlepiej. ja pije naleczowianke, byla chyba trzecia lub czwarta, a jest niskosodowa i niskozmineralizowana.pozdrawiam
          • Gość: gerbera Re: Woda dla niemwlaka-zywiec raczej nie... IP: *.* 07.12.02, 20:07
            Cześć. Przeczytałam ten artykuł o wodzie i mnie zaniepokoił. Podaję mojej córce Żywiec, sama piję Nałęczowiankę. Jaką Ty wodę podajesz dziecku, bo Nałęczowianka ma dużo minerałów, porównałam z np. Żywcem. Nie wiem co robić. Nikt jakoś nie poruszył tego tematu, a przecież jest ważny. Jeśli możesz to proszę o odpowiedź. Może trzeba jeszcze raz poruszyć na forum ten temat. Najlepiej byłoby uzyskać opinie IMiDz, ale nie mam adresu.Pozdrawiam
            • Gość: jl101 Re: Woda dla niemwlaka-zywiec raczej nie... IP: *.* 08.12.02, 23:22
              ja nie podaje jeszcze wody bo moj synek ma 2,5 m-ca, ale sama pije naleczowianke. niedawno i na niej pokazala sie naklejka z IMiD wiec nie wiadomo, czy i ta woda wkrotce mi sie nie popsuje :lol: natomiast z tym gotowaniem to prawda ze paskudnie sie te mineraly wytracaja, raz zagotowalam na herbate i z doprowadzeniem czajnika do porzadku mialam problem. natomiast vitalinea chyba byla tez dosc dobrze oceniona i wiem, ze moja kolezanka gotowala ja dla swoich maluchow. ja probowalam ta wode, ale smierdzi mi butelka a nie uzywam szklanek. poprobujcie. ja swoja droga zapytam pediatry, bo ide na szczepienie w przyszly m tygodniu i jak sie czegos dowiem to napisze. co do twojego pomyslu z kontaktowaniem sie z IMiD to mysle ze wiele to nie da. przeciez sami sie przyznali, ze tak na prawde to nawet nie wiedza co firmuja. pozdrawiam justyna
              • Gość: żona Re: Woda dla niemwlaka-zywiec raczej nie... IP: *.* 08.12.02, 23:43
                Zawartość składników mineralny6ch w wodzie podawanej dzieciom nie powinna przekroczyć 200-230/l - zawsze jest to podane na butelce, a przynajmniej powinno być. Większa ilość składników mineralnych jest zbyt obciążająca dla malucha.danka
                • Gość: jl101 Re: Woda dla niemwlaka-zywiec raczej nie... IP: *.* 08.12.02, 23:47
                  naleczowianka ma 713 mg/l czyli raczej nie dla maluszkow, a szkoda.justyna
          • Gość: Magdzi Re: Woda dla niemwlaka - nałęczowianka? - dziękuję IP: *.* 08.12.02, 22:24
            Ostatnio przypadkiem używałam dla małej nałęczowianki - podczas gotowania wytrąca sie bardzo dużo osadu, chyba więc tych minerałów jest tam sporo. Żeby mieć czystą wodę, po przegotowaniu przepuszczałam ją przez papierowy filtr. przy Żywcu nie mam takich problemów. Więcej jej nie kupię.A co sądzicie o Vitalinea? Ma mniej sodu niż Żywiec. Ja ją podawałam swojemu niemowlakowi.Magdzi
    • Gość: żona Re: Woda dla niemwlaka IP: *.* 03.12.02, 18:15
      Musi to być przede wszystkim woda w której ilość składników mineralnych nie przekracza 230 mg/l - na pewno taką normę ma Żywiec. Ja gotowałam - mały od urodzenia był na butelce i do tego też używałam wody. Natomiast jak miał 6 miesięcy to zaczęłam mu dawać wodę nieprzegotowaną, ale świeżą, prosto z butelki - warunek - do 24 godzin po otwarciu butelki trzymanej z daleka od słońca.
      • Gość: ola..k Re: Woda dla niemwlaka IP: *.* 08.12.02, 01:15
        CześćDzięki za rady. Zdecydowałam się gotować wodę, ale mały nie zdecydował się jej pić :) Nie kuma butli i już. A łyżeczką... super zabawa w rozlewanie :)Myślę, że po porzegotowaniu wytrącaja się z wody mineraly i w tej sytuacji jej sklad nie ma wiekszego znaczeniaA z tym Żywcem to niezła historia, nie spodziewałabym się że pod napisem "zatwierdzone przez IMiDz do stos. dla niemowląt " może być tylko naklejką... Szczerze powiedziawszy też się nią kierowałam wybierając wodę...
    • Gość: jaha Re: Woda dla niemwlaka - zywiec IP: *.* 09.12.02, 18:39
      Ja z kolei slyszalam, ze Zywiec dostal certyfikat na wode pobierana z jednego zrodla. Aktualnie pobiera z zupelnie innego, ale certyfikat mu zostal.Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka