Dodaj do ulubionych

TORT na pierwsze urodziny

02.04.03, 15:50
Za kilka dni moja córeczka skończy rok, a ja
pomyslałam, że chętnie bym sama tort upiekła. Może
któraś z mam ma jakiś sprawdzony przepis? Dodam, że
córka nie jest na specjalnej diecie, ale ja mam "dwie
lewe ręce" więc błagam o coś łatwego w przyrządzeniu!
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • ganga Re: TORT na pierwsze urodziny 02.04.03, 17:14
      wilasnie wczoraj rano robilam cos takiego, bo wczoraj moja Adusia siwetowala
      swoje pierwsze urodzinki. Nie zrobilam typowego tortu z kremami itp, ale cos w
      rodzaju sernika na zimno. Przyozdobilam jak prawdziy tort (jak chcesz przesle
      Ci zdjecie). Wygladal bardzo ladnie i wszystkim smakowal, Adsuia tez troche
      tego zjadla.
        • ganga Re: TORT na pierwsze urodziny-do Gangi 02.04.03, 22:38
          wiesz, moj tort byl odmiana tortu ktory znalazlam w watku "Tort cudnej
          pyszności i pysznej cudności! smile) czyli pomarańczowy" - autorstwa Gosia1 (mama
          Ani i Krzysia)
          troche zmianilam przepis, bo zamiast zelatyny podalam agar-agar i zamiast
          kwasniej smietany dalam serek homogenizowany, ale jak zrobisz dokladnie wg
          przepisu to tez wyjdzie na 100%. Jak nie znajdziesz tego watku, to ci go
          skopiuje.

          Dekoracje tez zrobilam wg wlasnego pomyslu, zaraz wysle zdjecie
            • ganga Re: TORT na pierwsze urodziny-do Gangi 03.04.03, 09:44
              no to skopiuje ten przepis tutaj, mam nadzieje ze Gosia1 nie bedzie miala nic
              przeciwko:

              "Torcik pomarańczowy:
              biszkopt: 3 jajka, cukier waniliowy, 15 dag cukru, 7 dag mąki, łyżeczka proszku
              do pieczenia.
              nadzienie: 3 łyżeczki żelatyny, 2 żółtka, 2 pomarańcze, 10 dag cukru, szklanka
              kwaśnej śmietany, 2 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, plasterki
              pomarańczy do dekoracji.
              Oddzielić białka od żółtek, mocno ubić z trzema łyżkami wody, dodać cukier
              kryształ i waniliowy. Dodawać po jednym żółtku, mąkę i proszek do pieczenia.
              Wylać do tortownicy (uwaga!) NA PAPIER DO PIECZENIA. Piec 20 min w 180
              stopniach C. Jak ciasto wystygnie, wydrążyć na środku wgłębienie, okruszki
              zachować.
              Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Pomarańcze umyć, skórki zetrzeć, z
              miąższu wycisnąć sok. Sok i skórki zagotować, dodać żelatynę (już nie
              gotować!), wymieszać, ostudzić. Żółtka i cukier ubić w gorącej kąpieli wodnej,
              dodać sok z żelatyną, wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno wraz z kwaśną
              śmietaną, dodać do tężejącej masy pomarańczowej. Krem wylać na biszkopt,
              posypać pokruszonym biszkoptem i cukrem pudrem. Do lodówki na dwie godziny.
              Dziewczyny, to rozkosz...wink
              Jak tylko spałaszujemy blok czekoladowy, robię ten tort u siebie. A potem, jako
              do zlotu jeszcze sporo czasu, ostra dietka. smile No muszę się przecież Wam
              pokazać jako ta laska niebieska! :lol: :lol:
              Gosia, czyli największy łasuch na świecie! :crazy:"

              i pozniej jeszcze byl jednen dopisek w nastepnym poscie:

              "tortownica ma być mała, jeśli chcesz większy tort, możesz odpowiednio
              zwiększyć proporcje, albo zrobić biszkopt wedle własnego przepisu - cała
              tajemnica w tym papierze do pieczenia (smak biszkoptu jest rewelacyjny, nie
              czuć bułki tartej i tłuszczu). Wydrążamy prawie cały spód ciasta, zostawiając
              boki, aby masa nie wypłynęła. No i "dno" też nie może być za cienkie, bo
              inaczej przesiąknie. Zapomniałam napisać w głównym przepisie, że plasterkami
              pomarańczy możemy ozdobić boki torcika - najpierw smarujemy je kremem, a potem
              te plasterki, lub półplasterki przyklejamy. Ale to dla cierpliwych...:lol:
              Brzmi dosyć skomplikowanie, ale powiem Ci, że naprawdę tort jest wart
              największych zachodów - jest rewelacyjny!!! Niebo w gębie!"

              Ja dekorowalam po swojemu, ale tez wyszlo ladnie i zrobilam wlasne autorskie
              zmiany w przepisie (jak zwykle, hi hi)
              zaraz wysle zdjecie smile
    • magda_andrz pyszny i łatwy torcik 12.08.03, 13:39
      Mam przepis na taki torcik że nikt nie uwierzy że to takie proste.

      w sklepie kup blaty do tortu najlepiej ciemne ( w supermarketach paczkowane
      2 opakowania śmietany łowicza o najwyższej zawartości tłuszczu ( w zółtych
      kartonikach)
      4 opakwania super fix dr otkera
      opakowanie cukru waniliowego
      cukier
      2 pomarańcze
      2 kiwi
      odrobina wódki ( 1 kieliszek)
      wiórki lub orzechy siekane do ozdoby
      kawa rozpuszczalna.

      1 rozpuść 2 łyżeczki kawy w 1/4 szk gorącej wody i ostusdź.
      wymieszj to z sokiem z pomarańczy alkohol i dolej wody przegotowanej, aby w
      całości płynu było około szklanki.
      Tym roztworem najlepiej spryskiwaczem lub łyżeczką polej blaty

      2 śmietanę wymieszaj z 2 torebkami super fixu cukrem waniliowym i do smaku
      zwykłym cukrem, ubijaj mikserem aż do uzyskania bitej śmietany.

      3. blaty posyp 2 torebkami super fixu i przekładaj bitą śmietaną.
      4. udekoruj boki i górę bitą śmietaną i ubierz kiwi posyp orzeszkami lub innymi
      wiórkami.Dobre jest gdy posypie się kawą capuchino.
      polecam. pycha
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka