Dodaj do ulubionych

Pyszne ciasteczka z foremki

IP: *.* 05.02.03, 07:09
Hej :hello:kupilam mojemu synkowi przesliczne foremki:piesek,konik,zyrafa,kaczuszka,krokodyl,motylek-cudenka!!!kupujac zakladalam,ze przydadza sie nam do wycinania wzorkow z plasteliny,ale przeciez nadaja sie tez do wykrawania ciasta-odkrycie!tylko skad tu wytrzasnac przepis na "foremkowe ciasteczka"? moze macie jakies sprawdzone,latwe i pyszne przepisy na owe ciasteczka,bo chcialabym upiec cos fajnego mojemu synkowi.tylko jesli mozecie ,to prosze o podanie skladnikow w przeliczeniu na szklanki,lyzeczki,szczypty itp.,nie mam wagi kuchennej i kompletnie sobie inaczej nie poradze :hello: :hello:z gory dziekuje, milki
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewusiek Re: Pyszne ciasteczka z foremki IP: *.* 05.02.03, 08:01
      Ja robię zwykłe kruche ciasteczka30 dag mąki (ok. 1 3/4 szkl.)krupczatki (może być zwykła pszenna)20 dag masła lub margaryny (kostka)1-2 żółtka2 łyżki śmietany10 dag cukru-pudru (ale może być i zwykły drobny)Do mąki dodać cukier,masło - posiekać. Dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić na gładkie ciasto. Włożyć do lodówki, aby się troche schłodziło. Rozwałkowywać i wykrawać :)Smacznegomożna je posmarować jajkiem (lub tylko białkiem) i posypać cukkrem; albo przekładać marmoladąEwa
      • Gość: milki Re: Pyszne ciasteczka z foremki IP: *.* 07.02.03, 07:30
        Ewo,dziekuje ci serdecznie, :jap: :jap: :jap:zabiore sie do pieczenia zaraz po niedzieli,a czy mozna do tych ciasteczek dodac jeszcze orzechy wloskie?moj maly za nimi przepada....a moze masz cos fajnego do foremek z dodatkiem orzeszkow?dziekuje,dziekuje :hello: milki
      • Gość: milki Re: Pyszne ciasteczka z foremki IP: *.* 07.02.03, 07:30
        Ewo,dziekuje ci serdecznie, :jap: :jap: :jap:zabiore sie do pieczenia zaraz po niedzieli,a czy mozna do tych ciasteczek dodac jeszcze orzechy wloskie?moj maly za nimi przepada....a moze masz cos fajnego (do foremek) z dodatkiem orzeszkow?dziekuje,dziekuje :hello: milki
        • Gość: Ewusiek Re: Pyszne ciasteczka z foremki IP: *.* 07.02.03, 08:06
          Bym musiała poszperać w zapiskach, ten przepis mam sprawdzony . Z foremek jeszcze piekłam pierniczki.Orzechów nie dodawałam: tylko sypałam cukrem lub przekładałam powidłami. Wiesz to są typowo kruche ciasteczka.Smacznego i pozdrawiamEwa (które dzisiaj ędzie piekła pleśniaka )smile
          • Gość: milki Re: Pyszne ciasteczka z foremki IP: *.* 07.02.03, 08:16
            Ewo,a w jakiej temp. pieczesz ciasteczka?dziekuje raz jeszcze,i udanego "plesniaka" zycze,choc nigdy o nim nie slyszalam,smacznego!!!milki :hello:
            • Gość: Ewusiek Re: Pyszne ciasteczka z foremki IP: *.* 07.02.03, 22:47
              Tak ok. 180-200 *C (właśnie wyjęłam z piekarnika ostatnią blachę, a pleśniaka upiekę jutro rano).Ewa
              • Gość: Ewusiek Re: Pyszne ciasteczka z foremki-do Milki-Pleśniak IP: *.* 08.02.03, 11:06
                3 szkl. mąki1 margaryna4 łyżki cukru4 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 olejek (ja nie daję)Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Ciasto kakaowe i białe schować do zamrażalnika. ! ciasto białe rozwałkować, położyć na blachę i zapiec. Posmarować powidłami, na to zetrzeć zamrożone ciasto kakaowe. Ubić pianę z białek z cukrem, wylać na ciasto i na to zetrzeć białe ciasto.Tyle, upiec ok 40-50 min w 180 *C.Smacznego :)ja właśnie wyjęłaz z piekarnikaEwa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka