julinek1 15.05.03, 11:34 Jestem mamą 8 -miesięcznej córeczki, alergika. Proszę o przepis na ciasteczka, biszkopciki lub inną przekąskę. Kontakt: wioletta.kowalczyk@inetia.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opieniek1 Re: PRZEPIS NA CIASTECZKA 15.05.03, 14:24 zobacz mój post o wege śniadankach. Podałam przepis na placuszki jabłkowe. Są naprawdę pyszne, nie tylko na śniadanie. Poza tym możesz dać córeczce np. wafle ryżowe posmarowane dżemem. Nie narobisz się, a dzieci je uwielbiają. I są zdrowe. Napisz na co mała jest uczulona, prześlę ci wtedy przepisy na ciasteczka. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
joglo Re: PRZEPIS NA CIASTECZKA 15.05.03, 16:00 Nie piszesz co to za alergia, jeśli na białko to znam przepis na marchewkowe ciasteczka. Robiłam je dla siebie, bo moja 8-miesięczna córeczka jest uczulona na białko, a ja karmię ją piersią. Jej tego ciasta jeszcze nie dawałam, bo nie jestem pewna czy dla takiego malca można użyć zwykłej mąki. *15 dag drobno startej marchewki *40 dag mąki *paczka margaryny *płaska łyżeczka proszku do pieczenia *1-3 łyżki cukru pudru Wyrabia się tak jak normalne kruche, czyli najpierw sieka zimną margarynę z przesianą mąką zmieszaną z proszkiem, a potem dodaje marchewkę i cukier. Można wycinać różne wzorki albo okrągłe ciasteczka z dżemem pośrodku (dobre są domowej roboty powidła z jabłek), a moja mama zrobiła z tego ciasta nawet mazurka na świeta specjalnie dla mnie. Ciasteczka pieką się ok. 20 min. w temp 180 st. ale to zależy od piekarnika, u mnie znacznie dłużej. Można je posypać cukrem pudrem. Powodzenia Asia i Zuzia Odpowiedz Link Zgłoś
opieniek1 Re: PRZEPIS NA CIASTECZKA-bezmleczne,bezglutenowe 27.05.03, 11:57 niedawno znalazłam ten przepis w archiwum edziecka. wypróbowałam i cóż... w tym tygodniu piekę już 3 raz, trochę udoskonalając pierwotny przepis. Polecam 20 dag margaryny bezmlecznej 2 szkl.mąki ryżowej niepełna szklanka cukru pudru cukier waniliowy (niekoniecznie) 2 łyżki zimnej wody 5 jajek przepiórczych wszystkie składniki wymieszać, szybko wyrobić ciasto, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na wytłuszczoną blachę. Ja obtaczam jeszcze w wiórkach kokosowych, sezamie albo zmielonych migdałach. Piec w 180 st. około 20 minut. naprawdę pyszne! i nie uczulają Ania Odpowiedz Link Zgłoś
anlenki Re: PRZEPIS NA CIASTECZKA-bezmleczne,bezglutenowe 27.05.03, 14:33 Moja mama piekła dla mojego synka biszkopty bezglutenowe, normalne ciasto tylko zamiast normalnej mąki- ziemniaczana pól na pól z kukurydzianą. Odpowiedz Link Zgłoś