zuzia_ny 09.09.07, 16:21 poprosze o wasze opinie na temat podawania jogurtu. moje cudo ma 10 miesiecy i chcialabym sie zapoznac z waszymi opiniami na temat podawania przetworow z mleka krowiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margo_kozak Re: jogurt. 09.09.07, 17:53 ja daje juz jakis czas jogurty, moje dziecko ma prawie 8 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: jogurt. 09.09.07, 17:55 Mała ma 11,5m, cały czas dużo je z piersi, i właśnie się powoli przymierzam do dania jej albo jogurtu albo serka białego. Na początku chyba kupię w sklepie eko. Na twoim miejscu poczekałabym jeszcze z miesiąc-dwa. (W Polsce zaleca się czekać do 11-12m, w innych krajach często wcześniej, ale jest tez wiele opinii że po roku.) Zobacz też tu (ang.) www.drspock.com/faq/0,1511,958,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: jogurt. 09.09.07, 17:56 Aha, zapomniałam dodać, że jeżeli dziecko jest na mleku modyfik., dłuższe czekanie ma pewnie mniejszy sens, bo i tak spozywa przetwory mleka krowiego. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_ny Re: jogurt. 10.09.07, 01:35 kaeira, ja rowniez spotaklam sie z taka opinia, zeby wlaczyc go dopiero po jedenastym miesiacu. dlatego zapytalam o wasze opinie, bo moj pediatra twierdzi ,ze smialo moge dawac. tyle ,ze nasz pediatra to wszystko pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandraja1 Re: jogurt. 09.09.07, 20:19 Moja Mała ma 6mcy i uwielbia jogurt kozi z owockami ze słoiczka. Pięknie otwiera pysio i głośno domaga sie o więcej. Tam sA ważne przy jej skłonnościach do zmian skórnych bakterie mlekowe. Muszę przyznać, ze pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: jogurt. 09.09.07, 21:33 moim zdaniem spokojnie mozesz podac jogurt naturalny lub/i bialy serek np. typu philadelphia. tylko nie dawaj zadnych danonkow czasami. ja zaczynalam wprowadzac jogurt tak, ze dodalam najpierw troche do kaszki. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: jogurt. 09.09.07, 22:01 philadelphia??? a czy ja dobrze pamietam ze to produkt baardzo wysoko przetworzonY sama keidys sobie kupilam i po przeczytaniu skladu wyrzucilam. chyba ze sie cos zmianilo w skladzie??? jogurt jak najbardziej, jako pierwszy nabial. i to naturalny, nieprawda ze dzieci nie lbia, moje dzieci najbardziej go lubia!!! ale jak podasz najpierw slodki to juz bedziesz podawac slodki. z innych rzeczy- rzeczywiscie serek np polecam bieluch. i oczyiscie sekek zolty, w polsce niepopularny,ale juz teraz nawet nasi dietetyce trabia o tym ze jest LZEJ strawny niz bialy, (przetworzony przez bakterie) i ma dozo lepiej przyswajalnego wapnia niz bialy (ten wyjatkowo jest slabym zrodlem wapnia). Odpowiedz Link Zgłoś
noovaa Re: jogurt. 10.09.07, 09:22 jak nie ma uczulenia to bez problemu. Moja miała 7 miesięcy jak jej po kilka łyżeczek jogurtu zaczęłam dawać. Teraz ma 13 miesięcy i je 1 jogurt codziennie (od 10 miesiąca), kilka razy w tygodniu deser z białego sera i nie pije już mleka modyfikowanego w ogóle. Tylko krowie. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga127 Re: jogurt. 10.09.07, 09:43 My podajemy i jogurt i Bielucha. Mała ma 10,5 miesiąca. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś