kate.bu 07.05.07, 09:29 Witam kto stosował?? moj maluch ma 6 m-cy i chcialabym na noc dać mu kleik ryzowy na moim mleku aby dlużej spal w nocy) do mam ktore stosowaly czy faktycznie wasze dzieci spaly dluzej w nocy po tej mieszance?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 09:32 Jest szansa, że podje - nie zdziw się tylko, jeśli kleik będzie rzadki - takie właściwości ma mleko kobiece. Ja robiłam na wodzie, dość gęsty. Na zmianę z kukurydzianym. Ale nie tylko głód jest powodem pobudek nocnych starszego niemowlęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kate.bu Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 09:38 no wlasnie probuje znalezc przyczyne tych czestych ostatnio przebudzen:- ((przytulanie samo nie pomaga, jedynie cyc lub smok ale nie chce go uczyc spania ze smokiem;-( Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 09:55 > no wlasnie probuje znalezc przyczyne tych czestych ostatnio przebudzen - ząbkowanie - głód - pragnienie - chęć przytulania, bliskości - niewygoda - chęć possania - katar - nadmiar wrażeń w ciągu dnia - wyspanie się w dzień pewnie jeszcze coś by się znalazło... Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: kleik na własnym mleku 08.05.07, 16:17 kate.bu napisała: > no wlasnie probuje znalezc przyczyne tych czestych ostatnio przebudzen:- Polecam artykuł www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79407,4114660.html Odpowiedz Link Zgłoś
adebniak Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 10:09 Mam 4,5 miesięcznego malucha i tak mi daje popalić w nocy że już od jakiegoś czasu próbuję tej metody. Karmię tylko piersią. Po mieszance z kleikiem śpi nieznacznie dlużej ok 4h ale istotną różnicę widzę po mieszance z kaszką (chyba jest jednak bardziej terściwa - to widać po konsystencji). Polecam kaszki ryżowe (nie mleczno-ryżowe bo te są na sztucznym mleku do przygotowania na wodzie). Są nawet wersje smakowe już od 4 mies. Po takiej kaszce (160-180 ml) spi nawet 5-6h. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kate.bu Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 10:25 Widze ze moj Mis nie spi w nocy tak zle choc ostatnio czesto sie budzi to pierwszy nocny sen trwa ok 4-5 godzin ale potem jest tragediabudzi sie co godzine lub poltora Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 10:50 A ja nie polecam ulepiasto-słodkich kaszek, tylko właśnie kleiki, można je robić po prostu bardziej gęste, ew. z dodatkami, jeśli już dziecko jest starsze, typu owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
kate.bu Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 10:53 a jakiej konkretnej firmy polecasz??? bo ja jestem w tej kwestii zielona( Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 10:56 Myślę, że między kleikami nie ma różnicy. Osobiście kupowałam zarówno kukurydziany jak i ryżowy Nestle - mam słabość do tej firmy Odpowiedz Link Zgłoś
kate.bu Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 11:00 dzieki widze ze jestes zorientowana w tej kwestii wiec jeszcze jedno pytanko jaka jest roznica miedzy kleikiem a kaszka?? i czy mozliwe ze misiek bedzie po niej znowu glodny tak jak po moim mleku? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 11:09 Najogólniej mówiąc kaszka to kleik z dodatkami smakowymi i cukrem Dlatego wolałam podawać kleik - najpierw sam, a potem z przecierowymi sokami, miksowanymi owocami. Bez względu na to co podasz wieczorem , na jeden posiek, nie ma gwarancji, że przestanie się budzić - przyczyny, jak wspominałam, mogą być różne, no i dzieci też - niektóre się budzą i już - trzeba to przetrwać i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_buzia Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 11:17 czy kleik podaje się dziecku w butelce? czy może łyżeczką? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 11:27 Podawałam łyżeczką - moje dzieci w ogóle nie piły z butelki. Jeśli są karmione piersią, to nie ma potrzeby uczyć ich butelki - za chwilę i tak zaczną jeść i pić normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
adebniak Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 16:13 jednak dostepne sa rowniez kaszki ryzowe bezsmakowe i bez cukru, wiec chyba jest jakas roznica pomiedzy kaszka ryzowa a kleikiem ryzowym? Szczerze mowiac jakos do tej pory sie nad tym nie zastanawialam, a jedyna roznice jaka widze na opakowaniu to fakt ze kaszka jest dodatkowo wzbogacana o wapno i zelazo. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 18:34 Może więc kleik to taka kaszka saute, a kaszka to wzbogacony (choćby samym wapnem i żelazem) kleik Odpowiedz Link Zgłoś
kate.bu Re: kleik na własnym mleku 08.05.07, 08:05 wczoraj zrobilam kleik na moim mleku i tak jak podejrzewalas budzil sie tak jak wczesniej czyli nie byl chyba glodny;-( przypuszczam ze polubil miec cyca w buzi) Odpowiedz Link Zgłoś
crazygirl11 Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 18:22 Dziewczyny! A gdzie kupić taką kaszkę/kleik??? W aptece? Bo na stoisku dziecięcym nie spotkałam... No i czy mozna podac (np. na noc) 2,5 miesiecznemu maluchowi? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 18:31 W zwykłych sklepach spożywczych kupowałam. A dlaczego chcesz tak małe dziecko dokarmiać? Jak je w ogóle karmisz? Swoim dzieciom (na piersi) dawałam po szóstym miesiącu, jako jedne z pierwszych nowości. Odpowiedz Link Zgłoś
crazygirl11 Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 18:34 Karmie piersia, ale zastanawiałam się co moge podac dziecku, gdyby zdarzyła sie sytuacja kryzysowa (np. moja choroba). Odpowiedz Link Zgłoś
kamilchen Re: kleik na własnym mleku 07.05.07, 18:47 jeśli jesteś chora to też powinnaś karmić, dajesz wówczas dziecku przeciwciała, chyba że przyjmujesz jakieś poważne leki, a taki maluch nie może jeszcze jeść kleiku!Mleko modyfikowane!!! Odpowiedz Link Zgłoś