justyna.b101 19.01.07, 22:09 dziewczyny prosze napiscie jak przygotowujecie kaszke manne. czy na mleku czy na wodzie. jak na wodzie to kiedy dodawac mleko modyfikowane? ile wsypac kaszki? dziekuje z gory za kazda podpowiedz!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
megii80 Re: kaszka manna-naprawde potrzebuje 20.01.07, 11:36 ja dodaję manne do zupy , kiedy warzywa są już miękkie wsypuję ok 3 łyżeczki kaszy na ok 200ml wody, gotuję parę minut, rozgniatam warzywa i wtedy manna służy jako zagęstnik. Jeśli chodzi o manne na mleku modyf. to podobno nie można go gotować bo traci wartości odżywcze, wypróbuj np. z połowy porcji wody ugotować gęstą manne, a w drugiej połowie przygotować mleko i razem zmieszać. Może coś z tego wyjdzie ja jeszcze nie próbowałam ale chętnie też wyeksperymentuję. Odpowiedz Link Zgłoś
amilos Re: kaszka manna-naprawde potrzebuje 20.01.07, 15:28 dokładnie tak się przyrządza posiłki mleczne z mleka modyfikowanego, możesz tak np. zrobić też budyń Odpowiedz Link Zgłoś
lebka06 Re: kaszka manna-naprawde potrzebuje 22.01.07, 12:22 Witam, oto przepis z wydania specjalnego "Dziecko" pt. "Dobra dieta": Kaszka z buzią: - szklanka wody (czyli 200 ml) - 2 łyżki kaszy manny - nleko modyfikowane (taka ilość, jaką się rozrabia w 200 ml wody) - gęsty sok owocowy - oczywiście może być bez, jeśli nie chcesz Zagotuj 2/3 szkl. wody. Kaszę wsyp do kubeczka, zalej 1/4 szkl. wody i dokładnie rozmieszaj (nie może być grudek). Do gotującej wody wlej kaszę i gotuj 3-5 minut stale mieszając. Zestaw garnek z ognia, odczekaj, aż kasza nieco przestygnie (do temperatury, w której rozrabia się mleko). Wsyp odpowiednią ilość mleka i raz jeszcze starannie wymieszaj. Wylej kaszę na płaski talerz. Gdy masa się zetnie, narysuj palcem uśmiechniętą buzię (oczy i usta). Nabierz sok na łyżeczkę i ostrożnie wypełnij otwory. Na zdjęciu kaszka jest gęsta, więc jeśli chcesz rozrzedzić, musisz dodać mniej kaszki. Przepis dla dzieci od 11 m-ca. Odpowiedz Link Zgłoś