Dodaj do ulubionych

Najlepsze pierniczki

IP: *.* 16.12.02, 11:46
Hej !Czy jest sens zabrać się za te pierniczki na tydzień przed świętami, bo o ile wiem ciasto musi trochę odpoczywać. Poradźcie proszę....Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: Eki Re: Najlepsze pierniczki - PILNE IP: *.* 16.12.02, 12:37
      dołączam się do prośby lub proszę o inny przepis do pierników na tydzień przed swiętami.
      • Gość: Adasia Re: Najlepsze pierniczki - PILNE IP: *.* 16.12.02, 14:54
        Był kiedyś taki przepis w "Dziecku":pół szklanki miodu, 3 łyżeczki przyprawy piernikowej3 łyżeczki kawy Inki---podgrzać na tyle, żeby się pomieszało razem2 i pół szklanki makipół szklanki cukru (można więcej, jak lubi się b. słodkie)pół paczki masłapół łyżeczki sody oczyszczonejjajko----wymieszać z miodem zagrzanym, zagnieść ciasto,rozwałkować i wycinać jak ciasteczka;piec w ok 180 stopniach C ok. 15 - 20 minut;po upieczeniu są trochę twarde; włożyć w pudełko, najlepiej metalowe, schować dobrze przed domownikami; przez tydzień powinny skruszeć, u mnie nie zdążyły, dziś piekę następne...Można polukrować.Adasia
        • Gość: Ewusiek Re: Najlepsze pierniczki - PILNE IP: *.* 16.12.02, 23:06
          60 dag mąki20 dag miodujajo20 dag cukru5 dag masła1 płaska łyżeczka sody!1/3 szkl. mlekaprzyprawa do piernikówZagrzać miód z cukrem i masłem, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia. Trochę ostudzić, dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku i jajo, i przyprawę do pierników.Zostawić na noc w lodówce.Piec 15-20 min. w 175 *CSmacznegoEwaja jeszcze smarowałam rozmąconym jajkiem przed włożeniem do piekarnika (i jeśli są to ciasteczka na choinkę - nie zapomnijcie zrobić dziurki przed pieczeniem :) )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka