Dodaj do ulubionych

Ile i co jedzą wasze 6-miesięczne dzieciaczki???

22.03.07, 17:18
Moja córcia ma 6 m-cy . Do tej pory karmiłam ją wyłącznie piersią . Od dwóch
tygodni wprowadzamy "nowości" ( po odrobince ). Proszę podpowiedzcie mi ile
razy , czym i w jakich ilościach karmicie swoje dzieciaki ???( to moje
pierwsze dziecko i jestem zielona w temacie ). A w książkach niewiele jest
takich porad. Wolę usłyszeć opinie doświadczonych mam smile)))))))
Obserwuj wątek
    • renia.c1 Re: Ile i co jedzą wasze 6-miesięczne dzieciaczki 22.03.07, 21:21
      Witam,moja 6-miesięczna córcia o 6-6.30 150ml.mleka o 8-8.30 deserek jabłko z
      bananem ewentualnie słoiczek z innymi owocami za którymi mała przepada,około 11
      180ml mleka z kaszką lub kleikiem całości ostatnio nie wypija! około 13 zupka
      jarzynowa sama gotuję(marchewka,ziemniak,seler,buraczek,pietruszka co kilka dni
      mięsko- filet z indyka bądz kurczaka)ale ty masz jeszcze czas na mięsko ponieważ
      powoli dopiero wprowadzasz nowościwink póżniej herbatka około 16 180ml. mleka
      około 17.30 soczek i o 19.30 210ml. mleka z kaszką bifidus i tak ostatnio śpi
      do 5.30 hura!Pozdrawiam
      • annagp3 Re: Ile i co jedzą wasze 6-miesięczne dzieciaczki 23.03.07, 09:15
        ja również karmie piersią mojego 6 miesięcznego synka i wprowadziłam takie
        posiłki:
        rano pierś czasami kaszka ryzowo malinowa
        po południu 12 zupka jarzynowa sama robiona
        potem pierś i na podwieczorek 16 deserek kupny, ale ostatnio kupiłam sama
        gruszkę i mu bardzo smakowało, choć zasmakowało mu też jabuszko z
        biszkoptem wink)
        • eska56 Re: Ile i co jedzą wasze 6-miesięczne dzieciaczki 21.04.07, 10:55
          napisz prosze czy ta kaszka jest bezmleczna?czy na mleku modyfikowanym?pytam bo
          obawiam sie o reakcje dziecka na sztuczne mleko.Czy u Ciebie byly jakies
          problemy??
      • agag76 Re: Ile i co jedzą wasze 6-miesięczne dzieciaczki 23.03.07, 11:38
        Witam, ja tez mam 6 miesiecznego synka i daje mu zupki i owoce tylko ma ogromne
        zaparcia nawet po surowym tartym jablku! Kaszek ryzowych nie daje bo ryz
        zapiera!!! Mam pytanie do Reni ktora sama gotuje, ja daje sloiczki i
        zastanawiam sie czy nie przejsc na gotowanie "wlasne" bo marchew tez zapiera i
        moze bym dawala tylko odrobinke marchewki a takto ziemniaka i pietruszke? Czy
        ziemniaki tez nie zapieraja? Jak gotujesz te zupki ? W malej ilosci wody i
        pozniej miksujesz? Dzieki!
        • magdadar Re: Ile i co jedzą wasze 6-miesięczne dzieciaczki 23.03.07, 21:11
          W słoiczkach czasem dodają np. kleik ryżowy do zupek, czy deserków (patrz
          skład)... Ja mam 6,5 miesięczną córcię i też gotuję jej zupki sama. Robię tak
          jak piszesz gotuje w małej ilości wody: ziemniak, trochę marchewki, pietruszki,
          selera, (ostatnio kawałeczek piersi z indyka - ale to gotowane osobno i
          dodawane bez wywaru) i miksuję. Dodaję czasem trochę swojego mleczka - wtedy
          jej lepiej smakuje, albo oliwy z oliwek (tej lepszej) - i to bym Ci doradzała
          skoro dziecko ma zaparcia.
      • agag76 Re: Ile i co jedzą wasze 6-miesięczne dzieciaczki 23.03.07, 11:41
        A moj synek je o 9.00 120 ml mleczka, ok 12.00 zupka, ok 15.00 mleczko 120 ml o
        19.00 po kapaniu 150ml mleczka i o godz.24.00 i 04.00 po 150 ml mleczka. Je
        lepiej w nocy bo na spiocha w dzien sie rozglada , mlaska bo go swedza
        dziaselka wiec nadrabia w nocy.Aha ok 17.00 zjeda troszke owocow brzoskwinie,
        jabluszko z winogronami. Przedtem dodawalam mu do mleczka kaszke ale nawet ta
        Bifidus niestety nie dziala na niego rozluzniajac! Smacznego
        • inka-11 Re: Ile i co jedzą wasze 6-miesięczne dzieciaczki 23.03.07, 11:47
          Bardzo serdecznie dziękuje za porady .
    • madziula460 Do Annagp3 27.03.07, 12:15
      Powiedz mi kochana jaki to jest ten biszkopcik który podajesz swojemu dziecku?
      dzięki z górysmile
    • madziula460 Re: Ile i co jedzą wasze 6-miesięczne dzieciaczki 12.04.07, 11:47
      Zupki i kaszki łyżeczką czy przez smoka?
      • annagp3 madziula460... 17.04.07, 22:54
        zupki podaje łyżeczką, a kaszki różnie i w butelce i łyżeczką. Biszkopty
        podaje "Lu Petitki" te okrągłe, jemu nie wyskoczyło żadne uczulenie po tych
        biszkoptach.
    • ewcia1980 Re: Ile i co jedzą wasze 6-miesięczne dzieciaczki 18.04.07, 10:21
      ok 6 - 180 ml mleka
      ok 11 - 180 ml mleka
      ok 14.30-15 - zupka
      ok 17 - owoce (rózne) z kleikiem ryzowym
      ok 19,30 - kaszka na mleku modyfikowanym (150 ml wody, 5 miarek mleka, 5
      łyzeczek kaszki ryzowej)
      w miedzy czasie dostaje: ok 100ml soku marchwiowo-jabłkowego i wode (tyle ile
      chce)
      aha, dodam, ze pije mleko Bebiko 2R (wiec zageszczone kleikiem ryzowym)
      pozdrawiam
      Ewelina
      • sabina73 Re: Ile i co jedzą wasze 6-miesięczne dzieciaczki 18.04.07, 10:28
        Moj synek skonczyl 6 miesiecy i daje mu;

rano cycus
        ok.10.00 sniadanie ze sloiczka z hippa
        ok.13 deserek
        cycus
        ok 16 zupke jarzynowa lub z mieskiem
        daje mu tez biszkopta,chrupki kukurydziane
        na kolacje kaszke mleczno ryzowa i na sen cycus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka