Dodaj do ulubionych

domowy sos do mięsa

19.03.07, 09:55
Dziewczyny pomóźcie mi zrobić dobry domowy sos do mięsa np.do żeberek czy do
kotletów mielonych do gularzu.Nic wydziwionego tylko domowy pyszny
sos ,tylko prosze nie wysyłajcie mnie na strony kulinarne bo przeglądam je
sto razy i nic mi nie wychodzi z góry dzięki pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rita75 Re: domowy sos do mięsa 19.03.07, 10:02
      smazysz mieso, pod koniec dajesz pokrojona cebule, lekko szklisz ja, podlewasz
      niewielka iloscia wody, podduszasz.
      • rita75 Re: domowy sos do mięsa 19.03.07, 10:12
        oczywiscie dajesz przyprawy
    • net79 Re: domowy sos do mięsa 19.03.07, 10:23
      Do mięska mielonego
      Pulpeciki
      Gotujesz wodę w garnku z ziarenkami ziela angielskiego dodajesz do tego startą
      włoszczyznę wg uznania, może byc sama marchewka i seszklona cebulka. mięsko
      mielone przyprawiasz dodajesz drobno posiekaną cebulę i czosnek (ząbek , dwa
      jak kto lubi), przyprawiasz, formujesz kuleczki, optaczasz w mące ziemiaczanej
      i wrzucasz doi wrzącego warzywnego wywaru, później zagęszczasz. Możesz robic w
      wersji z koncentratem pom. lub bez.czas wykonania 25 min. max, bo tarte
      warzywka gotują sie ekspresowo, z mięskiem juz na wolnym ogniu.
    • egoya Re: domowy sos do mięsa 19.03.07, 14:32
      a ja podam do żeberek, sprawdzony, nam bardzo smakuje (na oko wszystko podaję).
      Żeberka pokroić, obtoczyć w mące, zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondelka.
      Cebulkę w kostkę podrumienić i dodać do żeberek, 3 ząbki czosnku przeciśnięte
      przez praskę. Przyprawić: sól, pieprz, KMINEK (my dajemy całkiem sporo, ale
      rzecz gustu), koncentrat pomidorowy. Podlać wodą i dusić. Na koniec zaprawić.

II.
      mięso pokroić w kostkę, podsmażyć, przełożyć do garnka. Dodać podrumienioną
      cebulę. Zalać wodą, dodać koncentrat, czosnek, przyprawy. Podsmażyć pieczarki,
      dorzucić do mięsa. Gotować ok. 1,5 godz. Pod koniec pokroić paprykę, podsmażyć i
      do całości. Zaprawić. Super do placków po węgiersku lub do leniuchów czy
      śląskich .Przyprawy według gustu, ale oba te sosy są bardziej na ostro, czyli
      musisz popróbować, papryka, chili itp. przyprawy.
    • oxygen100 Re: domowy sos do mięsa 19.03.07, 15:13
      ja czasem robie sos ktory jest boski do dziczyzny. Wiec tak (nei zaczyna sie
      zdania od no wiec) Moczysz w wodzie suszone grzyby smazysz cebule w kostke
      dodajesz grzyby pokrojone na mniejsze kawalki z woda dodajesz smietane i natke
      czy jakie tam zielsko lubisz i juz
    • oxygen100 Re: domowy sos do mięsa 19.03.07, 15:14
      mozna dodac suszony jalowiec
      • egoya Re: domowy sos do mięsa 20.03.07, 13:47
        myślę że jałowiec bardzo, bardzo wskazany, podkreśla smak dziczyzny
    • mynia_pynia Re: domowy sos do mięsa 19.03.07, 15:20
      Może ja jestem z innej planety, ale jak nie wywar z mięsa które robiłyście na
      obiad to z czego wy sosy robicie ???
      Chyba nie z torebek??? ;-0

Zawsze jak duszę mięso to wrzucam cebulkę do wywaru do tego czasem pokruszoną
      kromkę chleba i jest sos, albo zamiast chleba łyżkę kaszy manny, albo robię
      zasmażkę.
      Są też opcje sosu koperkowego, marchewkowego, pieczarkowego, itp.
      Sosu z torebki do ust bym nie wzięła, nawet tych od spaghetti w słoikach ... a
      feee.
      • net79 Re: domowy sos do mięsa 19.03.07, 16:36
        Ale tu raczej nie było, żadnego przepisu, z użyciem torebkowej chemii, chyba,
        że cos przeoczyłam....
    • agnieszkamodras Re: domowy sos do mięsa 20.03.07, 09:38
      Sos pieczeniowy z cebulką knorra jest bardzo dobry, prosze do mnie strzelać,
      ale jak goście nie wiedzą,że to z torebki o bardzo chwalą. Sprawdza się zasada
      im mniej wiesz tym lepiej śpisz smile
    • elag3 Re: domowy sos do mięsa 20.03.07, 13:50
      Ja często piekę mięso i ten sosik który się wytopi zostawiam - podlewam go
      wodą - odrobinę zagęszczam i jest super.
    • ulka13 Re: domowy sos do mięsa 20.03.07, 15:01
      Mięso podsmaża się na tłuszczu / do gulazu z cebulką, do rolad bez cebuli/, jak
      zaczyna skwierczeć podlewam wodą, mieszam i duszę, zagęszczam i już. Ja lubię
      lekko przypalony smak dlatedo czekam aż faktycznie mocno skwierczy mięso.
      Koperkowy - robie białą zasmażkę, dodaję mleko, wsypuję pokrojony koperek,
      przyprawy , zgęszczam i gotowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka