Dodaj do ulubionych

oduczanie butelki

13.05.07, 12:07
Moja córcia z parę dni skończy rok. Chciałabym oduczyć ją picia z butelki.
Pierwsze próby zakończyły sie raczej stresem i płaczem (nie tylko córci).
Franak pije mleko 3 razy: rano ok 8, wieczorem kaszkę z butli i w nocy.
Postanowiłam podawać jej rano śniadanko: kanapeczkę, jajko, lub coś podobnego
i mleko w kubku niekapku. Zjadła ale zupełnie nic nie wypiła!!! Mamy kilka
modeli niekapków i nawet jeden ze słomką ale każdy jej się nie podobał!!
wieczorem dałm jej kaszkę butelką i w nocy też. Już 2 dzień nie pije nic do
śniadania. I zaczynam mieć wątpliwości. Może to za wcześnie? Dodam, że ona
wogóle mało pije. (Oprócz tego mleka 3x210ml) Czasem trochę soczku czy
herbatki Też z butli bo inaczej nic by nie wypiła. Pediatra kazał nam popajać
w każdy możliwy sposób żeby się nie odwadniała.
Poradzcie prosze.
Zdradzcie jak i kiedy odstawiałyście od butelki wasze pociechy
k.
Obserwuj wątek
    • anet77 Re: oduczanie butelki 13.05.07, 21:20
      Z kazdym dzieckiem chyba jest inaczej. U nas jka tylko zaczeliśmy wprowadzac
      nowości do diety, zwłaszcza zupki, które podawałam łyzeczka, to córcia od razu
      bardzo polubiła jedzenie łyzeczka. Chciała wtedy wszystko jeść i pic z
      łyzeczki. Jak miała 6 miesiecy to sama odmówiła jedzenia kaszki z butelki. Po
      prostu nie chciała patrzec na butelke. Był krzyk i nic wcisnąć nie mozna było.
      Za to łyżeczka jadła bardzo chetnie. Tak wiec od tego czasu zaczełam robic
      bardziej gęste kaszki i podawać je łyzeczką.
    • andziulindzia Re: oduczanie butelki 13.05.07, 22:46
      Na początek spróbuj małą nauczyć pić z kubka tylko napoje. Jeśli nie chce pić z
      niekapka możesz zmienić model (moje dziecko wolało nubi od aventu - teraz
      akceptuje oba) lub podawać picie ze zwykłego kubeczka bez dziubka (trzeba nalać
      małą ilość płynu). Prawdę mówiąc nie rozumiem dlaczego chcesz dziecko
      odzwyczaić juz teraz od picia mleka z butelki? Pozwól jej się oswoić z innym
      sposobem picia i ponów próby za miesiąc albo dwa. Przecież to jeszcze małe
      dziecko, ma czas na bycie "dorosłym" smile
      • katkes Re: oduczanie butelki 13.05.07, 23:25
        Pewnie dlatego że się naczytałam, że 12-13 miesięcy to najlepszy czas na
        odstawianie od butelki i jeszcze dlatego że to moje 1 dziecko i na dodatek
        adoptowane... I tak bardzo się staram... Przesadzam?
        • ilona7301 Re: oduczanie butelki 14.05.07, 08:11
          Nie przesadzasz smile
          Ale podpowiem, że może spróbuj póki co wymienić smoczek w butelce na taki
          dziubek silikonowy, przypominający dziubek z kubeczka. System zasysania płynu
          przez dziubek jest zupełnie inny, niz ssanie przez smoczek, a'la cycuś. Mój
          pierwszy syn jakoś szybko to zaskoczył w wieku 10 miesięcy, ale do niekapka
          nigdy się nie przyzwyczaił, pił z niego jak zlikwidowałam membranę, czyli stał
          się zwykłym kubeczkiem z dziubkiem. Moja córcia, dopiero miesiąc temu, jak
          miała 13 miesięcy, zaskoczyła z tym dziubkiem, ufff, ale mleka, kaszki nie
          wypije z niego, musi byc smoczek. Przez dziubek pije herbatki, soczki, itp. I
          tez nie mogę tego problemu przeskoczyć.
          Wychodzę z założenia, że nic na siłę, próbuję co jakiś czas, w końcu dziecko
          naprawdę kiedyś się tego nauczy, a tak można zrazić.
          A w mądrych artykułach piszą i podpowiadają, i fajnie, ale zawsze trzeba te
          wiadomości dostosować do potrzeb i możliwości swojego dziecka i swoich też.
          Pozdrawiam, Ilona.
          • kotulek_ns Re: oduczanie butelki 14.05.07, 09:35
            Trzeba być cierpliwym i stanowczym i próbować kilka a nawet kilkanaście razy.
            Mojemu najpierw dawałam soczki przez butelkę z zielonym dziobkiem Aventu.
            Później (ok. 11 miesiąca) chciałam dawać mu też mleko przez tę butelkę. Jak
            widział zielony dzióbek to od razu wrzask. W końcu się przekonał - jak był
            bardzo głodny. Skończył rok i wyrzuciłam wszystkie smoki. Teraz rano je
            kanapeczkę i popija mlekiem z niekapka a wieczorem robię mu kaszkę na gęsto.
            Smoczki- do uspokajania wyrzuciłam jak miał ok. 15 miesięcy. Sam przegryzł
            jednego i nie daliśmy mu innego. Teraz duuuużo lepiej śpi, nie musi go szukać
            jak mu wypadnie z buzi.
            • anet77 Re: oduczanie butelki 14.05.07, 12:59
              Oj z niekapkem tez mielismy problem, zeby przyzwyczaić. Z butelki juz pic nie
              chciała a z niekapka jeszcze nie chciałasmile Ja nie zmuszałam ale proponowałam co
              ajkis czas aż w końcu przemogła sie, załapała i zaczęła pić.Ale mleczka tez z
              niekapka nie wypije, mleczko tylko łyzeczką.
              • jodi28 Re: oduczanie butelki 22.05.07, 15:41
                ja tez mialam problem nauczyc pic coreczke z kubka niekapka (zaczelam jak miala
                ok 11 miesiecy). corcia nie potrafila napic sie z takiego kubeczka. kupilam
                wiec normalny kubeczek z dziubkiem z przykrywka. nauka nie trwala dlugo, bo
                oliwia nie musiala wkladac tyle sily, aby sie napic. po ok miesiacu sprobowalam
                ponownie z niekapkiem. sukcessmile
                zycze powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka