11.01.07, 20:02
Pytanie może naiwne, ale na jakiej wodzie przygotowujecie mleko, kiedy
dziecko juz skończyło rok? Ja do tej pory kupowałam Żywiec zdrój, ale
chciałabym już używać zwykłej wody, tej, którą sami pijemy, tylko, że jest
jeden szkopuł - ponieważ woda w naszych kranach jest fatalna (śmierdząca i do
tego na powierzchni pływa jakieś tłuste paskudztwo), używamy do picia wody
żródlanej (zwykłego TIPa z Auchan - jest tani i mimo wszystko lepszy niż
nasza kranówa). Tylko nie wiem, czy małe dziecko może pić (oczywiście po
przegotowaniu) taką wodę? Zawiera skłądniki m ineralne w zupełnie innych
ilościach niż żywiec...
Obserwuj wątek
    • demarta Re: Woda 11.01.07, 20:11
      od urodzenia mój syn pije kranówę. nie umarł. jeszcze, a to już siedem miesiecy
      na plusie..... wink)))
    • dlania Re: Woda 11.01.07, 20:12
      Mysle, że może - jesli zawiera składniki mineralne inne niz Żywiec, to na pewno
      jest ich mniej, więc nie zaszkodza (wyj.: sód - jest go najczęścierj więcej w
      tańszych wodach).
      My tez mamy niedobra wode i nie tylko dziecku, ale i sobie robimy picie i
      jezdenie na wodzie Oaza z Biedronki.
    • 5aga5 Re: Woda 12.01.07, 01:14
      Moja Córa piła kranówę od urodzenia, później pani doktor stwiedziła ża nie jest
      dobra więc zmienilismy ża Żywiec.
      Dzis ma ponad 2 lata, nie choruje, więc dałam propozycję swojemu M by przejść
      na tańszą.
      Był zbulwersowany!
      Gdyby to miała być tylko moja decyzja, dawałabym tańszą lub kranówkę ( jeśli
      oczywiście jest w miarę dobra )
      A może kupcie filtr do wody?
      • jusytka Re: Woda 12.01.07, 10:16
        Tak, kupuje filtr węglowy, ale wodę przefiltrowaną używam do gotowania warzyw,
        makaronu, zup itp. Do picia tylko żródlaną lub mineralną
    • edorka1 A kto używa oligoceńskiej??? 12.01.07, 08:12
      Jestem w tej fajnej sytuacji że niedaleko od domu mam studnię oligoceńską. Korzysta z niej wielka ilość ludzi i na pewno woda z niej jest o niebo lepsza od wielkomiejskiej kranówy. Więc gotuję na oligoceńskiej i pijemy też taką. Jedno tylko mnie zastanawia - jest dość twarda i daje wyrażny osad. Ciekawa jestem - moze któras z was wie jak to sie ma do kamieni nerkowych i innych piasków?
    • m.fiorella Re: Woda 12.01.07, 08:34
      moje dziecko odkad skonczylo pol roku jest na kranowie i jest zdrowe, ale tez
      jest tak ze woda ktora mamy w kranach jest chyba dosc dobrej jakosci, miekka i
      czysta, przynajmniej na oko wink
      • jusytka Re: Woda 12.01.07, 10:18
        Na oko każda jest czysta, nie chce cię martwić, ale mój ojciec od lat pracuje w
        wodociągach i nawet psu daje wodę żródlaną, nie mówiąc już o używaniu jej w domu
        do celów spożywczych ...
    • jusytka Re: Woda 12.01.07, 10:13
      Każda żródlana woda ma podobny skład do Żywca, więcej minerałów ma WODA
      MINERALNA, ale ta jest znacząco droższa niż te firmowane przez supermarkety. Ja
      do gotowania używałam i nadal używam taką właśnie tanią wodę żródlaną,
      zdecydowenie jest lepsza od kranówki.
      Nie wszyscy wiedzą dlaczego Żywiec jest zalecany dla niemowląt, ano dlatego ż ma
      mało minerałów, które tak bardzo są potrzebne nam i starszym dzieciom, osobiście
      nie kupuje Żywca, tylko Kryniczankę, Ustroniankę itp, zawsze też sprawdzam na
      etykiecie, czy woda na pewno pochodzi z gór.
      • demarta Re: Woda 12.01.07, 10:22
        jusytka napisała:

, zawsze też sprawdzam na
        > etykiecie, czy woda na pewno pochodzi z gór.

etykieta największą gwarancją pochodzenia wody, no proszę cię!

mam znajomych w firmach produkujących wody mineralne i przesadne zaufanie do
        ich cudownych właściwości jest lekko przesadzone..... ale nie będę zdradzać
        szczegółów.

a jeśli chodzi o wody wysokozmineralizowane, to nie wolno ich pić czesto i dużo
        bo bardzo szkodzą na nerki.
        • bri Re: Woda 12.01.07, 10:36
          Moim zdaniem np. taka woda TIP w wielkich opakowaniach to może i jest w jakiś
          sposób wyjałowiona z zarazków ale poza tym na pewno nie lepsza niż przeciętna
          woda z kranu. U mnie się bardzo sprawdza domowe filtrowanie wody filtrami
          Brita. Jest smaczniejsza, bez kamienia, nie ma brzydkiego zapachu.
        • majan2 Re: Woda 12.01.07, 11:00
          Moja corka odkad skonczyla 10 miesicy dostaje mleko robione na przegotowanej
          kranowce i pije nieprzegootwane wody butelkowane, zywiec lub nestle. odpukac nic
          jej nie jest.
        • jusytka Re: Woda 12.01.07, 11:03
          demarta napisała:

> a jeśli chodzi o wody wysokozmineralizowane, to nie wolno ich pić czesto i dużo
          > bo bardzo szkodzą na nerki.

No już nie przesadzaj z tą szkodliwością, wody mineralne mają często lecznicze
          własciwości, wie o tym każdy kto choć raz był w jakiejkolwiek górskiej pijalni
          wód, choć na pewno warto pić urozmaicone wody mineralne, bo każa z nich ma nieco
          inny skład minerałów.
      • dlania Re: Woda 12.01.07, 10:45
        Dla mnie tez kariera Żywca to kwestia dobrego marketingu, a wiadomo, że matki
        sa chyba najbardziej poddatną na reklame grupą odbiorców (no, może oprócz
        samych dzieci), bo każda chce dla swojego dziecka tego, co NAJLEPSZE (czyli
        jako takie wypromowane).
        My uzywalismy tańszych wód: czasem Primavery, Cisowianki, teraz juz tylko tej
        Oazy z biedronki
        Za to nie polecam wody robionej dla Kauflandu - smierdzi chemią,butelka
        plastikową, ble!
    • bri Re: Woda 12.01.07, 10:34
      Jak odstawiłam od piersi (pół roku) to robiłam wszystko na wodzie z kranu
      przefiltrowanej (filtr Brita).
    • pariru Re: Woda 12.01.07, 10:47
      Dzięki za rady, kochane dziewczyny! Chyba rzeczywiście zastanowię się nad
      Britą. Co do TIPa, wiem, że nie jest to na pewno super woda, ale i tak o niebo
      lepsza od mojej kranówy, tylko porównując skład z żywcem widzę, że ma większą
      zawartość wapnia (ponad dwukrotnie większą) i nie wiem czy to ma jakieś
      znaczenie dla np. nerek dziecka w tym wieku?
      • dlania Re: Woda 12.01.07, 10:49
        No tak, tylko że filtry to Ci filtruja dokładnie wszystko z tej wody, zostaje
        prawie destylowana... A składniki mineralne to co? Juz nie sa potzrebne?
        • jusytka Re: Woda 12.01.07, 11:07
          Są różne filtry, te bardzo "skuteczne" rzeczywiście tworzą wodę niemal
          destylowaną, czyli wręcz szkodliwą. Jednak zwykły filtr węglowy Brita nie jest
          aż tak skuteczny, choć oczywiście nie zastąpi dobrej wody mineralnej...
          • agnes123 Re: Woda 12.01.07, 12:54
            Kiedy mała skończyła rok mleko robiłam na przegotowanej kranówce ...
    • bj32 Re: Woda 12.01.07, 12:56
      Ja cały czas robiłam na Żywcu. Chyba, że udało mi się trafić "Mama i ja" Tańsza
      i o niebo smaczniejsza. Też z atestem.
    • mata811 Re: Woda Żywiec jest najgorsza wodą!! 13.01.07, 16:35
      Jeśli już podajecie dziecku wode z butelki to warto wiedzieć, że mamy wody źródlane, które absolutnie nie nadają sie do bezpośredniego spożytku (i woda Żywiec jest taka wodą, a akceptacja Instytutu Matki i Dziecka została zdobyta inna drogą) i wody mineralne, które można pić bezpośrednio, zawierają w sobie dużo minerałów. Najlepiej na codzień pić wody mineralne niskozmineralizowane. Nie wiem tylko czy dziecko może pić taka wode non stop. Ja swojemu rocznemu synkowi mieszam wodę z kranu przegotowaną z woda mineralną. Wszystko jest wporządku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka