monia.80 15.04.07, 21:20 moja córcia 4.04 zaczęła 11-nasty miesiąc i zastanawiam się czy mogę już jej podać jakiś jogurcik czy twarożek podobno można już wprowadzić ale nie wiem od czego zacząć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miko778 Re: twarożek, jogurt od kiedy i jaki? 15.04.07, 21:38 oczywiscie, ze mozesz wprowadzic corci nabiał. Na poczatek spróbuj podać jedną łyżeczkę jogurtu naturalnego. Jeśli jej posmakuje i nie wywoła reakcji alergicznej wówczas podaj większą ilość. Po jakimś czasie wprowadź kefir lub twarożek. Ja w taki sposób rozszerzałam dietę mojemu synkowi. Możesz również do jogurtu naturalnego dodać gotowe musy owocowe. Mój synek najchętniej zjada taki jogurt z gruszkami i brzoskwiniami.Twarożek przygotowuje sama ze słodkiego i zsiadłego mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka288 Re: twarożek, jogurt od kiedy i jaki? 16.04.07, 14:35 MOżna wiedzieć jak przygotowujesz taki twarożek? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: twarożek, jogurt od kiedy i jaki? 16.04.07, 15:17 Popieram Miko zacznij od jogurtów naturalnych serków typu Bieluch itp Odpowiedz Link Zgłoś
gruba_dynia Re: twarożek, jogurt od kiedy i jaki? 20.04.07, 10:55 Ja zaczęłam podawac twróg po skończeniu 8 miesiąca. Kupuję gotowy twaróg rozciskam widelcem, dodaję trochę wody aby wyszła papka i do tego np. rozgdniecionego banana. Odpowiedz Link Zgłoś
ileczka76 Re: twarożek, jogurt od kiedy i jaki? 20.04.07, 14:50 super, ja w takim razie też spróbuję zacząć podawać jogurt naturalny- moja córka skonczyła 9 miesiecy. ale Dziewczyny na który się zdecydować??? taki wybór tego na rynku, że można zwariowac.... może jakiś bez cukru- np.Danone czy Zott?? jak sądzicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
eewcia Re: twarożek, jogurt od kiedy i jaki? 24.04.07, 11:24 POdepne się pod pytanie - jakie konkretnie (marka i rodzaj) jogurtu podawać maluchom przed ukończeniem 1 roku? Czy są specjalne jogurty naturalne dla dzieci, czy takie dla 'dorosłych' się daje? Danonki to z naturą niewiele mają .... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: twarożek, jogurt od kiedy i jaki? 24.04.07, 11:41 nie mak czegos takiego jak jogurt naturalny dla dzieci po prostu poczytajcie etykiety i wybierzcie moja lubiła i nadal b. lubi Bakomę.. Odpowiedz Link Zgłoś
sofi76 Re: twarożek, jogurt od kiedy i jaki? 25.04.07, 14:38 ja daje Bakomę naturaln, do tego owoce, albo serek Bieluch naturalny. Odpowiedz Link Zgłoś
mohikanka1 Re: twarożek, jogurt od kiedy i jaki? 26.04.07, 16:57 witam,ja mam 6 miesieczna curcie i podaje jej serki homogenizowane,danonki,jogurty dla dzieci,a nawet barszcz bialy,nic sie jej po tym nie dzieje,chetnie pruboje nowe smaki, tak jest juz nauczona.Osobiscie uwazam ze takie cackanie sie z dawaniem nabialu po 10 czy 11 miesiacacg to przesada,mam wiele znajomych,ktore karmia nawet od 5 mc juz np.danonkami i dzieci zdrowiutkie i nic sie im po tym zlego nie dzieje.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nulenka do mohikanka1 27.04.07, 11:37 Swietnie a ja mam synka 11 miesięcy i jak mu dam serek albo jogurt to sie chce zadrapac!!!!. Trzeba bardzo uważać z nabiałem bo jest alergiczny! Starszemu synkowi podawalam przetwory mleczne jak mial 8 miesięcy i co nabawił sie takiej alergii która doprowadziła do astmy oskrzelowej. Ja radziłabym poczekac z wprowadzaniem takich nowości Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Mohikanka 27.04.07, 21:20 Dziecko ma przed sobą całe życie na jedzenie takich "pyszności", a zbyt wczesne podanie danonków czy innych przesłodzonych specyfików może jedynie rozbudzić alergię. I po co? Zdajesz sobie sprawę, że nawet producent zaleca podawanie danonków powyżej trzeciego roku życia? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: twarożek, jogurt od kiedy i jaki? 28.04.07, 18:23 to ja sobie pokraczę: zobaczymy za parę lat które dzieci będą zdrowsze, szczuplejsze, które będa miały zdrowsze zęby i ładniejszą cerę, które bedą miały problemy z trawieniem a które nie i dalej w ten deseń A znajomym gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
bialybez1 a prosze powiedzcie z czym serek podac 28.04.07, 20:58 Obojetnie czy to Bieluch czy jakis twarog rozrdobnony widelcem, ale z czym dawac, bo u nas w 11 m-cu jeszcze nie ma ani pol zabka i nie mam pomyslu z czym i jak podac, zeby nie udlawic Mam wymieszac z okruszkami bulki? Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: a prosze powiedzcie z czym serek podac 29.04.07, 20:16 z niczym ze szczypiorkiem z pomidorem (o ile już jada..) z ogórkiem i czoskiem z ziołami świeżymi (bazylia, mięta..) itp a na słodko ze zmiksowanymi owocami, albo z owocami ze słoika z dżemem domowej roboty z kakao.. Odpowiedz Link Zgłoś
afrodyta190 twarozek 02.05.07, 07:47 mleko najlepiej takie ze wsi odstawic w ciemne miejsce zeby sie zrobilo kwasne,jak sie skwasi to przelozyc na sito i przelac goraca woda.poczekac az cala woda zleci najlepiej 1 dzien i juz jest twarozek Odpowiedz Link Zgłoś